婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

8月我同c6就註冊啦~
本來唔想結住.有左BB~
6299又要面.唔結佢地驚比人講~
咁咪結囉~

佢地又冇錢.又想搞到好好睇睇~
我同c6咪話囉註冊就ok啦.我大住個肚乜都唔想搞~
99先收手~

咁諗住比99好過d叫d長輩黎觀禮~
之後去食飯.先散.咁咪好睇d囉~
我爸媽就同d長輩講好左~
我個邊個d都好錫我.叫得ga都出現~

咁諗住細細地朋友.男家同女家各一圍咁飲個茶啦~
點知...尋日c6打去問99叫左邊個黎個陣~
99話 : 我同佢地講左啦.佢地黎就唔黎唔黎咪唔黎囉.做咩要迫人ja!!!
c6 : 咁你有冇叫佢地黎觀禮或者飲茶呀?
99 : 要架咩?我唔想迫人地黎囉.同佢地講左註冊.佢地明架啦.佢地要到就會同我講架啦!!!
c6 : 咁你ja係冇叫啦...咁我訂左枱食飯...12人枱.就係坐我地一家5個.加埋我地2公婆7個人呀?咁咪好吉囉.我朋友個枱坐滿晒.女家都係.你要我地個枱吉晒呀?
99聽到女家坐滿晒就問有幾多人去~
好彩我叫c6唔好講ja...因為我地個枱坐爆有多~
如果99知道一定搵晒d唔知咩人出黎.係都要多過女家先得~
咁到時真係3張枱都唔夠坐...

99想結婚大搞.搞唔成~
又唔想比人知道我有左BB~
又想多人過我地女家.又唔敢出聲叫人~
都唔知佢想點~
99唔叫.c6又唔敢出聲叫~
比晒面佢啦.佢自己唔拎我冇計~
你唔叫.咁咪你張枱吉晒~
我地女家張枱爆晒囉~

複式洋房

係喎~
我爸媽開頭聽到都有小小唔開心~
驚我地搞唔掂~
不過第2日一早老豆就話幫我地整好間房買過張床啦~
之後同d親戚講個陣佢地都話好開心有BB玩~
我d親戚又係好開心~
反而佢屋企個邊除左佢呀哥呀嫂同家姐開心同關心我之外~
6299真係冇乜反應比我喎~
只係家長見面個日扮下野咁講.你小心d呀.行慢d呀咁ja~
99仲到左7月先同佢個邊d親戚講我地註冊tim~
佢只係一味話.唔好迫人黎~
但係佢叫都冇叫人黎囉...
唔好話迫啦...

講真如果我個邊坐爆晒人~
而佢個邊得我地7個人~
唔至佢冇面.連c6都會覺得好難做囉~
因為第日99一定勁講返話個日冇叫人黎呀好冇面呀.女家叫咁多人黎又唔單聲呀咁~
總之事情過左之後佢就會好多野講~
仲要講極都係人地唔岩囉~

我諗今次我地唔擺酒~
過多幾年佢一定又會話.唉呀大仔又唔擺呀.個女擺又唔係香港擺.細仔又唔擺.唉....
咁囉...我同c6個呀嫂都已經估到呢個後果...

原文章由 446948 於 08-7-15 16:31 發表
你放心啦~ 呢啲奶奶又點會由得張枱吉咗吖~ 佢聽到你地咁講, 一定會搵人去架, 呢層你唔駛擔心, 但係我唔明囉~ 有咗嗰個係你, 點解會你奶奶怕冇面呢? 你屋企都未出聲!~ 奇怪!~ ...

複式洋房

嘩.比我一定出聲啦~
緊係左右平均咁坐架嘛~
有乜理由男家坐晒前面女家坐晒後面呀~
如果d親戚講返你會好為同好難做囉~
d99又冇錢又死都要面.好黑人憎~
所以我尋晚叫c6打去問個陣~
我講到明唔可以講我呢邊有幾多人去~
只可以同佢講.岩岩好一張枱囉~
唔係我地訂左3張枱~
佢黎幾張枱ga人咪大獲~
又唔係擺酒冇禮金收架喎~
個日佢地食幾多都係我地2公婆自己嘔返出黎架喎...

原文章由 KoyeBaby 於 08-7-15 17:10 發表
我99咪一樣...我當年都係奉子成婚,因為太倉卒講到明細搞,我哋真係淨係叫親戚,我d朋友都係做姊妹先有份去,6299就連大陸好疏好疏疏到c6都唔知係邊個都叫,仲要一嚟就成家一齊到!!仲之就係都要多過我哋女家,最激氣係間酒 ...

首頁

尾頁

跳至