論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都係見步行步, 遲D返工都只可以比佢放平日(我返shift), 惟有比佢揀一係跟我放, 一係就唔好做啦! 不過個agent話而家印印好搶手, 真係無奈, 大家有冇相熟agent介紹, email比我呀?!

My email: [email protected]

原文章由 loverlybabies 於 08-7-16 11:03 發表
My yun also like that, when she just come, she said she don't want holiday at first 7 months, she want OT for earn more money, OK I let her, because she need pay agency fee. But after 7mths, she reque ...

侯爵府

好媽媽勳章

咁串?
我返工都冇得選假期!連爺爺pass away都唔可以請假!
[img align=right][/img]

大宅

我既做法係永遠都唔會同工人講定佢放邊日, 佢知我要返工所以都係預咗放星期6,日.......所以佢一黎我會同佢講多一次太太請你之前講咗你既假期由太太安排, 同埋你知道係唔會放星期日的, 要佢答我知道, 再同佢go through一次張rules然後貼係雪櫃, 等佢日日都望到.

我會係每個星期1,2到同佢講今個wk放星期6 or 日(當然就自己schedule啦), so far佢都習慣咗, 當然佢偶然都會要求放某日, 如果見佢新年o個d都會就佢, 但如果純粹佢d fd放o個日我就會reject佢的, 唔好比佢養成次次就佢既習慣, 因佢跟住會覺得老馮, 佢黎頭o個7個月要還錢, 所以我地雙方協議比錢買假, 之後就我安排佢放邊日, 唔到佢因唔想放o個日就要求錢........要攪清楚, 你先係老細, 你要tough d, 唔好比佢牽住你走亦唔好因為bb既野乜都忍佢, 唔岩就要出聲, 時不時要show比佢睇唔好以為無咗你唔得, 咁樣佢就會無咁串的.

再講, 佢知你好蝦就會食住上, 依家要求假, 遲d係咪要求食乜你就買比佢食呢?

原文章由 臻臻爸及媽 於 08-7-15 16:26 發表
印印黎咗兩個半月, 之前請佢個時講好放假由我地定, 因要安排找人睇BB(New Born), 佢都話冇所謂.

點知第一個月未夠就話D朋友個個放星期日, 要求比佢放果日(開始日日偷偷地講mobile/sms). 都算了....同佢講如果我地 ...

別墅

靚媽唔易做, 多謝你嘅意見, 可唔可以send你長rules比我參考下呢??

而家D工人要學壞一日都夠啦! 我嗰個之前係香港做咗8個月斷約(僱主移民), 不知幾精. 呢件事仲有個小小激氣位...唸住個晚比佢10點返嚟(平時要佢9點要返到), 因我地冇比屋企鎖匙佢, 我地怕未返到開門比佢, 點知同佢講佢竟然話"差唔多, 車程都要一個鐘啦!", 跟住叫佢早D返,佢仲話"10點呀嗎, 係咪呀 !!"

原文章由 靚媽唔易做 於 08-7-16 12:50 發表
我既做法係永遠都唔會同工人講定佢放邊日, 佢知我要返工所以都係預咗放星期6,日.......所以佢一黎我會同佢講多一次太太請你之前講咗你既假期由太太安排, 同埋你知道係唔會放星期日的, 要佢答我知道, 再同佢go throug ...

伯爵府

工人咁串你仲唔治佢,樓主係咪已經搵左工人replace呢?

呢d印肯定已經俾人教壞同埋唸好點去要脅你,你一而再,再而三讓步只會俾佢越踩越入,永遠唔會感恩,更加唔洗旨意會叫聲多謝兼做好份工。

俾著我,既然一早讓步講好一個月只有兩日sun,其餘sat,工人就算sat唔放都唔可以補$,最多俾佢留屋企唔洗佢做,不過你個工人咁壞,都係pan佢落街,話知佢o係印尼舖浦足一天。講真,佢sat唔放,果日都唔會有心機做野架啦。

如果佢仲阿之阿左,叫佢俾1個月人工你唔好做,費是大家唔開心。

邊條法例寫明"要包工人放假約到friend架!"痴佢既線!

複式洋房

靚媽唔易做, 我都想要你既rule參巧,因我第一次請工人,請pm我或email me at [email protected]
thank you!

禁止訪問

大宅

你請佢o個時有無reference check架, 如果無佢可能係被炒喎, 記住下次唔好請斷約工人呀.

原文章由 臻臻爸及媽 於 08-7-16 13:58 發表
靚媽唔易做, 多謝你嘅意見, 可唔可以send你長rules比我參考下呢??

而家D工人要學壞一日都夠啦! 我嗰個之前係香港做咗8個月斷約(僱主移民), 不知幾精. 呢件事仲有個小小激氣位...唸住個晚比佢10點返嚟(平 ...

大宅

宜家d工人真是,我個女當時四歲,有一天很tired坐在高椅上,工人當時在旁是照顧她;小朋友突然睡了,便跌了下來,工人不但沒有扶她,站著不動,眼望住我???我連忙遠處扶她.
我問工人妳不好好照顧小朋友,還不扶小朋友 她還說:"I WATCH"(重眼大眼LOOK 我)很重語說幾次:"I WATCH"
SORRY都冇
我便LOOK AT HER AND I WANT YOU TAKE CARE BBIS NOT
WATCH ONLY
我小朋友及其他親戚各他們工人見到,令他們真的有點怕,她那麼野蠻.....我小朋友跌倒很痛又很害怕.....我當然很大回應...
及立刻去找新的工人.....
原文章由 emum 於 08-7-15 18:39 發表
其實好像她們比我們雇主大! 我的那個....... 叫她跟小孩跑一下, 她說熱, 下雨天她說地滑。還說要是我滑倒了那如何?
今天個仔玩滑版車時滑倒了,我問她點解没有扶好他? 答案竟然是“這個危險你不應該给他玩。” ...

[ 本文章最後由 KaKaYa 於 08-7-16 16:18 編輯 ]
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

首頁

尾頁

跳至