論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近才得知完來工人不肯續約是不用比長期服務金。

如工人當然會想同佢嬻約,但係如佢話不做,佢就無長期服務金。咁唯有迫D做得愈耐的工人做得不好,等我哋不用佢,咁佢哋咪實有長期服務金。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

又唔係個個工人都咁衰, 我工人做緊第7年, 冇改變過, 7年未見過佢用電話, 我比佢100分.

capricornbb    發表於 15-10-7 16:34
主 賜 平 安

象牙宮

heiB 發表於 15-10-7 13:11
如工人當然會想同佢嬻約,但係如佢話不做,佢就無長期服 ...

是的。
2nd contract 4年可以不再續。

約是2年。法律上沒有規定,須續
政府工,好多也是合約性。 不保百分百續。

工人未必想續,雇主想續都唔得啦。 沒問題。
續了不再續。有何問題。 工人發大財,雇主仔大,女大,可能性多。 
結左婚, 都會離婚啦。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ecling 發表於 15-10-7 13:20
又唔係個個工人都咁衰, 我工人做緊第7年, 冇改變過, 7年未見過佢用電話, 我比佢100分. ...
登你高興! 你工人是菲定印? 本地定海外?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:最近才得知完來工人不肯續約是不用比長期服

原帖由 heiB 於 15-10-07 發表

如工人當然會想同佢嬻約,但係如佢話不做,佢就無長期服 ...
所以我會簡單啲,當同就完第三個約的工人講清楚,就算佢唔續我都會照畀長期服務金,唔想佢為咗呢筆錢而勉強同我續約,之後再迫我炒佢.

csweva    發表於 15-10-9 17:46

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+heiB+於+15-10-07+發表最近才

原帖由 chan803 於 15-10-07 發表
所以我會簡單啲,當同就完第三個約的工人講清楚,就算佢唔續我都會照畀長期服務金,唔想佢為咗呢筆錢而勉強 ...
*當年

男爵府

chan803 發表於 15-10-7 15:55
所以我會簡單啲,當同就完第三個約的工人講清楚,就算佢唔續我都會照畀長期服務金,唔想佢為咗呢筆錢而勉強 ...

所以我話顧主真係比緊長期服務金。

翡翠宮

引用:Quote:chan803+發表於+15-10-7+15:55+所以

原帖由 heiB 於 15-10-07 發表
所以我話顧主真係比緊長期服務金。
唔想畀/介意畀的僱主可以選擇唔續第三個約。

男爵府

chan803 發表於 15-10-7 16:28
唔想畀/介意畀的僱主可以選擇唔續第三個約。

同意

男爵府

其實agency fee都成接近成萬, 仲要搵個唔知係好定唔好既工人.

係我立場, 只要工人正正常常(都唔要求係"好"), 續約俾長服好過. 我工人將會續第三個約, 我已經講明做完六年就算佢唔再做我都會照俾長服錢佢, 唔想佢為錢搏炒, 大家好來好去, 講清楚得個安心.

男爵府

littlerabbitmom 發表於 15-10-7 16:43
其實agency fee都成接近成萬, 仲要搵個唔知係好定唔好既工人.

係我立場, 只要工人正正常常(都唔要求係"好 ...

你都講得岩,只係覺得當佢不做果年會好容,又要比長期服務金又要再比錢請新工人。

珍珠宮

引用:Quote:ecling 發表於 15-10-7 13:20 又唔係

原帖由 bobo101^*^ 於 15-10-07 發表
登你高興! 你工人是菲定印? 本地定海外?
佢係本地完約印傭。早年請啲工人,真係正常好多

主 賜 平 安

珍珠宮

引用:其實agency fee都成接近成萬, 仲要搵個唔知

原帖由 littlerabbitmom 於 15-10-07 發表

係我立場, 只要工人正正常常(都唔要求係"好 ...
贊成。

主 賜 平 安

男爵府

回覆:長期服務金

樓主,我同你同一情況,如果姐姐這一,刻已講明同black and white唔願意續約,我又接受了。但仲有3個幾月先完約,若果佢突然改口話續約,同時我地基於佢當初拒絕,已經請了新姐姐,咁樣我地拒絕返佢轉頭,算係唔同佢續約嗎?保唔保障到我地?

男爵府

happycathome 發表於 15-10-7 20:36
樓主,我同你同一情況,如果姐姐這一,刻已講明同black and white唔願意續約,我又接受了。但仲有3個幾月先 ...

我工人上次續約時都不是立刻續約,佢話要諗諗先,又一定要在佢公司續約,因為公司收了她的passport,最後我加了佢一百元一個月,她才快快的去公司續約。

我想工人一做滿6年必定會想取你的長期服務金,所以佢一定不會再約第4個約,等你不再請佢才收長期服務金。

大宅

我個工人前年夠做4年話返去結婚唔做了,我最後話,如果你肯做多1個約(2年),可以領取長期服務金,大約係HKD16xxx。 我特登旱D, 合約完之前4個月問定佢, 叫佢可以考慮一吓,結果佢同老公傾過,肯續多1個約! 我提議大家都唔好慳呢舊$,因為好嘅工人越來越難搵! Agent收費亦不平,動輒9千至1萬! 萬一請到遊埠工人,兩野哎走, 補1個月人工4K, 再比機票,2K好未? 已經萬幾, 又再比$請過, 根本就得不償失! 所以千萬唔好慳長期服務金!!!! 搵到好工人, 仲肯同你做下去係你福氣!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 heiB 於 15-10-07 發表最近才

原帖由 chan803 於 15-10-07 發表
我果陣時都係咁,結果是工人愈做愈好,總共做咗8年!工人不再續約,我比佢的長服我覺得直!

子爵府

日期: 2015年10月17日(六)
時間: 下午4:00至6:00
地點: 立法會
目的:1/ 向立法會議員反映外傭問題及僱主困難;
2/向傳媒表達僱主困境及申訴.

報名: 請聯絡 9029-3675 或 PM 會員組織幹事 Jennybaby 查詢.

香港外傭僱主關注組--架構

幹事會成員: Joan Tsui 召集人 Benny Lee 運作總監 Bronthy Leung 政策研究幹事 Jennybaby Tam 會員組織幹事 Lisa Tong 義務司庫 Karen Ho QC Psyche Ip Leo Chan

義工隊成員: Bonnie Yeung Jadie Chung Freddy Tang Windy & Anna

(排名不分先後) (我們歡迎大家幫手)

我們也感謝 花姐, 李鎮強議員June Chan長期無限支持!

首頁

尾頁

跳至