自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆:關於有人反對仔女入名校

如果在k3初小時父母一早醒覺打好中英語文個底,都唔會讀得好辛苦,真係唔洗點用力去讀就識,如果有時間再培養到佢練習樂器的過程,係鐘意果種唔係迫到哭哭啼啼,過程訓練專注力,自信,自我管理,時間控制, 高小可以放手,過來人經驗! 打好個底最重要!

依家好多人成日話個社會多怪獸家長,諗清楚係咪出去學野就係怪獸? 學琴樂器考試就係怪獸?

到時高小乜都唔識又無時間出去學,又無樣叻無自信,其他人一早做好準備,小朋友已經睇左幾千幾萬本書累積了深厚語文理解能力,睇下邊個變怪獸?

唔好話人谷入名校,插班入到去既先係堅料,佢地讀得唔知幾happy!

別墅

引用:Quote:原帖由 memelala 於 15-10-03 發表我

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

回覆:memelala 的帖子

傳統網絡的人際網絡的確很好,教學方式多時一直有效,著重培養學生自信、領導能力、引導學生自學,不是死記硬背那種。如果小朋友有能力考入去,即是學校也認為小朋友能力和性格都適合這種教學方式,可以讓小朋友試下。但如果小朋友學習能力一般,又不懂自動自覺,不夠積極,就不要夾硬要入這些學校。

另外,某些名校會利誘其他學校體育和音樂表演傑出的學生轉校,這些學校的價值觀不太好,不建議選擇。

沒有最好的學校,只有最適合的學校。

yumui61    發表於 15-10-4 01:50
jenniecatcat    發表於 15-10-3 13:10
milk323    發表於 15-10-3 12:13

水晶宮

回覆:孟母3000 的帖子

同意、除非本身好叻令人另眼相看、唔係人地只當你傍友、難道看不出你另有意圖、再說、好像教到個仔交友好功利咁....

男爵府

有實力,一定想仔女入到最好嘅學校。
最怕係啲拉牛上樹嘅怪獸,以為個個都谷得起,但其實讀過教育就知,讀書要成績好,係真係要靠天份架。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:但名校多數都係識返同自己差唔多背景既人唔

原帖由 孟母3000 於 15-10-03 發表
但名校多數都係識返同自己差唔多背景既人
唔同世界好難搭嗲
我都同意,唔同年代,小朋友心態都唔同了

伯爵府

引用:無錯! 重有D 人以為傳統名校會谷得勁,其實

原帖由 memelala 於 15-10-03 發表
無錯! 重有D 人以為傳統名校會谷得勁,其實相反,地區名校為左keep住成績,壓力反而比讀傳統名校大!

我有 ...

伯爵府

引用:Quote:原帖由 孟母3000 於 15-10-03 發表但

原帖由 Pollyowen 於 15-10-03 發表
我都同意,唔同年代,小朋友心態都唔同了
yes

男爵府

引用:睇到有會員提及 \\\"揀中學時,其實唔需要太

睇到有會員提及 "揀中學時,其實唔需要太執意讀傳統名校。近年喇沙,拔萃,華仁之類傳統名校公開試成績仲 ...
想問下當幾乎九成同學仔暑假都去外地旅行,平日又豪洗食好著好既,你住公屋既c6, 當時如何自處?有冇自卑俾人取笑窮心理唔平衡? 咁細個要識諗真係唔易..

好多讀傳統名校,有家底o個班學生未夠中五大部份都出哂外國繼續升學,好多時班中六既都係外校生轉入黎讀.. 同班有$既仲keep 到聯絡既除非真係勁friend, 唔係既其實背景應該差唔多先會仲有聯絡.. 你話你c6 後悔冇做生意今日未發達都因為佢個背景唔係贏在起號線.. 始終係同校唔同命呀..

別墅

唔係果個階級你去痴人?人地識你老鼠?
況且唔係行行都講networking,
最後,如果個人被動內向,net鬼咩?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 memelala 於 15-10-03 發表睇

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我有個朋友,中學肯同個大6仔同學做fd, 原來佢亞爸系大6個d官,中學畢業跟個同學揾食,20歲就自己開公司,個同學為方便佢大6工作,幫佢整左個政協title, 出中港車牌等。如果條命系有人幫,其實吾理你讀吾讀名校!反而d家長以為名校有network, 但系咪埋到堆已經系一個問號,有陣時可能系家長想多左,吾好對名校太多幻想。

yumui61    發表於 15-10-4 01:52
99dogdog    發表於 15-10-3 11:20

禁止訪問

男爵府

都同意

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

別墅

引用:Quote:原帖由 memelala 於 15-10-03 發表睇

原帖由 sunshine135 於 15-10-03 發表
想問下當幾乎九成同學仔暑假都去外地旅行,平日又豪洗食好著好既,你住公屋既c6, 當時如何自處?有冇自卑俾 ...
當年佢學校未興哩d歐遊活動,但我奶奶的確係好多事上曾經自卑過,例如大部分學生都要學樂器,我奶奶有4個仔女,全部讀名校,根本無錢俾佢地學。但窮人有窮人解決既方法,去政府音統署學樂器,學費激平,佢既家庭收入重申請到免費學。4個仔女都好生性,雖然只係政府學,但全部keep到而家,我老公每年都會返樂團表演低音大提琴。如果一味記住自己窮,自卑地避開上流人士,跟本眼界就如同當年攻擊我奶奶同老公既屋邨師奶一樣窄,相反,4個仔女都因為窮而更加生性,4個分別成為政府官,醫生,律師。

另外,我姑拉好叻做律師啦,當年以佢家庭背景,唔識人根本無可能搵到律師樓實習,除左叻,人脈更重要

珍珠宮

引用:今時唔同往日,傳統派位入的名校9成係普通

原帖由 vet 於 15-10-03 發表
今時唔同往日,傳統派位入的名校9成係普通過普通的家庭,希望入名校建立優越人際網。

...
呢個真,以前名校同現在名校,,除咗頭幾间外,根本平民入校多不勝數,當然仍比一般好,但無得同以前比。

如果家境好,不如初中起送出国讀寄宿好過。

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

公爵府

睇到有會員提及 "揀中學時,其實唔需要太執意讀傳統名校。近年喇沙,拔萃,華仁之類傳統名校公開試成績仲 ...
fine......

咁你記住將來有仔女時唔好玩大抽獎,記者淨係報名校呀!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+memelala+於+15-10-03+發表睇

原帖由 sunshine135 於 15-10-03 發表
想問下當幾乎九成同學仔暑假都去外地旅行,平日又豪洗食好著好既,你住公屋既c6, 當時如何自處?有冇自卑俾 ...
人以群分

伯爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 sunshine135 於 15-10-03 發

當年佢學校未興哩d歐遊活動,但我奶奶的確係好多事上曾經自卑過,例如大部分學生都要學樂器,我奶奶有4個仔 ...
樓主講得好似好有理據,但每個人 際遇都唔同。
冇話只行那條路,才有出路。也有好多冇名校,白手興家人大有人在。又不是做生意個個都是名校出身。學識同人相處都好重要,現在人同人相處,溝通同以前已好大分別。樓主c6在屋村長大,以前屋村,以前媽媽放手得好放心,隨便落街玩,唔迫小孩,有兄弟妹一齊玩,所以c6好識同人相處,這點未必是名校教。

99dogdog    發表於 15-10-3 11:23

珍珠宮

環保接龍勳章

另一topic 唔係話叫人唔好揀傳統名校而揀地區名校。

佢主要提出唔好用幾百萬搬去名校區博入去,普通地區名校入U率都好高。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁
12345...9

尾頁

跳至