自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

居民樂團天澤邨河邊歌舞被控
(星島)7月16日 星期三 20:18

三男一女的天水圍 居民自組樂團,每星期三至四晚到天水圍天澤邨附近的河邊唱歌跳舞,藉此減壓及娛人娛己,街坊指他們製造嘈音作出投訴。四人因唱歌而惹上官非,被控以一至兩項遊蕩以致造成阻礙罪,三男一女被告於屯門 裁判法院否認控罪,是律政司 首次就此類事件作出檢控。案情指,四被告於去年十二月十至十三日晚上九時至九時三十六分,在天水圍天澤邨對出的天影路河邊行人路的公眾地方遊蕩,以致造成喧鬧的集會,四人均否認控罪,控方以案件為同一事件為由,申請合併處理。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

這樣不行那樣不行...死晒好唔好???
你指係邊個?

子爵府

好媽媽勳章

每星期三至四晚, 每晚九點幾係公眾地方唱歌跳舞喎
梗係嘈音影響別人, 唔得係應該喎
你係自已屋企嘈親人, 人都可以complain 你啦
更何況公眾地方
香港地地方咁細, 人又咁多, 當然唔可以夜晚當街唱歌跳舞啦
你估呢度係鄉下咩

原文章由 sing200x 於 08-7-16 23:12 發表
居民樂團天澤邨河邊歌舞被控
(星島)7月16日 星期三 20:18

三男一女的天水圍 居民自組樂團,每星期三至四晚到天水圍天澤邨附近的河邊唱歌跳舞,藉此減壓及娛人娛己,街坊指他們製造嘈音作出投訴。四人因唱歌而惹上官非, ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pamelaywy 於 08-7-16 23:21 發表
更何況公眾地方
你估呢度係 ...

我以為係我會錯意
嘈音播
阿女彈琴
我頭痛起上黎都頂唔順啦

伯爵府

o係公眾地方, 好大迴音嘛, 就因為一小撮人, 就嘈到其他人
梗係唔比啦

珍珠宮

點解死哂好唔好呀???始終唔明.. 香港咁細, 嘈過龍真係唔敢包架???

大宅

好媽媽勳章

原文章由 pamelaywy 於 08-7-16 23:21 發表
更何況公眾地方
你估呢度係 ...

咪係~呢個時候係啲人放工咗食完飯坐響屋企睇電視享受嘅時間,你自己唱歌跳舞就開心大哂ge,人哋果啲俾你嘈住哂冇得安安樂樂咁點計呀?仲有好多第2日要返學嘅小朋友,9點幾就瞓哂ga喇!!
呢啲咪就係"將自己快樂建築在別人痛苦之上"囉...

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

伯爵府

畀面勳章

男爵府

5、6團人,又樂器又擴音器.有時嘈到夜晚11時........
你住附近都火滾啦

區議員:自備樂器一周唱數晚
【明報專訊】天水圍區議員張文輝指出,由街坊組成的樂團,近4年來已被附近居民作出多次噪音及滋擾投訴,警方早前更與有關街坊開會討論,勸喻他們在其他地方演唱,以免晚上對居民造成滋擾,但樂團成員以其他地方觀眾不夠多為由拒絕,仍繼續在天澤邨對面的河邊行人路「開演唱會」。張文輝指出,該處共有5至6個樂團,每團有7至8名成員,他們自備樂器及擴音器等,一星期數晚演唱,有時甚至唱至晚上11時,有附近居民更指即使關緊窗戶仍感到滋擾,擾人清夢,故不時有居民致電投訴。但張指亦有街坊支持樂團。記者昨日到訪天澤邨的演唱會地點,有天水圍居民表示,每天晚飯時段過後,均有2至3個長者在該處唱粵曲,吸引約30個老街坊圍觀,更不時有人加入一起和唱,而周六和周日的人數一般較平日多。他指儘管表演者的聲量不大,但由於四周環境寧靜,聽者也可能會覺得很大聲。

記者亦發現,附近公園的足球場掛上康文署的橫額,呼籲市民把聲量降低,避免造成滋擾,這類橫額在市區並不常見。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都係好怕喺屋企被外來嘈音騷擾
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

吾係吾比玩 , 係要係適當時候囉 , 好多人九點幾都已經上床訓 , 咁點解吾係日頭至玩一陣呢 ? 咁米大家都好囉

子爵府

大佬, 你估個個都鍾意聽歌? 重要一個星期 3 至 4 晚??? 呢班幾晚... 果班又幾晚... 遲 d 未全天侯演唱會? 唔投訴果個都傻架啦!!!

大宅

我屋企樓下喺深夜永遠都有好多車. 超級嘈.

公爵府

好媽媽勳章

河邊唱歌跳舞?
你估你係歌王舞后咩?
你中意唱中意跳咪留在家自娱囉
做咩要人哋的眼耳受罪喎
做人做到咁自私
簡直係污染環境、影響市容!
咁就想死...有人阻咩?

[ 本文章最後由 mimi88 於 08-7-17 12:44 編輯 ]
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

大宅

樓主好慘呀

選啦

首頁

尾頁

跳至