單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兩年前,因工作關係認識了男人M,佢比我大差唔多20年,但佢心地好好,從來無發過脾氣,我地亦志趣相投,大家都覺得係可以過一世的人。一起左後,佢話我知佢其實有3個小朋友,當時分別係7, 5,2歲,話咁狠心分開係因為佢以前老婆唔湊仔,成日出街打麻將。佢仲話好嚮往有個Stable的家庭生活,有個中醫煮飯同照顧小朋友的女人。我一路以黎都覺得自己係全世界最幸福的人,比我搵到個咁錫我,又同我咁夾的人,我地一路都好開心。一年前,我同佢生左個仔,當時佢仲話等佢羅返個3個小朋友,搞掂曬就同我結婚。。。我地生活得每天都好開心,從來無argument。佢鍾意去旅行,我地一個月就會去一次,BB會比我自己阿媽湊。返左黎就我地自己湊。。。

兩日前,M去完工幹返黎,同我講分手,話原來佢呢幾個月好唔開心,覺得我地關係由愛情變成感情,無左當初的感覺,話我成日湊仔雖然係好事,但生活變得沉悶,佢話家庭生活他已有,佢其實想有個人同佢好夾,大家一起做鍾意做的野。仲話依家覺得同我似朋友多過情人。我晴天霹靂,因為我自己覺得同佢仲係好sweet...我同佢承認我呢幾個月因為第一次做媽媽放多左時間落BB度,可能忽略左佢。我問佢可否再比一次機會比我地,畢竟愛情路從來都會有高有低。佢好拒絕話唔好,話佢依家淨係想一個人生活。。。個仔佢會負責生活費。跟住佢就pack野走左。。。
我完全唔知道原來佢同我咁唔開心,亦一D都感覺唔到佢會同我分手。。。我相信佢係一個好人,但可能佢自私D,選擇了自己開心。

我個仔得10個月大,我依家好徬徨,唔知道以後的路要點行。我有做D自己野,但都係M有份的。無左佢,我突然覺得世界停頓了,我對豬阿仔,覺得好對佢唔住,佢連行都未識行就要生活響一個破碎的家。我地以後都係得返我地兩母子。M一夜間將我從天堂打落去地獄,我從來唔知道響佢咁友善的面孔背後,竟然係一顆咁冷漠的心。

我依家應該點做?我個心好傷,好亂。我會比M見BB,唔會令佢連阿爸都無埋,但咁做代表我屈服M,同佢做朋友,令佢得償所願?我可以點睇呢件事?我可以點開解自己?我好驚我有一日會鑽牛角尖。。。

侯爵府

引用:分享下我的故事:兩年前,因工作關係認識了

原帖由 Jennylai87 於 15-10-05 發表
兩年前,因工作關係認識了男人M,佢比我大差唔多20年,但佢心地好好,從來無發過脾氣,我 ...

條蛋散9成根本就無離婚!真識食,細20年!
真糸太多呢D例子!公主王子只有卡通片才發生!
天下乌鸦一樣黑

侯爵府

引用:分享下我的故事:兩年前,因工作關係認識了

兩年前,因工作關係認識了男人M,佢比我大差唔多20年,但佢心地好好,從來無發過脾氣,我 ...
問他拎贍養費啦,忠告你,其他吾好在想啦……
同bb好好生活啦……祝福你

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

可能又識左第二個仲嫩的

複式洋房

babytszkin 發表於 15-10-5 08:12
條蛋散9成根本就無離婚!真識食,細20年!
真糸太多呢D例子!公主王子只有卡通片才發生!
哼天下 ...
佢同個Ex無結婚架,解釋係覺得佢唔係一個好媽媽,成日出街唔理D小朋友。當然係佢片面之詞,唔知係唔係真。

複式洋房

babytszkin 發表於 15-10-5 08:21
唉問他拎贍養費啦,忠告你,其他吾好在想啦……
同bb好好生活啦……祝福你
我都好想從新出發,但唔知要幾耐先可以習慣一個人生活。我本身係一個好鍾意人地陪的人。其實M都係,我地做什麼都一起,所以一路都唔覺得佢唔開心。

男爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 15-10-5 08:12 條

佢同個Ex無結婚架,解釋係覺得佢唔係一個好媽媽,成日出街唔理D小朋友。當然係佢片面之詞,唔知係唔係真。 ...
有冇結婚都好,佢根本就係不負責任,玩完就算。有咩理由仔都同佢生埋,仲可以一走了之。我估佢對前度都係咁,只係講大話扼你。可能佢已有左第二個,而家同第二個都係咁樣話你唔係好媽媽,所以唔同你結婚。

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 15-10-5 08:21 唉

我都好想從新出發,但唔知要幾耐先可以習慣一個人生活。我本身係一個好鍾意人地陪的人。其實M都係,我地做 ...
丫妹,男人想食你時個個都會話,我對我老婆無感情架啦我吾愛她架啦呢D廢話……在者他講咩、有你信就足够!内容根本吾重要!
你仲年青,仲一定會遇到真心愛你的男人!錯一次永远要提醒自己!
下次吾好在錯,要計劃好對方有足够能力養小朋友給你安穩的家庭肯同你結婚先生bb!
甘糸保障你自己!
姐姐可能多事左,但我心痛你,太单純了!
未来要記得我這路人甲的說話!我是真心为你好的!

