論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我請咗個有經驗生咗BB既菲律賓工人幫手湊BB及做家務,好多疑問,請各位大仁教路。
第一日係咪要WELCOME LUNCH/DINNER?
初期係咪要NICE D,由佢慢慢PICK UP工作?
應唔應該寫明每日工作俾佢?
應否限制佢用WIFI?
係咪所有家務都要示範做一次俾佢睇....
定係先俾佢試做,評估咗佢能力先...
佢想放禮拜六/日,係咪答應咗就一定要放...我同老公有時禮拜六日都要返工...
如何限制佢使用家庭物品...如沐浴露...廁紙...牙高...

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:第一次請工人,月中到港,請指教如何教導。

第一日係咪要WELCOME LUNCH/DINNER?<<<<<up to you
初期係咪要NICE D,由佢慢慢PICK UP工作?<<<<<yes.但5但由佢做乜就做也
應唔應該寫明每日工作俾佢?<<<<<最好比份工作表佢,因為佢都5知你每曰每月每星期想佢做D乜
應否限制佢用WIFI?<<<<我5見意,因成日掛住上綱,邊得閑做野,由其要照顧BB

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

沐浴露,牙膏牙刷等私人物品不用提供,佢自己買架

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我請咗個有經驗生咗BB既菲律賓工人幫手湊BB及做家務,好多疑問,請各位大仁教路。
第一日係咪要WELCOME LUNCH/DINNER?--->唔駛, 照平常咁煮飯食咪得咯。
初期係咪要NICE D,由佢慢慢PICK UP工作?---> 有D JM 話要嚴D。我自己請海外工人, 我就做番自己, 沒有太嚴謹。
應唔應該寫明每日工作俾佢?---> 可以寫每日工作表, 但我自己就無寫, 口講ONLY。
應否限制佢用WIFI?---> 我無提供。
係咪所有家務都要示範做一次俾佢睇.... ---> 佢唔識做就要比佢睇
定係先俾佢試做,評估咗佢能力先...
佢想放禮拜六/日,係咪答應咗就一定要放...我同老公有時禮拜六日都要返工... ---> 如果不定時放假, 你要講明比佢知。
如何限制佢使用家庭物品...如沐浴露...廁紙...牙高.. ---> 日常個人用品唔包, 我就會睇佢表現, 如果做得好, 我會包比佢, 同佢講慳D用, 否則隨時停止供應。

別墅

看表現給予,但WiFi就绝對不能提供(害咗BB)

bobo101^*^    發表於 15-10-5 17:46

複式洋房

回覆 bobo101^*^ 的帖子

感謝!

複式洋房

回覆 kowloonfish 的帖子

明白,謝謝!

大宅

引用:我請咗個有經驗生咗BB既菲律賓工人幫手湊BB

原帖由 bobo101^*^ 於 15-10-05 發表
第一日係咪要WELCOME LUN ...
日常用品,放係度,好難控制佢有冇用喎

男爵府

俾佢知道唔明唔清楚一定要問僱主,做錯唔緊要但要記低記實,唔可以有藉口犯同樣嘅錯誤

複式洋房

回覆:wendyplc 的帖子

明白!

大宅

引用:我請咗個有經驗生咗BB既菲律賓工人幫手湊BB

原帖由 hiphone6 於 15-10-05 發表
第一日係咪要WELCOME LUN ...
佢第一日到香港,我第一件事帶佢去會所沖涼剪頭髮,睇埋佢行李喼入面有乜嘢,佢個行李喼污糟到爆,我幫佢揼咗換過新比佢!
點解要咁小心,因為好驚佢有蝨!
因為我之前請&#134449;個就係冇檢查清楚,就帶入屋企,搞到成屋都係蝨,最後搞到要搵滅蟲公司!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 hiphone6 於 15-10-05 發表我

大宅

回覆:K_I_K_I 的帖子

我直接和她說,因為屋企好注重清潔衛生嘅環境,所以要佢冲完涼先至返屋企,而佢行李嘅衣服,我仲拎左去洗衣店洗!
通常佢哋第一日黎到,一定唔會阿吱阿咗,通常會係非常之配合!你話東佢唔敢講西!

禁止訪問

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

複式洋房

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

超實用資訊&#128522;謝謝!

首頁

尾頁

跳至