婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

環保接龍勳章

其實講真, 我老公份人好好, 只不過係同奶奶佢唔夾. 我父母不知同我老公幾close
前一晚在奶奶家食飯. 我姑奶係咁鬧佢個仔, 佢仔仔幾活潑的. 我回到家問我老公, 佢媽咪在佢細個時是否也如此. 姑奶同奶奶對我幾好的, 佢地份人對外人好有禮貌, 但對自己人就會好豪邁奔放. 但喜愛對我老公粗聲粗氣. 我一向都知老公搞到今日咁唔鍾意講野係因為奶奶由細到大唔多應我老公, 佢話大大下, 佢由好多野講到無野好講. 所以奶奶成日向我投訴我老公以前多野講, 現在咩都唔講. 我心裡鄧佢難過~ 因為係佢自己搞成咁的.... 而前晚見到我奶姑. 我深深體會到, 我老公細個的生活係點... 我見到我老公個外甥.... 因為好小事, 在電視機面前行過, 阻左佢地視綫~ 個7歲小朋友個樣驚到嘔.... 其實我估佢地係"開玩笑""扮豪"的鬧出來, 唔係真係咁暴力的家庭. 但個小朋友真係驚到面都青..... 所以, 昨天的因, 今日的果....
我老公咁對奶奶, 我force唔到我老公... 因為佢地相對無言...

男爵府

原文章由 wxxyxn 於 08-7-16 15:52 發表
我會叫99自己同老公講,因為老公唔聽我講,最聽99話 (99不外乎最想聽到呢句)

大宅

唔知奶奶有無投訴過我呢,我老公無同我講過.有時奶奶問我老公d野,通常我都答唔知(知都話唔知),佢想知我會叫佢自己問返個仔.

大宅

原文章由 wmpl 於 08-7-19 02:42 發表
如果你99投訴你C6唔理佢, 你地會點呀 ?
我表面上會>>>>.........

但係心裡面其實係>>>>

再送多六個字俾佢[自作孽,不可活]http://www.hkicons.com ...

你形容得好貼切, 簡直係我o既寫照.

開開心心每一天!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 小寶貝兒 於 08-7-18 17:34 發表
我99都試過叫我幫手話我老公, 我一句得埋去 "99, 你個仔有幾硬頸你都知架啦, 我有乜可能講得佢掂呀!"

佢就收晒聲囉~~

佢唔知既, 係我老公其實受軟不受硬(養到個仔30歲都唔知個仔咩脾氣, 真係服左佢!! 仲 ...

我都試過你類似嘅情況~c6一向都鍾意不時改下屋企嘅擺設,我無乜所謂,但係99就好唔鍾意,佢有次同我投訴話c6搬到間屋唔知似乜,叫我同c6講搬返原位,我諗都無諗就話"你都知佢咩脾性架啦,佢點會理我啫!"(其實如果我話唔鍾意c6會聽我話 )99即時無聲出,淨係喺度自言自語,我都費事理佢~

首頁

尾頁

跳至