跳至

首頁

尾頁

複式洋房

宜家小朋友讀緊屯門的普通公立小學P2,準備搬去嘉湖,對天水圍的小學瞭解甚少,請jm
備DY意見。我仔係學校上年四次考試排全級5-13名,鐘意讀書,鐘意玩,上堂有小小坐唔定,但理解力同接受能力唔錯,初時由於郁來郁去以為專注力弱去做桌測試,結果係因為有資優方面問題以致課程聽得明就好心散。我的凈係參加學校果D興趣班,同出邊一間英文對話班,冇特別獎項。最大興趣是睇書,基本上每個小息都備嗮的時間去左圖書舘,個個老師評價聰明,但唔屬於勤力乖巧果類型。

好想搵間唔太谷,功課有趣,學業深,校風淳樸,升中唔錯的學校,哈哈,自己都覺要求太高,當然係願望姐~~皆因唔想個仔太辛苦,抹殺學習興趣仲慘~~唔該大家備意見,直資私立都可以儘量供,可惜我知我D英文只不過傳統學校90幾分,離英文教學的水平好遠嘎,仲有,係唔係一定到期末暑期先可以插班,學期中會有可能咩?thx

子爵府

回覆:想轉校到天水圍的小學

唔太谷,功課有趣,學業深

唔谷,但要深
如果有我都想轉

洋房

你仔屯門讀邊一間先?因為好可能影響插班可能性同可以比其他媽媽建議差不多級數嘅學校。

大宅

引用:宜家小朋友讀緊屯門的普通公立小學P2,準備

原帖由 sunrise108 於 15-10-10 發表
宜家小朋友讀緊屯門的普通公立小學P2,準備搬去嘉湖,對天水圍的小學瞭解甚少,請jm
備DY意見。我仔係學校上 ...
\'可惜我知我D英文只不過傳統學校90幾分,離英文教學的水平好遠嘎\'《---呢句我睇唔明??咩意思??

民房

宏信

複式洋房

天水圍學位緊張,學期中轉校可能得番一些細校有位,多數不是一些熱門選擇...

建議打去李宗德及宏信碰碰運氣...激活也可以試試,羅校長過咗去,也讓人有些期待

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

謙仔媽咪 發表於 15-10-10 08:05

唔谷,但要深

樓主有點矛盾...哈哈..
唔谷,但要深 <--- 真係好難喎!
基本上tsw 學校, 學業成績勁個D, 都係勁谷。要HAPPY SCHOOL, 就唔可以要求成績好TOP。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

畀面勳章

引用:唔太谷,功課有趣,學業深唔谷,但要深如果

原帖由 謙仔媽咪 於 15-10-10 發表

唔谷,但要深
想食有甜味的咸魚

男爵府

搭校車唔得咩,轉學校小朋友會唔會唔習慣。屯門校網係咪好過天水圍呀。

複式洋房

李宗德系全英文啊,我唔知面試得唔得?我地依家讀咁伍時暢,請問李兆基小學點樣?

複式洋房

701003 發表於 15-10-15 13:07
想食有甜味的咸魚做人父母都系想揾啱地學校啦,都因我好了解自己個小朋友,佢上堂坐唔定梗係唔會俾老師好喜歡,絕對唔系乖乖仔,佢話唔想聽系因為佢話老師一講距就明啦好煩不停咁樣舉例子,但系佢求知慾好強,成績目前睇唔錯,唔鍾意抄寫。我咁樣講你地應該明啦,真系一片苦心,唔系想食鹹魚果個心態。冇太催谷又想學業深並不矛盾。

大宅

引用:李宗德系全英文啊,我唔知面試得唔得?我地

原帖由 sunrise108 於 15-10-27 發表
李宗德系全英文啊,我唔知面試得唔得?我地依家讀咁伍時暢,請問李兆基小學點樣? ...
李宗德系私校,課程深,行國際學校路線

大宅

引用:李宗德系全英文啊,我唔知面試得唔得?我地

李宗德系全英文啊,我唔知面試得唔得?我地依家讀咁伍時暢,請問李兆基小學點樣? ...
同埋李宗德都幾難入,我有2個學生都系讀緊李宗德

水晶宮

畀面勳章

引用:701003+發表於+15-10-15+13:07+想食有甜味

701003 發表於 15-10-15 13:07
想食有甜味的咸魚做人父母都系想揾啱地學校啦,都因我好了解自己個小朋友, ...
有甜味的咸魚,市場無得供應!自家制就可以啦!大西北,無論課程深又輕鬆的小學,中文深,英文就相對淺,英文強,中文可能容易!數學用英文,但程度可以好淺!你只有搵愉快學習的二三線學校,果D學校包容度高!學業程度果part,就要自己補足屯門伍小程度,可以試耀道、青年會、可銘、英業、天靈愛!

男爵府

引用:Quote:原帖由 sunrise108 於 15-10-27 發表

原帖由 babiiyuky 於 15-12-13 發表
李宗德系私校,課程深,行國際學校路線
李宗德係直資, 唔係私校。

大宅

回覆:moondream3003 的帖子

對,直資,學費2千幾一個月

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

可試

順德聯宜會 伍冕端小學 呢間辦學機構屯門人都唔會默生

英業 葉紹蔭 李兆基 伊小 伊分

大宅

引用:對,直資,學費2千幾一個月

學費$12xx only

大宅

引用:Quote:原帖由 sunrise108 於 15-10-27 發表

同埋李宗德都幾難入,我有2個學生都系讀緊李宗德
無錯。而且英文如唔得。出算俾你入到都跟得好辛苦!!

男爵府

引用:對,直資,學費2千幾一個月

$12xx 一個月咋, 邊有咁貴呀。

首頁

尾頁

跳至