跳至

首頁
12345...14

尾頁

複式洋房

各位元朗區友你們好,

小女明年升小一, 由於熱門的靈愛, 光明聽講都好難入, 想知道校友會, 南元朗官小, 榮茵, 梁省德等哪一間比較好, 先後次序應怎樣選呢.

多謝賜教.

大宅

回覆 #1 florence38 的文章

大家都係頭痛這問題,想問下你個小朋友讀邊間幼稚園呀?

大宅

回覆 #1 florence38 的文章

以我所知,南元朗官小和榮茵會比較好一點...至於次序...我就唔清楚

複式洋房

我女兒讀緊肖珍上午班.

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 florence38 於 08-7-14 17:07 發表
各位元朗區友你們好,

小女明年升小一, 由於熱門的靈愛, 光明聽講都好難入, 想知道校友會, 南元朗官小, 榮茵, 梁省德等哪一間比較好, 先後次序應怎樣選呢.

多謝賜教. ...

除左光明同靈愛,我聽講校友會口碑都幾好.

伯爵府

原文章由 florence38 於 08-7-14 17:07 發表
各位元朗區友你們好,

多謝賜教. ...

如果想機會大d入到鄉中及趙中ge就.........梗係讀官小啦...but...
要有心理準備羅!

複式洋房

回覆 #1 fafa10322 的文章

請問什麼心理準備呀 ?? 可否說明多d呀. 謝謝.

大宅

你好嗎?? 我個仔出年升小一, 都係73區, 我都係首選靈愛, 第二就係校友會, 第三就係商會, 但係好似冇人講過商會既?? 榮茵太遠啦

大宅

回覆 #8 哈哈笑 的文章

請問你幾多分呀

複式洋房

聽人話, 商小/商中已沒以前般好, 是真的嗎 ? 有沒有讀緊商小的家長可提供一些意見參考呀.
多謝幫忙.

水晶宮

畀面勳章

原文章由 哈哈笑 於 08-7-15 12:41 發表
你好嗎?? 我個仔出年升小一, 都係73區, 我都係首選靈愛, 第二就係校友會, 第三就係商會, 但係好似冇人講過商會既?? 榮茵太遠啦

73區心水:光明、南官小、校友會、靈愛、真光、商會、梁省德、陳榮根(榮茵)、惠洲、東莞
講真,如果小朋友定性,想揀功課深一定係光明、靈愛、真光,但頭三志願太進取的話,隨機no唔靚就衰梗!所以首3志願入面一定要有間"次心水"ge學校,好似係校友會、南官小、梁省德、陳榮根!至於惠洲、東莞一樣可以讀得叻,入到都唔使喊咁口!至於想入商會ge話,填第二三志願一定凶多吉少,雖然近年名聲漸淡,仲好多人填商會第一志願,其中仲有唔少人以為商中同佢有聯系mouth:

大宅

回覆 #11 701003 的文章

資料很詳盡....多謝你寶貴的意見

男爵府

但呢度d媽咪又話遲些沒有聯繫播...

原文章由 fafa10322 於 08-7-14 21:54 發表

如果想機會大d入到鄉中及趙中ge就.........梗係讀官小啦...but...
要有心理準備羅!

伯爵府

牛年勳章

電腦排位係未可以揀3-4間跨區學校架????
我聽個仔個miss講架
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

回覆 #11 701003 的文章

明報:靈愛小學自行收生最低要求分數:20分

男爵府

靈愛小學真係好難入, 因為得2班..

原文章由 qbmama 於 08-7-15 16:50 發表
明報:靈愛小學自行收生最低要求分數:20分

複式洋房

多謝#701003的寶貴意見, 因我女兒只有15分, 希望博下抽靈愛, 但又好擔心抽到榜尾. 所以很煩. 如73區內的學校都是唔怕讀的話. 若大抽獎時抽唔到好學校, 又叩唔倒門轉校都唔使咁憂慮啦. 真是鬆一口氣.

複式洋房

聽朋友話大抽獎時跨區百份比少很多的, 若不是特別鍾情, 最好都是選自己區呀. 機會大D.

大宅

回覆 #18 florence38 的文章

唔知咁多位的分數是多少?同埋唸住自行收生會選邊間呢?我都係度煩緊這問題

大宅

真光是74區的

73區心水:光明、南官小、校友會、靈愛、真光、商會、梁省德、陳榮根(榮茵)、惠洲、東莞
講真,如果小朋友定性,想揀功課深一定係光明、靈愛、真光,但頭三志願太進取的話,隨機no唔靚就衰梗!所以首3志願入面一定要有間"次心 ... [/quote]

首頁
12345...14

尾頁

跳至