夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:我master畢業,人工40k有多,男友(未婚夫)

原帖由 mimi26 於 15-10-05 發表
我master畢業,人工40k有多,男友(未婚夫)中五未畢業,但只代表佢讀書唔叻,除左讀書,佢樣樣都比我叻,思 ...

別墅

回覆:是嫁錯郎嗎⋯?(有啲長)

我同我老公都係大學畢業,但我唔覺得有咩了不起傢事。到生佐小朋友,自己一手一腳照顧拒,就算以前份工幾好福利幾好,都買唔翻我同個仔相處傢日子,每個人都有自己取捨傢地方,或者你會覺得做FTM...唔係掛。

大宅

畀面勳章

如果佢做到你所有所謂為佢好既要求, 佢真係成功左, 搵幾百萬一個月, 但佢會唔會再當你係老婆又係一回事...

當初你下嫁佢時, 你諗住佢變成你老公, 就可以就任你魚肉擺佈? 佢唔係你個傀儡, 佢係活生生一個人黎...重要係一個男人黎, 男人係咩? 男人其實只不過係一個大唔透既小朋友, 要開心, 要自在, 要面子, 要尊嚴, 你都曾經做過小朋友, 你比人迫你做唔鐘意既野, 你會點丫? 你做得唔好, 比人嫌棄, 你又會點諗? 唔係咩都話為佢好, 就等於對佢好, 係要睇佢自己意願, 小朋友學興趣班, 都要佢自己鍾意啦, 何況一個大人? 迫出黎既野, 比都唔好恨, 係佢地眼中只會厭惡...人和事都會厭惡!

最後, 如未能放低你所謂既差距, 要生小朋友, 真係唔好諗, 唔好害左下一代, 如死都要硬拉回所謂既差距, 不出幾年就會出現後果...自己諗~

子爵府

明白樓主擔心之處,每人的個人意願及志向唔同,樓主係個努力上進嘅人,想伴侶一齊向上進步嘅心態係無可口非,而且現今社會確實係一個汰弱留強嘅世界,增值自己某程度上都想找回安全感,所以我覺得樓主呢方面冇錯。但問題係,如果講又講過,樓主老公都係想做回最舒服嘅自己,咁都唔可以怪佢。如果樓主平衡過,仍然覺得應該珍惜呢個老公佢有其他嘅優點,你就要完全放低對佢呢方面嘅訴求,完全地接受佢先得了。
老實講,好多男人思想都比較簡單,可能唔會想像到將來或會比人淘汰。如果你仍然選擇留低,你仍然可以繼續上進,到佢將來突然有危機感,自己識驚會做返d 嘢。。但呢一刻,你愈push, 佢只會更加反感。生bb 方面,迫唔嚟,正如你迫唔到佢上進一樣,真係要雙方ready 先好生,如果唔係只會分歧更大!~

男爵府

引用:其實你好似將自己一套夾硬套喺人地身上根本

原帖由 wing514 於 15-10-04 發表
其實你好似將自己一套夾硬套喺人地身上
根本價值觀都唔同, 你逼佢跟你個套咪盞搞到2個都唔開心...
可能你老 ...

大宅

我同你情況差不多,但我已經有小孩子。
我覺得如果你冇辨法令佢自己重新欣賞老公嘅優點,倒不如分開。有左小孩之後,你可能將佢嘅缺點放得更大。

侯爵府

我無睇哂
不過連course都係你搵,我覺得你做錯左,上進係迫唔到的

大宅

其實你地拍左4年拖,應該好清楚大家既價值觀
你都唔係第一日識佢,點解你依家先覺得佢唔上進係有問題呢?