大宅

事到如今,我係你我會俾他見仔的,因為他會俾錢養仔,另外你們沒一起,但Bb 係有阿爸的,除非他不理Bb啦,或會教壞或會傷害Bb,但根本由頭到尾,你都係避動的,冇得你選擇…,其實bb咁細,同爸爸冇感情,總好過有感情吖……起呢件事上面,不需要諗太多,因為你冇得選。但,你要記住當初的錯愛囉

複式洋房

mcb2 發表於 15-10-5 12:53
事到如今,我係你我會俾他見仔的,因為他會俾錢養仔,另外你們沒一起,但Bb 係有阿爸的,除非他不理Bb啦, ...
謝謝你中肯的意見。講真,佢有無第三者已經唔重要,就算依家無,以後都會有新老婆/女朋友。我確實係好被動,因為選擇權響佢手上。佢其實人係真係好好,好大方,友善,對人好好,只係自私。或者到佢咁年紀,又有經濟能力,當然會追求自己喜歡的生活。我只係有D徬徨,好希望佢會保障返我依家生活水平就夠。
睇到最後個句『記住當初的錯愛』,眼淚不斷咁流,真係講得好中,真係錯愛。。。

大宅

引用:Quote:原帖由 Jennylai87 於 15-10-05 發表

原帖由 babytszkin 於 15-10-05 發表
丫妹,男人想食你時個個都會話,我對我老婆無感情架啦我吾愛她架啦呢D廢話……在者他 ...
講得好啱!

生左個bb後,你地去旅行就比你媽湊,咁都得!?好明顯佢係享受同你二人世界啦!而你。。作為bb嘅媽媽,個個月要走就放底bb,以後都唔好咁做,佢會掛住你架,你要記住,bb係你最重要!

啱啦,問佢攞錢,否則就去探下佢家人

好傍偟,唔洗。。。你有媽咪幫你湊b,你去揾嘢做囉,有手有腳唔會餓死

大宅

其實,他仲有錢養你個仔,已經好好,好似我呢D,冇錢俾我兩仔之餘仲要幫他還債,我仲要係問人借的!!!!!但……我仍要活下去!!!我當個天俾條路我行,要我放底呢個人。所以,你一定要頂,加油

複式洋房

睇到我心都UP埋。
樓主你一定要堅強。

子爵府

引用:其實,他仲有錢養你個仔,已經好好,好似我

原帖由 mcb2 於 15-10-05 發表
其實,他仲有錢養你個仔,已經好好,好似我呢D,冇錢俾我兩仔之餘仲要幫他還債,我仲要係問人借的!!!!! ...
你要加油

複式洋房

mcb2 發表於 15-10-5 17:19
其實,他仲有錢養你個仔,已經好好,好似我呢D,冇錢俾我兩仔之餘仲要幫他還債,我仲要係問人借的!!!!! ...
加油!

複式洋房

fb_butabuta 發表於 15-10-6 00:04
睇到我心都UP埋。
樓主你一定要堅強。
我都不斷提自己要堅強,我個仔得10個月大,唔想佢連阿媽都無埋。但我昨天帶佢出街,走響條街上覺得好無安全感,見到人地個個Family Day,想到我個B永遠唔會有呢一日,永遠都係得我同佢走埋落去,覺得好對佢唔住,做阿媽的無辦法比一個完整的家比佢,呢D野唔係錢可以代替。

大宅

回覆:剛成為單親媽媽,很徬徨

宜家湊住個仔,要現實啲同佢講錢啦!㨂錯咗冇得返轉頭,唔好咁容易放過的賎人,妳仲有個仔要養!

複式洋房

引用:Quote:fb_butabuta+發表於+15-10-6+00:04+

原帖由 Jennylai87 於 15-10-06 發表
我都不斷提自己要堅強,我個仔得10個月大,唔想佢連阿媽都無埋。但我昨天帶佢出街,走響條街上覺得好無安全 ...
呢d野等佢大個少少佢會明白的,
唔好自責因為你都唔想事情咁發生。

複式洋房

fb_butabuta 發表於 15-10-6 10:02
呢d野等佢大個少少佢會明白的,
唔好自責因為你都唔想事情咁發生。
你講的對,一家唯一可以令我笑的就係個仔。。。自己阿媽叫我比個仔佢一星期湊幾日,等我可以過番自己生活,叫我搵返自己,專心做返野,唔好淨係顧住個仔,女人要行出來有自信,唔可以比自己師奶。。。
我覺得佢講的對,但我個仔係依家比到我少少安全感的人,我唔想同佢分開。

大宅

回覆:剛成為單親媽媽,很徬徨

個男人好賤

首頁

尾頁

跳至