自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

原文章由 RITTY 於 08-7-17 00:19 發表
我都係住公屋,都係有請工人,我地2公婆都要返工,放工時間又唔定,唔請工人都無人幫我地湊,唉,其實請工人都唔代表我地有錢.

冇錯~我個朋友都係咁,都係住公屋亦係請工人,因為佢地冇外婆外公爺爺麻麻照顧到小朋友,大家都要返工,佢地兩公婆收工時間又唔定,冇可能放到育嬰園...同埋申請育嬰園減免d條件真係好難,兩公婆收入分別過5千蚊都唔減到咁滯架!(之前我想出返黎做野想申請所以睇過)所以我好明白住公屋有工人的某部分人,並唔係大家諗到咁富貴晒命的

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔知大家知唔知,住公屋,係可以有自己既私人物業既呢~~所以請工人,我覺得真係好小兒科,有自己根蹶D仲住係公屋個D先係最有問題~~佢地可以用間屋出租,只需要將間屋既租金當埋收入就可以~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

同你一樣, 住公屋, 請工人是為了照顧一個四歲囡囡及一個老人家, 我地D小職員+埋老公都搵得唔多, 又要交倍半租($3,xxx), 都係"孟孟緊". 重有我地係無得免租三個月.

原文章由 RITTY 於 08-7-17 00:19 發表
我都係住公屋,都係有請工人,我地2公婆都要返工,放工時間又唔定,唔請工人都無人幫我地湊,唉,其實請工人都唔代表我地有錢.

[ 本文章最後由 Chloe媽媽 於 08-7-17 09:04 編輯 ]

複式洋房

原文章由 janet 於 08-7-17 06:22 發表
唔知大家知唔知,住公屋,係可以有自己既私人物業既呢~~所以請工人,我覺得真係好小兒科,有自己根蹶D仲住係公屋個D先係最有問題~~佢地可以用間屋出租,只需要將間屋既租金當埋收入就可以~~ ...

公屋住戶如果有私人物業, 在每2 年的入息沈查時要申報
如有收租或物業的價值,超出限額時, 是須要交多d 租.
如雙倍 , 市值租金.
唔知有無記錯, 如已交市值租金2 年, 是須要遷出的

可能有人會唔報, 咁就看你好不好彩

男爵府

重有我地係無得免租三個月--> 富户冇免租架???

原文章由 Chloe媽媽 於 08-7-17 09:02 發表
同你一樣, 住公屋, 請工人是為了照顧一個四歲囡囡及一個老人家, 我地D小職員+埋老公都搵得唔多, 又要交倍半租($3,xxx), 都係"孟孟緊". 重有我地係無得免租三個月.

...

男爵府

呢個應該唔係, 我同學層樓5XX萬, 自己個carpark 租3xxx, 佢話我聽租咗一個屋邨carpark $1xxx, 不過要抽簽.

原文章由 cindy723 於 08-7-16 17:03 發表

公屋既停車場一定要住係個條邨既人先可以申請,除非佢有朋友幫佢,如果唔係住附近都唔可以!!!

首頁

尾頁

跳至