只可以講,如果兩個人既價值觀咁大分歧,係好難可以一路行落去,特別有小朋友之後問題個幾倍放大

所以我諗樓主你應該同你老公好好咁傾下

洋房

marykk 發表於 15-10-5 22:06
我無睇哂
不過連course都係你搵,我覺得你做錯左,上進係迫唔到的

Course係我私底下幫佢睇⋯無正式同過佢講,但我有提過話佢依家份工要進修下都難,係好輕描淡寫,而佢自己都認同,所以我就無進一步俾資料佢睇⋯
大學書事件係,我地打開櫃放啲野,我見到本書,提話呢本可以幫到business english,但佢無回應,所以我覺得佢無興趣,跟住我放完野就關返個櫃⋯
其實我又無好刻意去push佢一定要進修,佢唔like我就無進一步⋯只不過我心入面係想佢會主動,或者我提出既時候佢會表現有興趣⋯但佢無興趣⋯
我期望同佢既表現既現實係有偏差,所以想尋求解決方法⋯我要唔好有期望嗎?

洋房

nicole127 發表於 15-10-5 22:02
我同你情況差不多,但我已經有小孩子。
我覺得如果你冇辨法令佢自己重新欣賞老公嘅優點,倒不如分開。有左 ...

咁你依家有小朋友後生活得好嗎⋯?是否可以欣賞你老公其他優點而接受不同既價值觀⋯?

大宅

引用:Quote:nicole127+發表於+15-10-5+22:02+我

原帖由 cheong_amy 於 15-10-05 發表
咁你依家有小朋友後生活得好嗎⋯?是否可以欣賞你老公其他優點而接受不同既價值觀⋯?
...
其實好難處,不過又冇離婚嘅勇氣和必要性,始終佢好錫小孩。

大宅

引用:Quote:原帖由+cheong_amy+於+15-10-04+發表

原帖由 kakameow 於 15-10-04 發表
宜家唔再係愛同唔愛嘅問題... 婚姻係兩個唔同嘅人生活喺一齊... 兩人嘅相處方法先係問題...

其實你c6由頭 ...
答單問,唔accept可以點?
Same case here

複式洋房

你一早知佢無學歷住公屋, 你又會嫁比佢? 而家先黎嫌棄人?你覺唔覺你老公慘咖?

大宅

cheong_amy 發表於 15-10-5 23:51
Course係我私底下幫佢睇⋯無正式同過佢講,但我有提過話佢依家份工要進修下都難,係好輕描淡寫,而佢自己 ...

對好多男人, 工餘進修有時真苦事, 樓主老公有冇工作須要要進修? 佢份工如果好穩定的可以做到退休的, 真係進修左都幫助吾大. 香港好多住公屋的人係有儲到錢的因租平, 住公屋有乜吾妥?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 kakameow 於 15-10-04 發表宜

原帖由 cherrie0215 於 15-10-09 發表
答單問,唔accept可以點?
Same case here
其實如果真係接受唔到:

1. 冇小朋友又唔想用長時間fix問題, 可以consider give up... 因為行落去, 問題都會一路喺到, 直至其中一方had enough 都係會分。

2. For whatever reasons 如果唔想/唔可以分, 就要change 自己個mindset... 可以試下list down in order of preference 你想要嘅 lifetime partner 有啲乜嘢條件+personality/characteristics... 你可能會發現, 其實徐咗你focus緊嘅嘢之外, 有好多list上面嘅嘢佢係有... or 對佢嚟講係可以meet到你要求 (對佢嚟講係做得到又唔mind做嘅)。 當然, 你list嘅嘢要係reasonable

要明白, unless you learn to appreciate... almost no one 會嫁到個100%中晒佢要嘅嘢嘅人... 如果你唔去學appreciate... 同只睇佢meet唔到嗰啲points 到, 你就算揾過個, 都可能會係咁...

複式洋房

有時係要back to basics 咁諗... 你當初鍾意佢啲乜? 呢啲本質有布變過?

我個case... c6都係一個唔上進嘅人... 當然未有小朋友之前呢樣嘢impact細啲... 宜家有小朋友我有時都會想佢上進啲等屋企生活好啲... 但係諗番起... 我以前鍾意佢係因為佢心地好同funny... 唔係因為佢會make lots of money... 我宜家只會有時remind佢工作要小心啲同上心啲... plus因為佢知道我冇錢會冇安全感佢都does his best去比錢我keep... it is already the best he can do for me whilst being himself...

