論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

原文章由 npMaMa 於 08-7-16 16:13 發表

好似話最快9月實行, 如已交了的話, 照理是會將多交的退回, 即係應該交到8月份。另外, 立法會趕於周五本屆立法會最後一次財委會會議上,加插議程,審議有關措施的撥款 ...

希望有得退啦, 我都係啱啱比左, 12月交第 2 期, 如果有得 refund, 可以退返成 $1,600, d $$ 買嘢比阿 b 好過...

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 ammon.wong 於 08-7-16 16:05 發表
諗番轉頭, 呢$400, 係扣除外傭o架... 我地僱主只不過由外傭's人工(當時係$3780, 減低至$3380 )
而呢$400是彌補番因為我地請咗外傭, 而可能會影響本地個d 家務助理難找工作掛..............
...

NO NO NO NO NO~
兩者係獨立架~
03年3月政府降低最低工資, 係因為市道唔好, 整體經濟疲弱
徵收再培訓徵款係03年10月嘅事
你會有誤會, 只係因為兩者咁啱銀碼相同而已~

大宅

原文章由 aylma 於 08-7-16 15:38 發表
如果最快9月實行, 我已經交咗$2400(交到12月), 咁係唔係應該退番(9-12月)d錢比我哋d 苦主呀,  如果唔退就慘
請問有無人知, 可唔可以話比我知 thanks ...

ME 2!
我剛剛交左7-12月,唔知有無得退呢?!

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

取消佢啦,用哂收咗我地嗰幾廿億外傭稅先講:;pppp:

禁止訪問

男爵府

如果用哂我哋呢幾廿億, 政府都攪唔掂再培訓:
1. 失業率太高, 而導致再培訓局旺啫
2. 直情引起民怨, 而直接換政府
何解只係停2年? 2年可將再培訓局"擴張營業"?

男爵府

停收2年都好過咩都唔做 何時實施存在着很多灰色地帶, 例如在哪一日之前到期必須支付 或 只按比例支付, 真係要留待公佈, 我8月到期都唔會交住, 睇下情況點先決定.

男爵府

無錯, 呢$400/m 梗係由我地僱主真金白銀俾政府啦..
不過, 我記得當時外傭的最低工資係$3,780, 當實施呢$400之後, 佢地外傭的最低工資即時下降到$3,380, 換句話說, 在當時, 作為僱主既我地.. 每個月都要支付$3,780 ($3,380+$400), 而外傭佢地每月就少收入了$400, 得番社3,380 囉...

今時今日,外傭的最低工資已加番到$3,580喇........
Cheers,

阿檬

男爵府

如果兩年後政府真係要我哋比外庸稅,我覺得最好以我地間屋的呎數,而按比利收囉,如果有兩個工人就再x2,如此類推。

當然最好就永久取消啦。

子爵府

原文章由 cowkingb 於 08-7-16 16:30 發表

希望有得退啦, 我都係啱啱比左, 12月交第 2 期, 如果有得 refund, 可以退返成 $1,600, d $$ 買嘢比阿 b 好過...

我同你同病相憐一樣, 正苦速速回水, 大拿拿$1600 夠我哋一家一個月晚飯餸錢呀

禁止訪問

伯爵府

哎呀, 我都係啱啱比左咋, 9月開始, 應該有退....希望唔使拖好耐啦......

原文章由 cowkingb 於 08-7-16 16:30 發表

男爵府

原文章由 mymelody2003 於 08-7-16 16:44 發表
停收2年都好過咩都唔做 何時實施存在着很多灰色地帶, 例如在哪一日之前到期必須支付 或 只按比例支付, 真係要留待公佈, 我8月到期都唔會交住, 睇下情況點先決定. ...

me2

男爵府

無理由預先俾錢倒要有損失, 唔通佢想人人拖住等嗎? 已經預交左的唔會無得退呱?

禁止訪問

大宅

新聞話9月後簽新約先有得免,

即係話現時用緊外傭的一律冇得受惠,

我下期一定唔交.....啋你都儍....

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Heady 於 08-7-16 03:48 PM 發表
我9月都要交喇...不過我一定唔會交住囉...D錢入左班濺人手...想退返都難丫

me 2

男爵府

我問過agent﹐佢話係9月之後簽約既先唔使﹐噤我地而家用緊既噤咪即係無著數。

男爵府

新聞話9月新簽的外傭先唔駛比外傭稅, 話咁我地呢d原本已用緊外傭既僱主咪好慘, 又話紓解民困, 我頂!!! 咁唔公平!!!
紓佢個死人頭!!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至