自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有點擔心,雖說上幼稚園時會教,
但大部份小朋友都好像在2歲便懂了,而且程度還要高很多。
我知道不能比較,但他這種程度/學習態度,到幼稚園不知怎算。
我已經用心教他,但他偏偏一個也記不入腦,
每次問他,都是胡亂答一番。

禁止訪問

珍珠宮

有...亞三,三歲時先開始學字母,學校仲唔係順住去教, 如你叫佢a-z咁背要四歲半先識. 有咩問題呀? 愛因斯坦都三歲先識講野... 唔駛擔心咁多呀~~

侯爵府

我個仔三歲都唔識,讀完K1(啱啱4歲)就識哂,Phonics 都學埋,佢無上Playgroup ga,淨係返學。

家姐細個好叻,好鍾意坐定定學嘢,同細佬好唔同,不過男仔多數都遲d develop, 又鍾意郁動,所以我都唔會比較/担心。我識幾個男仔會考麻麻,到最後都讀勁U. 條路好長,唔担心得咁多.

返學聽老師教係好d ga, 喺屋企就繼續温番老師教嗰d就得ga la.

加油!

原文章由 皓雪媽媽 於 08-7-18 12:13 發表
每次問他,都是胡亂答一番。 ...

子爵府

啦,咁我果個重差,abc都唔識,因我無迫佢要咁早學
因佢重有10幾年要讀,而家俾佢玩吓先

大宅

我個寶貝都未識晒
唔駛太擔心既 !

大宅

原文章由 tkkmama 於 08-7-18 12:25 發表
有...亞三,三歲時先開始學字母,學校仲唔係順住去教, 如你叫佢a-z咁背要四歲半先識. 有咩問題呀? 愛因斯坦都三歲先識講野... 唔駛擔心咁多呀~~ ...
係啦,有乜問題?

BTW, 聽講有d小朋友三歲識背乘數表tim...

男爵府

唔駛甘擔心,我個小朋友3歲半,我冇刻意教他,始終都仲細,他現在係幼兒園都會學到。
你可以係日常生活慢慢教,有時我們出街見到「Bus Stop」,他會話我知男仔 (b)

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我第一個女不知幾好心機
細細個就教定哂
生第二個
佢4歲番左學都未記得清楚.................

大宅

原文章由 Chole 於 08-7-18 12:30 發表
我個仔三歲都唔識,讀完K1(啱啱4歲)就識哂,Phonics 都學埋,佢無上Playgroup ga,淨係返學。

家姐細個好叻,好鍾意坐定定學嘢,同細佬好唔同,不過男仔多數都遲d develop, 又鍾意郁動,所以我都唔會比較/担心。我識幾個男仔會考麻 ...

一年之間,變化咁大,間學校都教得其法wor,定還是你都做左唔少工夫呢﹖你case都好似我大細仔,佢地又係無報任何playgroup,只返學。大仔勤力好學,細仔 ,只係玩。其實佢好聰明,只係應用響吃喝玩樂身上。希望佢9月開學後,但有你細仔既效果。

喂喂,過d tips黎,學校/或者你,呢年係用咩方法呢﹖我字咭,vcd,cd,尋寶遊戲,咩都出齊,佢依然故我。我好鬼勞氣,反而係大仔叫我慢慢黎,話細佬唔可以逼,鬼,我尋晚只係叫佢分個D同E,佢分左一晚,都話果兩個係C ,我比面阿哥先唔郁佢。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章

皓雪媽媽:

你去呢個網址,免費索取迪士尼美語世界CD/DVD試用版,裏面有一首abc song, 你每天都播俾你個小朋友聽,佢一定會跟住唱。

你唔好擔心,我個仔都係三歲先識a-z。
http://worldfamily.com.hk/free/nvm.php

原文章由 皓雪媽媽 於 08-7-18 12:13 發表
每次問他,都是胡亂答一番。 ...

侯爵府

我個仔 2 yrs 左右識唱晒 abc songs, 而家快 3 yrs, 都唔識邊個打邊個, 我冇刻意教, 只係久唔久先教佢少少 ... 沉晚教咗 a- f, 佢只認得 b 字....
我覺得唔太担心, 順其自然吧

男爵府

好媽媽勳章

3 歲唔識, 好正常啫
我見好多剛剛升小一既學生, 就未必掌握到 26 個英文字母.
放鬆 d 啦

禁止訪問

侯爵府

原文章由 tkkmama 於 08-7-18 12:25 發表
有...亞三,三歲時先開始學字母,學校仲唔係順住去教, 如你叫佢a-z咁背要四歲半先識. 有咩問題呀? 愛因斯坦都三歲先識講野... 唔駛擔心咁多呀~~ ...

大宅

有一年級的小朋友連26個英文字母都未識得晒。
三歲好細個,以前四歲先開始學。

複式洋房

原文章由 wamama 於 08-7-18 12:58 發表
皓雪媽媽:

你去呢個網址,免費索取迪士尼美語世界CD/DVD試用版,裏面有一首abc song, 你每天都播俾你個小朋友聽,佢一定會跟住唱。

http://worldfamily.com.hk/free/nvm.php

...

謝謝提議,這歌他曉唱,就是認不出字母。

謝謝大家的分享,我安心多了。
事實上是一種比較心理令自己擔心多了,但這孩子的學習態度的確是要想辦法。
愛恩斯坦是奇才,不能相提並論吧,而且相信他媽媽在他三歲以前,都會擔心他的語言發展。

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

原文章由 叮鈴 於 08-7-18 13:14 發表
有一年級的小朋友連26個英文字母都未識得晒。
三歲好細個,以前四歲先開始學。

有少數人(智力正常)F.1都未識分b同d,p同q啦
三歲人仔,唔水迫佢ga,返幼稚園就自然曉ge啦

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

[quote]原文章由 wamama 於 08-7-18 12:58 發表
皓雪媽媽:

迪士尼美語世界CD/DVD 都不錯, 囡囡中意睇. 我覺好有幫助, 我囡囡今年9月返k1.
未到2歲已懂A-Z, 不是順序問都答到.
真係可以試試.

首頁

尾頁

跳至