自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+memelala+於+15-10-03+發表睇

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

waiyumama 發表於 15-10-3 07:25
啲拉牛上樹嘅怪獸,以為個個都谷得起,但其實讀過教育就知,讀書要成績好,係真係要靠天份架。
冇家長會肯承認自己基因差架。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+sunshine135+於+15-10-03+發

男爵府

回覆:關於有人反對仔女入名校

睇左咁耐結論一個。。好醜命生成~
最好命你奶奶~生4個4個都生性

luckybaby2011    發表於 15-10-3 12:59

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

反而想知乜有人會反對仔女入名校架咩?!

99dogdog    發表於 15-10-3 11:25
放下自在

伯爵府

開心吸收勳章

回覆:wai4919 的帖子

好多普通學校也出名人,也有讀名校因 自卑而影響一生也有。讀到自然好,讀唔到可必強求(不喜勿話)

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 vet 於 15-10-03 發表今時唔

原帖由 nz 於 15-10-03 發表
呢個真,以前名校同現在名校,,除咗頭幾间外,根本平民入校多不勝數,當然仍比一般好,但無得同以前比。

如果家 ...
家境好多選讀國際學校

別墅

引用:Quote:原帖由 sunshine135 於 15-10-03 發

原帖由 dragonball0301 於 15-10-03 發表
我都有呢方面的憂慮,年青人好難會學不比較,樓主c6當時怎樣處理呢?

...
梗係有比較啦,特別女仔。男仔同學間的確無咁比較(想當年),但女校就比較到癲,我奶奶當年咩都唔驚,最驚d女自卑又貪虛榮會偷野,日提夜提人窮志不窮,教d仔女既然上天俾天分佢地讀書,又俾機會佢地認識唔同階層既人,就要珍惜,所以即使我姑拉會好羨慕別人,但佢都忍,讀書比人更用心,希望改變自己命運。

男爵府

引用:唔係果個階級你去痴人?人地識你老鼠?況且

原帖由 JonaT 於 15-10-03 發表
唔係果個階級你去痴人?人地識你老鼠?
況且唔係行行都講networking,
最後,如果個人被動內向,net鬼咩?
我朋友去英國讀書大把中東油王既仔係佢同學,但佢痴唔到金糠

象牙宮

2024年龍年勳章

呢篇個論調……仲怪……

99dogdog    發表於 15-10-3 11:25

男爵府

引用:Quote:原帖由+nz+於+15-10-03+發表呢個真,

原帖由 vet 於 15-10-03 發表
家境好多選讀國際學校
唔一定...好多old boys/ old girls都會幫仔女揀返傳統名校
不過依家d傳統名校轉哂直資咁濟
屋企窮少少都入唔到

男爵府

dragonball0301 發表於 15-10-3 08:31
我都有呢方面的憂慮,年青人好難會學不比較,樓主c6當時怎樣處理呢?

...
我身邊都識唔少.. 女仔就好d 會柴娃娃咁寫下信聯絡下友誼咁, 男仔點會做呢d? 一轉校就失哂縱冇聯絡啦.. 我d 朋友話, 個個暑假都拎d 咩手信返黎派, 自己又傾唔到計, 根本唔會埋堆, 愈黎愈孤廦就真, 唔係人地歧視你, 而係自己知道個距離差太遠, 自卑唔同人玩, 因為一開口都露哂底啦.. 要遇著nice 既 同學仔真係講運.. 或者有某D才華令人刮目相看..
又識一個又係傳統名校但冇家底既, 一直好social keep 住同d 舊生聯絡, 為左唔俾人地睇少自己, 或者令人地覺得距離差太遠冇計傾, 就死充爛充扮中產吹牛.. 睇見佢都辛苦..

男爵府

引用:Quote:原帖由+sunshine135+於+15-10-03+發

原帖由 dragonball0301 於 15-10-03 發表

...
當年傳統名校收好多公屋仔架..
依家轉直資買少見少

伯爵府

開心吸收勳章

引用:睇左咁耐結論一個。。好醜命生成~最好命你

原帖由 kicochunchun 於 15-10-03 發表
睇左咁耐結論一個。。好醜命生成~
最好命你奶奶~生4個4個都生性
是,如我咁好命,多多都生

男爵府

引用:Quote:原帖由 vet 於 15-10-03 發表今時唔

原帖由 nz 於 15-10-03 發表
呢個真,以前名校同現在名校,,除咗頭幾间外,根本平民入校多不勝數,當然仍比一般好,但無得同以前比。

如果家 ...
係,反而去外國D出名大學讀個network 重好

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+memelala+於+15-10-03+發表睇

原帖由 sunshine135 於 15-10-03 發表
想問下當幾乎九成同學仔暑假都去外地旅行,平日又豪洗食好著好既,你住公屋既c6, 當時如何自處?有冇自卑俾 ...
如果自卑心重,別人做乜都有嫌疑。同樣,抱住識人鋪路心態去巴結,真是當人傻瓜用金填個腦袋?
有能力入去,但最重要係待人忠誠,係中小學最能找到一生朋友。

攻心、機心呢啲思維,係家長自己畫蛇添足敎出嚟,見過最多是家長敎唆擺佈仔女挑朋友,結果人家看穿亦害咗孩子。

當年香港中小升學都行精英制,入名校真係憑成績去拼,你住沙頭角,一樣可以申請、派港島皇仁聖保羅,冇地鐵,一樣有人荃灣坐船再行上半山返學。好多人寄居親友家,唔係借地址考學校,係派咗好學校,就返學而暫離父母,呢份毅力,坦白講現今父母子女都少有。反而到了某階層,至今仍會為了更好學習水平,送子女離開身邊去求學。

名校舊生大把出生貧窮,大把富人子弟不才入X法、萃X(當年飛仔學校),但學校唔會分貴賤嚟敎,讀書始終亦靠學生肯俾心機,培養友誼亦一樣。

99dogdog    發表於 15-10-3 11:29
cffw    發表於 15-10-3 11:11

禁止訪問

男爵府

樓主,你閱讀理解係咪有啲問題?
人地係話唔一定要入名校,
唔係話反對入名校喎

朋友問我食乜
我話唔一定要食自助餐
難道等於我反對食自助餐?

99dogdog    發表於 15-10-3 11:30

男爵府

memelala 發表於 15-10-3 08:16
當年佢學校未興哩d歐遊活動,但我奶奶的確係好多事上曾經自卑過,例如大部分學生都要學樂器,我奶奶有4個仔 ...
樓主c6 讀既係九龍傳統名校? 我朋友70後讀既係港島傳統名校, 可能住港島既有$ d, 所以先成日咁細個去旅行..

咁細個 eq 咁高唔介意人地眼光真係好勁.. 我有中學同學連隔離同學係佢面前曬命(只係一張貼紙)都記到而家.. 你99 應該係一個好nice 既人, 教到d 仔女性格好好, 容易同人相處, 個個年代仲識去音統署學樂器, 有個好阿媽真係唔同d..

男爵府

引用:係,networking真係好緊要!! 呢樣嘢我都

原帖由 ieht 於 15-10-03 發表
係,networking真係好緊要!! 呢樣嘢我都係出嚟做嘢先明。。。
Network係用自己人際技巧搵番嚟,我睇到嘅係人嘅性格,專業知識,才能,親和力等再關鍵,誰會咁得閒仲問你讀邊間中小學?

首頁
12345...9

尾頁

跳至