跳至

首頁

尾頁

複式洋房

早個令月阿女都可以一覺瞓天光10-12hr, 但係唔知點解呢兩個幾wks 開始好似你bb咁訓得咁少呀!!!! 10點幾食完奶點知一朝早五點幾六點起身.........我而家個樣好似國寶咁........

原文章由 tsuisuiping 於 08-7-21 11:35 發表

你BB真係乖啦..我macy 多數訓覺訓半個幾鐘就醒, 除左10點幾食飽最後一餐奶先可以訓到6-7個鐘~~唉.

複式洋房

係呀? 咁你要努力呀, bb 要同你有溝通先會聽你話同信任你呀! 如果你老公唔想拎bb返屋企, 咁你去多d奶奶到, 同埋你都要比信心自己, 就算奶奶唔在到你都可以湊到bb麻, 比多點耐性可以湊到他嫁!!

原文章由 cecily88 於 08-7-24 01:45 發表
我BB又係交畀奶奶揍,每個星期只可以見到一次,我十分牽腸掛肚,妳都有一、兩日帶回家,我很久很久未試過,唔係我唔想,而係BB嫲嫲驚我照顧不周,加上丈夫唔想理,令我好難做,恐怕BB唔記得我係邊個了
...

複式洋房

原文章由 markchan010 於 08-7-24 22:18 發表
早個令月阿女都可以一覺瞓天光10-12hr, 但係唔知點解呢兩個幾wks 開始好似你bb咁訓得咁少呀!!!! 10點幾食完奶點知一朝早五點幾六點起身.........我而家個樣好似國寶咁........

...

你都好阿女都係唔點訓, 唔駛擔心, 健康院講過BB 6個月到真係會訓小左, 10-12個鐘唔係問題, 因為我都問過佢地我個女一日都係訓得13個鐘到. 我個macy 就慘啦, 自5個幾月試下糊仔到6個月成餐代晒奶, 佢就流口水流到成個下抓出晒濕診, 我已經同佢清潔得好好, 不過就因為我要返工, 比工人同我阿媽睇著, 佢地點會好似我地自己湊得咁有心情, 望著個女, 心都傷埋.

男爵府

我個仔仔都是21號出世但就冇你地個B咁好可以訓咁久佢十點訓一點幾就會醒一醒,之後醒到四點再飲奶國寶邊個够我勁!

原文章由 tsuisuiping 於 08-7-28 15:02 發表

你都好阿女都係唔點訓, 唔駛擔心, 健康院講過BB 6個月到真係會訓小左, 10-12個鐘唔係問題, 因為我都問過佢地我個女一日都係訓得13個鐘到. 我個macy 就慘啦, 自5個幾月試下糊仔到6個月成餐代晒奶, 佢就 ...

別墅

雖然BB不是我湊,不過奶奶話,臨瞓前不要同佢玩,尤其過於刺激的玩意,陪佢瞓HUG多D便可以

原文章由 anlywan 於 08-8-5 21:04 發表
我個仔仔都是21號出世但就冇你地個B咁好可以訓咁久佢十點訓一點幾就會醒一醒,之後醒到四點再飲奶國寶邊個够我勁!

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

複式洋房

原文章由 anlywan 於 08-8-5 21:04 發表

hihi:

會唔會唔夠飽呀~~~林訓飲幾多奶???

macy ma

男爵府

我個工人之前仲教我一點左右就補三安左右俾佢飲,但我試左两晚真是頂唔住.俾完佢佢两點多啲,三點多啲,四點多啲都會不停醒.之後都是五點多啲都要俾佢飲.所以我只好同之前一樣.四點半左右俾佢飲.林訓之前佢會飲六至七安.我真是好想知佢點先可以訓的好些.我諗住七個月左右俾佢在5:30PM個餐吃粥仔.佢以加4:30AM是六安奶,9:30AM是糊仔.12:00PM是BABY FOOD.1:30PM是六安奶.3:00PM是新鮮果肉.5:30PM是六安奶.8:00PM是嬰兒併.9:30PM是六至七安奶.請問各位媽咪是唔是我仔仔吃嘢時間而影響佢訓覺呢?請教!!

原文章由 tsuisuiping 於 08-8-6 17:59 發表

hihi:

會唔會唔夠飽呀~~~林訓飲幾多奶???

macy ma

複式洋房

hihi:

其實BB真係唔會個個一模一樣, 我之前都煩左好耐, 點解人地d BB好似好正常咁, 自己柯個就成日轉變....

各位mami 首先放鬆d先, 我都學緊放鬆唔好咁緊張, 越緊張好似越唔對版, 唯有睇BB 點行, 我地點拆 .

我個女而家開始上上地軌道, 每朝早上6-7點會起身(6-7 oz), 跟著會再訓一訓到9-10點到, 跟著玩下 中間比小小果容佢食 , 到 中午11-12到就會飲(7oz) 奶, 跟著訓一陣(真係一陣可能半個鐘到), 之後起身沖涼跟著 5:30 到我會比糊仔佢. 跟著玩下7點幾又會訓一陣, 到10:30 就飲 8oz . 但佢零晨3.4點到會醒下, 但又唔係想飲奶wor, 佢會自己係張床度玩下玩下, 自己又會訓返到第二朝6點到.

