自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Sumyeema1 於 15-10-08 發表

原帖由 三順 於 15-10-08 發表
同意你地理解力有問題
由頭睇到尾……你最串嘴………

閃……

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Luv-em 於 15-10-08 發表如果

原帖由 Sumyeema1 於 15-10-08 發表
咁嘅道理……好易明白……
唔明白有咩問題?我唔會識所有嘅野唔得咩?你嘅小朋友唔明白功課你都會亂咁鬧佢係咪?

典解茅lala又要禾千名

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-10-08+發表咁請

你覺得7仔方便冇問題,呢d 係你嘅自由,相反亦一樣,我標題係冇選擇自由,唔該善意討論唔好咄咄迫人

...

問你覺得7仔繳費是否方便,也算咄咄逼人?

你只想同自己認為最方便的方法,咁你可照網上繳費,其實學校都無你乎。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-10-08+發表咁請

我唔中意去提錢再去交錢,唔方便,得未
原來唔鍾意 = 唔方便

咁明白晒

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 三順 於 15-10-08 發表同意你

原帖由 Sumyeema1 於 15-10-08 發表
由頭睇到尾……你最串嘴………
大家咁話啦,對乜野人我就回乜野話,回埋你我都唔再回啦,慳翻啖氣好過

典解茅lala又要禾千名

大宅

王國教室勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 c.joan 於 15-10-08 發表咪就

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

回覆:DSE 公開試繳費方法學校指定一種唔比家長揀啱唔啱?

7仔交仲好,我鐘意,我哋學校有得揀可以網上繳交,我會揀去7仔交。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

係,學校冇比你揀,但係學校要為那麼多學生安排,作為家長,賣個方便比學校不為過

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+kikikay+於+15-10-08+發表你

今日未有時間
瞭解咗先再定論是否校方問題吧!

子爵府

三順 發表於 15-10-8 17:56
我唔中意去提錢再去交錢,唔方便,得未

其實可以去711用eps比 咁咪唔使去'禁'錢

子爵府

如果你無正式收據,學校比較難處理嗎?

水晶宮

7仔有即時收據,我都會選7仔,DSE考試費很重要,不能錯。

子爵府

我相信係行政需要, 收据好重要, 方便學校去check, 淨number, 一切錯漏修正需時及人手, 當你想下百幾二百個學生就知, 互相體諒啫。或者你想像下你自己是果位老師或者校服處員工就知, 記住不是一個學生而是百幾二百個,要make sure 全部冇錯及準時

翡翠宮

牛年勳章

即將地裂

男爵府

7仔交有乜問題,好方便,樓主係咪想apps交,碌卡

男爵府

引用:我覺得應該比我自由選擇先啱,我一向都網上

我覺得應該比我自由選擇先啱,我一向都網上繳費覺得好方便
你識上網,好多家庭唔識,如果指定某間銀行,要排隊就話姐,7仔交,真係方便好多家庭,做人唔可以淨係唸自己

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主, 其實你可以係 7仔交咪算好囉, 同事個仔間學校指明一定要去東亞銀行交呀!

男爵府

係咪間間學校唔同?
網上理財,PPS,7仔任你揀嘅喎。

伯爵府

考評局張單係有3種付款方法,學校只是比張單家長去處理,我上網用信用卡同一般繳費冇分別,無需要收據。如果因為資料錯誤令銀行過唔到數,銀行會通知戶口持有人的,過咗限期只是有個額外罰款,比錢人仲要係交考試費你自己咁大頭蝦整錯就抵罰啦。驚錯或冇網上理財則大可去7仔比。我完成交易第二日就收到考評局個電郵確認收費,好方便。
有得揀我唔會去銀行攞錢再去7仔交。
學校有d咩行政要做或要跟進我就真係唔知喇,照計有咩問題應該都係家長去攪啩。學校亦無要求家長交回收據。

大宅

沒錯張單是有三個方法的,我個我女間學校任揀!

但老師都强烈建議我們去7-11交,原因:
1. 張單有bar code, 0都完交錢,唔會入錯銀碼同資料。而且之後有收據,一目了然!
2. 如果pps/網上繳費入錯左而又過左deadline, 申請人要親身出考評局辦手續,仲要交多幾百蚊附加費!

我女間就係咁, 建議樓主同學校了解下。

首頁

尾頁

跳至