婆媳關係

跳至

首頁
23456...11

尾頁

別墅

回覆:希望我打完我的故事我可以放下..............啲啲

大宅

回覆:fid=534- 希望我打完我的故事我可以放下..............啲啲

大宅

回覆:fid=534- 希望我打完我的故事我可以放下..............啲啲

複式洋房

回覆:Kakastarstar 的帖子

旅行咩事呀? 講黎聽聽

大宅

99哭訴事件七,明屈我媽。
呢件事件發生之後令是我開始唔再強忍我99。
話說我坐月時,我媽返工,佢放工過黎,大概4點到我家(佢只黎星期一至四,因為老公提過佢放五六可以自己照顧返個老婆,係我99依然鍾意自出自入啫),咁99就係朝早11點幾黎煮晏晝,我媽黎佢就會走。
咁有一日,如常我媽到我99走,咁我就入房瞓覺,瞓醒覺剛剛好食晚飯,我一開門驚見我99,我直接問:99,你仲喺度ge?
99笑笑口話:係呀,同你媽傾計嘛!
(嗰刻我終於睇清楚佢的笑容,點解我咁多年來咁蠢,以為呢個笑容係無陰謀㗎呢?)
然後我媽主動講返99同佢講咩,(我13點阿媽終於長大了,佢之前同我99傾計都無煞有其事咁同我講返),今次佢可能估到啲野。
內容係:
我99問我媽:如果你無地方住,你有3個仔女(3姊弟),你會同邊個住呀?
我媽敞開心屝咁答:我點都唔同新抱住㗎喇,我同個細女性格唔多夾,咁同大女啦!佢地2公婆的性格都易相處。但我又點會無地方住呢?
嘿嘿,我媽呢個答案去到我99哭訴的版本係:都話佢日日上黎我仔家是有目的㗎啦!謀住我仔層樓呀!借啲咦就會黎過夜之後就會住埋,之後就會話唔使我湊孫㗎喇,係住都是我住啦!層樓我仔㗎。

大宅

講起層樓,無錯首期係我老公,供都係佢,我都未出聲層樓的錢嚴格黎我有份。
就咁,我同老公差4年,係大學時的師兄妹,拍拖無耐我老公就畢業出黎做野,當時我有零用錢但老公堅持比啲錢我傍身,我當時講明我幫你儲起,直至我有返part time,畢業搵埋full time都一直比,我就一直儲起,到結婚開支是一半一半出,咁同時間我老公決定買樓但錢有啲緊,於是我拎返呢廿幾萬出黎(當時我老公堅感動,哈哈,佢真是無諗過我一蚊都無使),99唔知呢件事,我無講,所以佢覺得我嫁佢仔好著數 我算我ok,但你咁過我媽一棟?你無野化。

大宅

我條氣堅唔順啦!
我有次得我同99時,當傾計咁講起同老公結婚時佢話層樓加我名但我拒絕。99又笑笑口問點解?
我話:結婚唔等如一世㗎,離婚好平常我睇等好開,如果層樓有我名到時實比啲3姑6婆話我謀住老公層樓分佢身家啦!
所以我唔care層樓無我名,我都唔稀罕。
99嗰下唯有保持笑容話:哦, 原來係咁呀!不過2公婆唔使咁計較啦!你女都生埋咯,唔得,我要叫個仔加返先得。

伯爵府

所以話知人口面不知心。。。。
真係日日見都唔知人品是否真。

大宅

引用:我條氣堅唔順啦!我有次得我同99時,當傾計

原帖由 Kakastarstar 於 15-10-06 發表
我條氣堅唔順啦!
我有次得我同99時,當傾計咁講起同老公結婚時佢話層樓加我名但我拒絕。99又笑笑口問點解? ...
你99假到爆。

大宅

回覆 monchhichi410 的帖子

枉我仲宣傳左佢的真善美10幾年

大宅

99哭訴事件之八,小學雞事件。
呢件事我同親人講都覺得得啖笑,佢的行為勁小學雞。
我契婆黎探BB,正路佢黎嗰段時間我99 say個hi就應該走,點知佢屎忽痕要一齊傾計,咁契婆睇完個契孫,我女就夠鐘瞓覺,大人繼續喺廳吹水,客廳中央有幅婚紗相(總共有3幅大,其中一幅喺我娘家),我契就話:你地個樣無咩點變喎。
我媽:咩無變,2個都肥左好多啦!
契婆:唔係,差唔多之嘛!真是影得幾好睇,幾有夫妻相。
突然99一句:唔係囉,我覺得嗰幅靚好多。
呢刻我地靜左幾秒。
我:99,邊幅呀?
99:掛喺襯家屋企嗰幅呀!
我:啊!嗰幅,不過我鍾意呢幅多啲,嗰幅無影到全身。
99:唔係喎,嗰幅真是靚好多,我鍾意嗰幅,係我就擺嗰幅喺度。
呢個時候我內心已經著緊火,有客人喺度仲阿支阿jor,於是我語氣稍重咁話:可能你鍾意嗰幅啦!但我最鍾意呢幅所以擺呢幅喺我屋企,阿X(我老公)都是咁講。
99:哦,咁你鍾意得啦!
我知佢擺明唔鍾意有幅喺我娘家我又無話比幅佢掛,事實上我又真是無諗過,但我媽想掛一幅時我就揀左幅我比較唔鍾意的比佢掛,而且我99屋企根本成屋雜物,無幅牆係"吉"的,唯一有啲啲空位就是喺一個櫃的上面,但櫃頂有觀音和香爐,我唔想我同我老公日日比人"供奉"囉!
咁新抱同女始終有分別㗎嘛,你咁鍾意掛未叫你女快啲嫁囉!
註:我位13點媽事後打比我恍然大悟話:原來岩岩的對話你99係比緊說話我聽㗎。我:係呀,母親大人,你終於知道佢唔簡單啦!

