跳至

首頁

尾頁

別墅

醫生話亞仔瘦左d(佢已經成日食唔停), suggest 佢要驗大便睇下有無虫
唔知有無mami 有相同經驗???

大宅

如果亮亮真係咁樣, 可能真係有蟲呀!
你可以去藥房買d 杜蟲糖比佢食嫁!
我細個個時都食過!好好味嫁~哈哈~因為我生蟲 搞到瘦晒~
你去到藥房同d人講 話食極都唔肥, 唔知係咪生蟲, 係咪有隻糖係杜蟲就得嫁啦~
或者我聽日經過幫你睇下叫咩名丫~個時我食個隻仲有得買呀!

大宅

好媽媽勳章

好似叫"花塔餅"

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 ulam 於 08-7-15 21:08 發表
醫生話亞仔瘦左d(佢已經成日食唔停), suggest 佢要驗大便睇下有無虫

bb無食唔熟嘅嘢, 無乜理由生蟲
小朋友最common 嗰隻, 朝早patpat會痕.. 咁bb每朝會唔會好扭計呀?
其實如果有買保險, 咪驗吓囉, 又無害嘅
自己做.. around $70-80 x 3 times (應該做3次先可以話無蟲)

大宅

好有"集體回憶"feel

原文章由 ^_^! 於 08-7-15 23:44 發表
好似叫"花塔餅"

大宅

我見過係"屈人寺"有得賣,真係叫花塔餅.

原文章由 yan1014 於 08-7-15 22:12 發表
如果亮亮真係咁樣, 可能真係有蟲呀!
你可以去藥房買d 杜蟲糖比佢食嫁!
我細個個時都食過!好好味嫁~哈哈~因為我生蟲 搞到瘦晒~
你去到藥房同d人講 話食極都唔肥, 唔知係咪生蟲, 係咪有隻糖係杜蟲就得嫁啦~
或者我聽日 ...

別墅

我阿仔都食極唔肥, 我都想驗下...
你係邊度check?

原文章由 ulam 於 08-7-15 21:08 發表

大宅

原文章由 baby_sugar 於 08-7-16 07:27 發表

聽你咁講又似係呢個名AR! 不過我真係唔記得...
我成日叫佢做杜蟲糖 HAHA~

大宅

好媽媽勳章

原文章由 baby_sugar 於 08-7-16 14:27 發表

哈哈...

大宅

亮ma
驗左未???有無事呀???好擔心呢......

我mami寫左個blog比我呀,得閒黎睇下呀.....http://hk.myblog.yahoo.com/jamiequeenie/

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 winnie194 於 08-7-16 17:20 發表
我阿仔都食極唔肥, 我都想驗下...
你係邊度check?

法例上, 所有化驗都要有医生紙, 所以你應該搵医生傾下先~
bb真係無乜食錯嘢嘅機會架 (起碼我當年睇盡咁多c, 都未見過bb生大人嗰d蟲) 最common嗰隻會patpat痕, 唔係驗大便, 係用膠紙"痴" 肛門架!
同医生傾下先啦~

別墅

係醫生叫亞仔驗大便(有寫紙)
我本身都心大心細驗唔驗(因我覺有點大陣象)...但我99就好想驗
佢話亞仔太瘦, 大隻d 無咁易病
而且佢話驗左有虫就杜左佢, 無虫咪當買個安心...

原文章由 kerkermui 於 08-7-18 17:37 發表

法例上, 所有化驗都要有医生紙, 所以你應該搵医生傾下先~
bb真係無乜食錯嘢嘅機會架 (起碼我當年睇盡咁多c, 都未見過bb生大人嗰d蟲) 最common嗰隻會patpat痕, 唔係驗大便, 係用膠紙"痴" 肛門架!
同医生傾下先啦~
: ...

複式洋房

我個仔都瘦啦,但醫生話每個人size都唔一樣,唔使咁擔心!
亮亮幾重呀?

