跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb 食野份量都唔算少ga la, 每日兩餐粥, 每次2/3碗, 每日飲3餐奶, 每次6安, 因為bb唔係好鐘意飲奶, 所以都係飲6安.

但係尋日磅重.....佢都係得16磅ja.....點算呀!!
6個月時 15磅半, 但係而家差唔多9個月.....都係得 16磅......
係咪唔吸收呢???

我有諗過比燕窩加落 d 粥度比佢食......唔知得唔得呢?
各位媽咪, 有無咩野好提意呀?

別墅

開奶茶, 我個bb每個星期都飲一次ga la
淮山我都有煲過, 但係唔係成日煲lor......

仲有我想問9個月健康院有得 check ga 咩....
我bb o係仁安打針, 而家要等到1歲先會再去見醫生喎...咁點呢???

原文章由 伊芙蓮 於 08-7-17 09:59 AM 發表
same here~~~

我個女食得多過你, but仲輕過你...
每日兩餐粥, 每次1碗大Combi碗
每日飲3餐奶, 每次7-8安
另加 蘋果半隻

6個月7kg (15.4磅)
早排自己磅 (唔係太準), 都係around 15 - 16磅

因為輕, 所以下星期一要 ...

別墅

chapman 媽....准山粉....即係點呀, 磨爛佢呀???
咁可唔可以煲左佢, 顏爛, 加埋落d 粥粥一齊食呀?

原文章由 chapman媽 於 08-7-17 10:13 AM 發表
我個女就唔係食好多, 一餐粥最多都係食一碗, 加埋佢唔瞓得(日頭瞓好小), 佢六個月都係15.5磅, 咁我就係佢既粥仔樹加淮山粉, 唔知係咪真係有用, 佢依家重手左好多, 約18磅, 不過同其他BB放埋一齊都係細粒D囉... ...

別墅

我之前係用新鮮淮山煲粥比bb食
咁如果我都去位x堂買准山片, 磨左粉, 幾係加落去粥度煮呢?
係咪等佢差唔多滾, 煲好, 先加落去呀?

原文章由 chapman媽 於 08-7-17 12:08 PM 發表
我係位x堂買淮山片, 叫佢地同我磨左粉, 跟住每餐粥仔都加一個teaspoon落粥仔一齊煮, 唔知係咪真係有用, 不過阿女就真係重番小小架....淮山係健脾既, 我個中醫都話OK囉... ...

首頁

尾頁

跳至