論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

煲呔靠害 22萬外傭驚炒魷
長者津貼電費補助加碼 並停收2年外傭稅

【on.cc專訊】 特首曾蔭權在立法會內提出多項紓困措施,他建議向長者及傷殘人士,提供額外1個月津貼,連同早前公布,他們今年獲發額外2個月津貼。他又建議豁免徵收再培訓津貼,為期2年,減輕中產僱用外傭的負擔。

特首又建議再向各家庭住戶,提供額外6個月的電費津貼,每月300元,連同早前的建議,政府向每戶提供共3,600元津貼。他亦提出加強短期食物援助服務,由政府預留1億元,從社署透過非牟利機構提供有關援助。

[ 本文章最後由 mission 於 08-7-27 07:40 編輯 ]

伯爵府

幾時實行?唔好得個講字。

子爵府

頂! 只停收2年??永久停收就差不多, 果班人做咩要我地比錢陪訓呀?
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

禁止訪問

大宅

我7月23日到期要交, 但唔知要交幾多好, 都係等公報咗先交, 希望快啲落實啦

別墅

好媽媽勳章

如果最快9月實行, 我已經交咗$2400(交到12月), 咁係唔係應該退番(9-12月)d錢比我哋d 苦主呀, 如果唔退就慘
請問有無人知, 可唔可以話比我知 thanks

禁止訪問

別墅

我今日就到期交,我都未交呀,我打算拖下先囉
原文章由 wp-bn 於 08-7-16 15:35 發表
我7月23日到期要交, 但唔知要交幾多好, 都係等公報咗先交, 希望快啲落實啦

男爵府

我都好唔明點解要我地請外傭既顧主徵收培訓費, 又唔係用番我地身上, 而係培訓本地個d 家務助理之類, 點解要我地貼錢?? Why why why????

大宅

我9月都要交喇...不過我一定唔會交住囉...D錢入左班濺人手...想退返都難丫

男爵府

原文章由 aylma 於 08-7-16 15:38 發表
如果最快9月實行, 我已經交咗$2400(交到12月), 咁係唔係應該退番(9-12月)d錢比我哋d 苦主呀, 如果唔退就慘
請問有無人知, 可唔可以話比我知 thanks ...

其實佢每個月計 係咪該會退番?

珍珠宮

2024年龍年勳章

I want to know too!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

免除外傭稅兩年
(明報)7月16日 星期三 15:30

行政長官/曾蔭權
宣布,為紓緩中產家庭聘請外傭的負擔,免除再培訓徵費(外傭稅)兩年。
聘請了外傭的家庭每月可節省400元。政府將修訂相關法例,預計九月實施

[quote]原文章由 mission 於 08-7-16 15:23 發表
長者津貼電費補助加碼 並停收2年外傭稅

[ 本文章最後由 waswinlmo 於 08-7-16 16:01 編輯 ]

別墅

YEAH!!!!!!!!!

男爵府

諗番轉頭, 呢$400, 係扣除外傭o架... 我地僱主只不過由外傭's人工(當時係$3780, 減低至$3380 <當時外傭最低工資>)
而呢$400是彌補番因為我地請咗外傭, 而可能會影響本地個d 家務助理難找工作掛..............

原文章由 yamiyami 於 08-7-16 15:44 發表
我都好唔明點解要我地請外傭既顧主徵收培訓費, 又唔係用番我地身上, 而係培訓本地個d 家務助理之類, 點解要我地貼錢?? Why why why????
Cheers,

阿檬

男爵府

曾蔭權表示,政府將於本周五向立法會財委會提出撥款申請,但由外傭徵費涉及修改附屬法例,所以要到9月才可實行。

咁我係9月到期交第2季嘅......咁即係交唔交呀

大宅

好似話最快9月實行, 如已交了的話, 照理是會將多交的退回, 即係應該交到8月份。另外, 立法會趕於周五本屆立法會最後一次財委會會議上,加插議程,審議有關措施的撥款

大宅

我8月就要同工人續約, 不過我個合約要9月先生效, 咁我交唔交好呀? 真係煩, 幾時會再公布呀? 好心急添

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 yamiyami 於 08-7-16 15:44 發表

徵費原本係適用於商業機構, 例如建築界; 每請一個外地輸入勞工, 理論上就係食咗一個本地人就業機會, 於是政府要呢班商家比錢出黎再培訓因此而失去就業機會的本地工人, 比佢地轉型.

就咁睇, 原意係好好; 但係, 我地請外傭又點同商業機構請職工呢? 商業機構嘅職工會幫佢地搵錢, 係商業機構嘅生產成本; 我地請個工人唔係幫我地發展業務, 我地只係有出冇入.

所以一日唔將外傭條例獨立出黎, 我地一日都要受制呢d咁唔公平嘅條款. 最可恨嘅係, 我地唔係比外人蝦, 而係我地嘅正苦唔肯再review呢一堆過時法例!

首頁
12345...6

尾頁

跳至