別墅

Mimiko828,

亮亮宜家約19磅半左加, 呢個磅數維持左5-6個月喇~
亮亮係成日食, 飲完奶無耐就扭你俾野佢食, 開多d 奶又飲唔晒
食完飯仔無耐又扭你俾野佢食...俾多d飯仔又食唔落

我都明白個個bb size 係唔同, 而且亮亮係超好動寶寶, 成日無時停, 有可能係運動量大所以瘦...

不過我62+99就好擔心亮亮lor~
成日打黎問我地同佢驗左大便未...

大宅

我估亮亮無事,個個BB的吸收能力吾同,成日食吾一定會肥.身體健康就得.吾使太過擔心.

不過.如果醫生叫佢驗的,驗下都好.

做媽媽真係吾容易,又怕BB太肥,又怕BB太瘦.我成日好擔心律律過肥.

律律一日只係食五餐正餐,正餐以外,係吾會比佢食其他野.但每餐的食量係大人飯碗size.我都好小心,吾比佢食太多肉or脂肪野.(一定吾比佢食麥叔叔野),實在怕佢過肥.律律都有做運動,每日都會踢兩個鐘頭波.依家已有26-27磅.

原文章由 ulam 於 08-7-19 08:47 發表
Mimiko828,

亮亮係成日食, 飲完奶無耐就扭你俾野佢食, 開多d 奶又飲唔晒

我都明白個個bb size 係唔同, 而且亮 ...

[ 本文章最後由 as_sheep 於 08-7-19 16:07 編輯 ]

複式洋房

做左阿媽真係好多野煩,好多野唸,咁你快啲去驗大便啦,一定無事既架,放心,放心!
我個仔都好瘦,得22磅,近排仲出牙仔,可能牙肉痛呀,點都唔肯開口食野,依家再瘦多1磅,得番21磅,同亮亮不相伯仲呀~我地雖然擔心,但無辦法囉~唔想咁樣,可以點樣呀~

原文章由 ulam 於 08-7-19 08:47 發表
Mimiko828,

我都明白個個bb size 係唔同, 而且亮 ...

大宅

如果醫生叫既, 咪驗下囉, 安心d呀!
另外, 你除左正餐, 有冇比佢他雜食佢呀? 尤其是係味濃既野, 好似雪糕/ 糖/ 出街又會唔會比佢食大人野呢?
有時佢地食過大人野/ 味濃既食物, 就唔係好肯食返d 飯/奶呢d bb野架喇!

別墅

朱寶,

我無俾濃味既野佢食, 不過有時跟我地出去食飯,都會跟我地食大食野,我地好多時都叫多樣清淡d既野俾佢, 例如蒸水蛋~

別墅

Mimiko828 ,

係呀, 做左阿媽真係好多野擔心, 又驚佢太肥又驚佢太瘦~
我昨天拿了他的便便去驗...$70買個安心啦~

小朋友出牙仔, 真係好辛苦呀~

原文章由 Mimiko828 於 08-7-20 00:46 發表
做左阿媽真係好多野煩,好多野唸,咁你快啲去驗大便啦,一定無事既架,放心,放心!
我個仔都好瘦,得22磅,近排仲出牙仔,可能牙肉痛呀,點都唔肯開口食野,依家再瘦多1磅,得番21磅,同亮亮不相伯仲呀~我地雖然擔心,但無辦法囉~ ...

別墅

as_sheep

律律好叻叻, 做2個鐘頭運動~
為了律律健康, 你也花了很多心思呢~

原文章由 as_sheep 於 08-7-19 16:02 發表
我估亮亮無事,個個BB的吸收能力吾同,成日食吾一定會肥.身體健康就得.吾使太過擔心.

不過.如果醫生叫佢驗的,驗下都好.

做媽媽真係吾容易,又怕BB太肥,又怕BB太瘦.我成日好擔心律律過肥.

律律一日只係食五餐正餐,正 ...

首頁

尾頁

跳至