重㸃係要知道邊啲係want, 同邊啲係need

大宅

回覆:cheong_amy 的帖子

無錯人係可以進步,但你既止境又係邊中?佢讀左書,下一步就係“自然“地佢會轉工。轉到工?佢努力既話“理應“佢升職? 升左職,更“應該“買樓!買左樓?應該有更多“打算“。咁如果佢失敗呢?無得只許成功不許失敗架啵。

Nancy20090615    發表於 15-10-9 10:07

男爵府

引用:我c6成日都問我d英文點解點讀,有時會叫我

原帖由 wanmm323 於 15-10-04 發表
我c6成日都問我d英文點解點讀,有時會叫我翻譯佢公司的野,我覺得無問題啊。佢份工人工唔會少過大學生。你 ...
真心佩服你! 我和你及樓主情況差不多,我自己不是很叻,只靠份堅持係外國野雞大學畢業,因以前拍拖受了傷害,同依家老公結婚,他是中五畢業,見他人品oK,不花fit, 工作隱定,自己都自卑同怕,覺得自身條件又不是太好,就甘嫁左比他,家人又不太喜歡。
他又常問我英文覆E mail等,我覺得幫他沒有問題,而是他不去學會習,我不是分分鐘可跟着他,有時我返工忙碌,開會中,又要幫他。我明白樓主,不是想迫他去讀書,而想老公進步,我也想老公學多D英文,他也反應這些不是他專長,他專長在工程方面。我明白年紀大不可勉強,但有心慢慢學也可以,學左日後工作,去旅行時,也可應付到,不用下依賴我,我也有忙的時候。我自己本來英文都吾太好,所以做不到大公司,也是靠自己不斷努力學習,所以有時也覺得他太懶了,而且我在進,他仍不動。跟樓主不同,我和老公關係不太好,因為他脾氣很大,結婚後幾年才現形,而且有一小孩,他用他老豆方法,打,掉野,發脾氣對待小孩是我很不認同的方法。就教養,照顧孩子問題,我們也嘈了很多……所以樓主同老公也需就教養孩子問題必須早點有共識,否則日後也有多問題……我自己也時有嫁錯的感覺,但又是我的一份對孩子的責任,支持我留下來。

男爵府

引用:我c6成日都問我d英文點解點讀,有時會叫我

原帖由 wanmm323 於 15-10-04 發表
我c6成日都問我d英文點解點讀,有時會叫我翻譯佢公司的野,我覺得無問題啊。佢份工人工唔會少過大學生。你 ...
我最頂不順是同c6去旅行,我同人英文同人溝通可以的,如用普通話就差一些。因他兩樣也不會,我卻最怕他在指指點點,一要問咩,二要問咩,三要問咩,當我問完後翻譯左他知道,他又要懷疑不相信,話我聽錯,又或人地其實吾明我問咩,又要我再去問多一次。人地的水牌,單據寫得清清楚,都是要我再問一次確定,不然又面有不悦之色。若有咩攪錯就係我没問好了,要我再問人攪返掂佢。有時我說普通話,可能人地不太明白,又話我好用普通話不好就講返廣東話或英文。在國内,日本用廣東話,英文跟本行不通,他又不明白,總之次次都要我問到他滿意。總之,一句吾識講就次次要我左問又問。
他自己又不肯去學,為工作,為旅行,為看電影,為什也好……,總用得到的。我現在都放棄了,跟本不能改變他的……我只能全副心機裁培個細的。

男爵府

引用:明白樓主擔心之處,每人的個人意願及志向唔

原帖由 skac 於 15-10-05 發表

明白樓主擔心之處,每人的個人意願及志向唔同,樓主係個努力上 ...
你講得好好……真心亞媽教仔都未必肯聽從,何況是一個在完全不同環境長大的人。我估有些姐妹們當初也想得天真左,以為愛,成長可以令人改變,事實會出現的機會原來係甘低。今天明白左,可能遲左,但也得個明白,調節下自己,而且也可把經驗傳受给下一代……

首頁

尾頁

跳至