6-7點a.m (6-7oz)
10點a.m (小小果容)
11-12點p.m ( 7oz)
5:30 p.m (7個奶粉殼o既糊仔)
10:30 p.m (8oz)

初時我都好緊張點解佢今日零晨要醒一醒架, 會唔會肚仔有風, 或者唔夠飽, 但最後無都覺得雖然佢零晨會醒, 但只要覺得佢唔係喊呀辛苦呀, 咁我就由佢, 因為佢可能成為一種習慣, 但我相信BB 仔d習慣成日會改變, 所以都成日同自己講唔好太緊張!!!!

努力呀各位 mami !!!

男爵府

七個奶粉匙啲糊仔粉,咁叻!請問佢吃邊隻牌子呀?我個仔早上只吃二至三匙而很難呀?

原文章由 tsuisuiping 於 08-8-7 12:35 發表
hihi:

其實BB真係唔會個個一模一樣, 我之前都煩左好耐, 點解人地d BB好似好正常咁, 自己柯個就成日轉變....

各位mami 首先放鬆d先, 我都學緊放鬆唔好咁緊張, 越緊張好似越唔對版, 唯有睇BB 點行, 我地點拆:nothing ...

大宅

我個囡都係吃緊一湯匙既糊仔炸,依排食奶又冇咩胃口咁,唔知係咪因為牙痕既關係呢。

男爵府

你有冇俾BABY FOOD佢吃.我個仔好鐘意吃.
唔知各位媽咪仲是唔是俾BB飲緊1號奶粉呢??

原文章由 PurinBB 於 08-8-8 12:04 發表
我個囡都係吃緊一湯匙既糊仔炸,依排食奶又冇咩胃口咁,唔知係咪因為牙痕既關係呢。

大宅

我冇比Baby food 個囡食呀,我試過比蘋果蓉、香蕉蓉&橙汁開稀比佢食,你地食邊隻baby food牌子呀?
我都仲係飲緊1號奶粉,因為仲有存貨

原文章由 anlywan 於 08-8-13 07:39 PM 發表
你有冇俾BABY FOOD佢吃.我個仔好鐘意吃.
唔知各位媽咪仲是唔是俾BB飲緊1號奶粉呢??

男爵府

我好早都已俾你吃BABY FOOD,我試過幾隻有機品牌啲,BEST EARTH’S,ONLY ORIGNIC等。另外我都會俾新鮮啲生果佢吃。仲有餅乾等佢吃。1號奶粉我是聽朋友話最好吃到一歲。

原文章由 PurinBB 於 08-8-14 09:52 發表
我冇比Baby food 個囡食呀,我試過比蘋果蓉、香蕉蓉&橙汁開稀比佢食,你地食邊隻baby food牌子呀?

男爵府

唔知各位在1月21號出世附近啲媽咪有冇定時同小朋友參加聚會.有的可否預埋我呢?我想同個仔出去見多啲小朋友.佢在屋企好悶!

原文章由 PurinBB 於 08-8-14 09:52 發表

大宅

好呀,如果有就預埋我呀

複式洋房

原文章由 anlywan 於 08-8-7 17:41 發表
七個奶粉匙啲糊仔粉,咁叻!請問佢吃邊隻牌子呀?我個仔早上只吃二至三匙而很難呀?

hihi:

我係比呢隻牌子Healthy time 加A+1 奶粉開比個女食

咁你呢????

複式洋房

hihi:

各位 121 mami BB而家食幾多餐固體食物啦, 我個女食一餐粥仔就4餐奶, 不過B女好似唔多鍾意固體食物咁, 食得好小炸

macy mami

複式洋房

原文章由 anlywan 於 08-8-15 15:54 發表
唔知各位在1月21號出世附近啲媽咪有冇定時同小朋友參加聚會.有的可否預埋我呢?我想同個仔出去見多啲小朋友.佢在屋企好悶!

hihi :

請問妳係邊頭住, 我多數星期日實帶個女出街行下, 因為一至5都係屋企.

macy mami

大宅

我個囡依家食2餐粥3餐奶,如果o個餐粥食得少會再補少少奶架,佢都幾like吃粥仔丫

原文章由 tsuisuiping 於 08-9-3 02:16 PM 發表
hihi:

各位 121 mami BB而家食幾多餐固體食物啦, 我個女食一餐粥仔就4餐奶, 不過B女好似唔多鍾意固體食物咁, 食得好小炸

macy mami

別墅

我BB也是食2餐粥仔4次奶,BB好鍾意食粥仔,又學我哋‘梅’D食物
妳們的BB已會爬行嗎?BB好像很有活力周圍爬‥

原文章由 PurinBB 於 08-9-3 15:33 發表
我個囡依家食2餐粥3餐奶,如果o個餐粥食得少會再補少少奶架,佢都幾like吃粥仔丫

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

首頁

尾頁

跳至