大宅

99哭訴事後九,阿女的時辰8字事件。
阿女滿月時無大搞,2家人食飯算,99叫埋老公的舅父母和姨和姨丈,剛剛一圍。
婆婆買左條金鏈連吊嘴比阿女,99咩都無(順帶一提,剛出世定滿月,99連利是都無比過封女女),呢啲係心意,你比的多謝,你唔比我當你男家無呢個規矩,我仲顧全99面子,喺我媽屋企(滿月之後第一次返婆婆家)由婆婆幫女女帶起它影張相,跟住就以出發去酒樓驚唔見做理由除左它,我嗰陣唔想99喺男家親戚面前無面,婆婆送金但嫲嫲無。
食飯的時候,女女飲完奶之後就4大長老輪流爭抱,呢個時候我隱約聽到我媽同99的對話係關於女女的時辰8字。
我媽同99講:我搵人算過喇,佢話XX咁咁咁,同埋咁咁咁,仲有咁咁咁。
我觀察99的反應是:笑騎騎,背後實放毒蛇。
我心知大鑊,99係唔知女女的8字,但我媽知唔係我講㗎。
喺政府生的jm唔知仲有冇印象,BB出世瞓的"床",出面寫左"XXX之女",下面就是BB出世的時間,我媽就是咁知的。
果然我99親自鏟爆我老公啦!話啲外人(我媽)都知,佢唔知呀!
豈有此理,婆婆的外人?咁99唔該你記住如果你個女嫁得出又生得出的話,你都是外人黎㗎咋。
我事先同老公報定案所以佢識同99解釋,我喺旁邊聽住,雖然我老公性格唔識講野但我堅覺得佢解釋得好清楚。
99:你當我3歲細路?咁ge大話都講得出?你話有張紙嘛,咁張紙呢?無吖嘛,因為唔係事實囉,醫院點會將BB出生時間大搖大擺寫出黎呀,我生你地3個都唔係咁,唔好當我未生過啦!

大宅

(打左咁大段驚化為烏有,所以send左先),續,
阿99,你呢幾年無機會探初生BB(之前講過老公男家人丁單薄,疏堂多但近親少)未唔知改晒囉!但我媽keep住經常去醫院睇一班表兄弟姊妹的BB(連我姨都喺千之後先高齡下生),佢未知囉!
比面你是99,已經好聲好氣同你解釋,你唔信之餘仲無理取鬧。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:(打左咁大段驚化為烏有,所以send左先),續

原帖由 Kakastarstar 於 15-10-06 發表
(打左咁大段驚化為烏有,所以send左先),續,
阿99,你呢幾年無機會探初生BB(之前講過老公男家人丁單薄,疏 ...
個bb箱(即係床)有張紙仔寫時間,張紙仔其實可以攞走留念的,我有攞走返屋企,清楚寫住幾點。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:希望我打完我的故事我可以放下..............啲啲

而且你生得時你99聽聞響出面呆坐喎,點會唔知幾時生呀?自己腦退化就唔好賴人啦。

大宅

popomeow 發表於 15-10-7 00:08
個bb箱(即係床)有張紙仔寫時間,張紙仔其實可以攞走留念的,我有攞走返屋企,清楚寫住幾點。

...
Really,我唔知可以拎走留念架

大宅

popomeow 發表於 15-10-7 00:11
而且你生得時你99聽聞響出面呆坐喎,點會唔知幾時生呀?自己腦退化就唔好賴人啦。

...
咁公道D講,佢係有呆坐但我夜晚7點推產房開始生,跟住11點幾先推返出來,佢的確唔知確實時間。

別墅

http://www.facebook.com/?ref=home#!/photo.php?pid=10443&id=100001328316511&ref=fbx_album

大宅

回覆:Kakastarstar 的帖子

咩叫13點啊?

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

樓主99會唔會唔識字架
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

首頁
23456...11

尾頁

跳至