自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

公屋住戶唔係有入息限額既咩? even存款都唔可以多於某一上限, 否則要俾雙倍租金, right?

申請工人唔係限住要每年收入18萬咩? 咁點解呢個入息又可以住到公屋既??!!!

請問有無人知呀? 我見d公屋好多工人出出入入架? mug公屋唔係俾d低收入既人住嗎? 一係d攞綜援既人住? 咁點解佢地有咁多錢請工人既? 一個工人一個月起碼駛5千蚊啦(連埋用多左既燈油火立).

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 陪月勳章

原文章由 ha8mo 於 08-7-15 09:39 發表
公屋好多「住戶」有白金咭,仲要係幾張添

有好多人都可以走報入息家~
好似我呢d想走都冇得走~已申請了4都未申請到
今次爆了幾佰蚊入息~都係申請唔到

伯爵府

畀面勳章

原文章由 ha8mo 於 08-7-15 09:39 發表
公屋好多「住戶」有白金咭,仲要係幾張添

侯爵府

我地同 公屋同一個 car park... 你估下公屋左近既位長期有咩車泊響到?

Benz S320
Audio Q7
寶馬 M3

都唔洗講咩工唔工人~

呢個世界有咩唔可以, 有錢人住公屋, 亦真係有好多有需要既人既~

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 08-7-15 09:45 編輯 ]

水晶宮

或者有D系仔女请返黎照顾老人家...

大宅

原文章由 happypiano 於 08-7-15 09:24 發表
公屋住戶唔係有入息限額既咩? even存款都唔可以多於某一上限, 否則要俾雙倍租金, right?

申請工人唔係限住要每年收入18萬咩? 咁點解呢個入息又可以住到公屋既??!!!

請問有無人知呀? 我見d公屋好多工人出出入入 ...

可以將d$$俾晒子女先, 申請完, 叫d子女俾番佢(我估架咋).
有d人老公c咗, 借d椅攞埋綜援, 申請埋樓, 批得好快.(我有個賤親戚係咁, 仲要係大6人, 佢老公先係香港人)

禁止訪問

醒目開學勳章

伯爵府

原文章由 ayaya86 於 08-7-15 10:02 發表
呢個問題我都想合好耐 我樓下個家人年年去2次日本 出入坐私家車 都仲係住公屋 我家收八咁少又係 好唔公平 好心就唔好阻住人地 搞到好多有需要既人無屋 ...

而家好多都係買左,根本都吹佢地唔漲

伯爵府

梗係啦,住緊公屋D人入息限額好高,5個人家庭好似都有4皮

伯爵府

原文章由 evergreenj 於 08-7-15 10:05 發表
梗係啦,住緊公屋D人入息限額好高,5個人家庭好似都有4皮

下~邊有呀~3個人都不能過12600幾咋(扣強積金)
5個人17900(扣強積金)

[ 本文章最後由 Baby_Cute 於 08-7-15 10:09 編輯 ]

伯爵府

原文章由 Baby_Cute 於 08-7-15 10:06 發表

下~邊有呀~3個人都不能過12500幾咋

係住緊個D,唔係伸請時喎!

伯爵府

原文章由 evergreenj 於 08-7-15 10:08 發表

係住緊個D,唔係伸請時喎!

哦哦~咁又係呀~~~~申請完搵幾多冇人理
買埋間屋更加吹你唔漲

子爵府

我朋友(男仔)一家都係住公屋~~~我朋友最近買左一層幾百萬的新樓...佢媽都一次過拎左超過一半錢俾佢買樓.....我一家唔係住公屋...都拎唔出咁多錢...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我媽咪間公屋剛落成, 好多人搬入去, 有日我見到隔離屋掉左個42" plasma大電視吉盒
又見到人搬健身單車 (間屋好大咩......??)

男爵府

醒目開學勳章

但係我所見既那個公屋(s)係無得賣出去的喎.......都一樣係咁多工人喎!!!

今年佢地已經可以免一個月租, 而家又話緊佢地可能再免多一個月!!! 又免電費, 又可能免工人400蚊一個月的levy!! 呢班人就可以有咁多so??!!! 佢地申請工人既資料應該要與房署聯埋一齊啦.........等佢請得咁過癮啦, 一係就搬啦, but搬又係可能益左d 仆到落黎既人!!!!!! 我地呢d土生土長既就...........得個做字!!!

我買樓時聽到個地產話, 原來同我爭層樓既人係攞宗援的, 只係將d錢過左俾佢妹夫, 同佢妹夫個名義出面..........唔係買樓, 係炒樓呀!!! 炒左幾轉啦!!!!!

伯爵府

原文章由 AndyRain 於 08-7-15 10:12 發表
但係我所見既那個公屋(s)係無得賣出去的喎.......都一樣係咁多工人喎!!!

今年佢地已經可以免一個月租, 而家又話緊佢地可能再免多一個月!!! 又免電費, 又可能免工人400蚊一個月的levy!! 呢班人就可以有咁多so??!!! ...

都冇辦法...根本就係有濾洞...好似我咁,之前2公婆加埋都唔夠14000,今次申請又係爆額.........但14000,我要比3.5k的租金
其它野,仔學費等全都未計~我都等左好多年,都批唔到
有d人工高我地好多,轉個眼就上左樓,

男爵府

醒目開學勳章

重覆!!!!!!!!!!!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

醒目開學勳章

個問題係, 佢地有咁多錢請工人嗎??? 政府就話住公屋係低收入人仕, 但係請得起工人既我又覺得都唔係太低收入攞!!!

原文章由 曲曲 於 08-7-15 10:21 發表
住公屋
雙職父母,仔女唔使人照顧嗎?
我知有d人係搵親友幫手簽約請工人
(包括我親戚)

首頁

尾頁

跳至