自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

最近成日聽到人話唔想做樓奴...想實我唔係好明呢個term 嘅意思. 覺得好負面, 同埋點解供樓係幫地産商打工呢? ...層樓係自己物業, 賣左D錢係自己架麻. .雖然供樓個過程係好辛苦, 同要取捨好多野...其實當迫自己儲錢都幾好呀...

如果俾妳地會買樓定租屋?

當然每個人都有自己對生活嘅追求,
所以根本冇話啱唔啱. 討論下姐

公爵府

回覆:樓奴?

我都唔明,有地方住,邊個想交貴租買貴樓?
唔做樓奴咁住邊先?要瞓街定做樓奴?
我十四年前買樓,有朋友都話我樓奴,最初唔明,後來才知佢老豆開廠,幾層樓收租,當然自己唔洗買樓唔洗供唔洗做樓奴啦!
其實可能冇小朋友,所以其實唔辛苦!

禁止訪問

男爵府

所謂樓奴,就係由上車嗰日開始,為咗間屋,就要節衣縮食,慳得就慳,務求早日供完,但一般打工仔可能要經過十幾廿年先至供得完,供樓期間除咗要放棄好多生活享受之餘仲要保佑唔好失業。人生嘅黃金歲月就係為咗咁層樓。

如果話係為咗將來老咗要有瓦遮頭而要咁樣,無可厚非;但如果話係當儲蓄個人就不敢苟同,無疑樓價可能真係會繼續向上,但這對於只有一個自住單位嘅人有乜意義,充其量話只係賬面上增值而已,唔通容許止賺去套現咩?

laiyuen    發表於 15-10-10 23:41
豬仔嘜    發表於 15-10-10 21:44
goldenfeathers    發表於 15-10-10 19:58
wcpcelia    發表於 15-10-10 15:51
sandy.h    發表於 15-10-10 14:13

琥珀宮

畀面勳章

回覆:樓奴

每人價值觀唔同,有人對生活要求亦各異,無話邊個錯或啱

負面 / 正面都各有立場

我唔會理人地,只要唔影響我,我聽完就算

magiee    發表於 15-10-10 18:42

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:所謂樓奴,就係由上車嗰日開始,為咗間屋,

原帖由 siangsang 於 15-10-10 發表
所謂樓奴,就係由上車嗰日開始,為咗間屋,就要節衣縮食,慳得就慳,務求早日供完,但一般打工仔可能要經過 ...
其實供樓平過租,上咗車每月開支更加鬆動,最難係儲首期。

男爵府

oiyau2005 發表於 15-10-10 11:17
其實供樓平過租,上咗車每月開支更加鬆動,最難係儲首期。
同意,交租真的係平過供樓,又乾手淨腳,但心理上會覺得,就算點辛苦供完就係自己嘅,所以好多人,包括我自己,都選擇做咗樓奴囉。

子爵府

2018復活節勳章

個人價值觀唔同,冇話奴唔奴,大家目的都係有個安樂窩,唔理係買樓租樓排公屋以至訓橋底都好,基本生活需要"住".大家解決"住"途徑唔同咁解!
不過租樓係最麻煩就係擔心唔續,搵屋可能係樂趣(當你有錢時候),但搬屋其實好煩

大宅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我唔覺自己係樓奴, 層樓供左幾年 首期比好少, 但供得幾舒服

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:我都唔明,有地方住,邊個想交貴租買貴樓?

原帖由 koko2000 於 15-10-10 發表
我都唔明,有地方住,邊個想交貴租買貴樓?
唔做樓奴咁住邊先?要瞓街定做樓奴?
我十四年前買樓,有朋友都 ...

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:每人價值觀唔同,有人對生活要求亦各異,無

原帖由 I9528 於 15-10-10 發表
每人價值觀唔同,有人對生活要求亦各異,無話邊個錯或啱

負面 / 正面都各有立場

幸福可以好簡單

伯爵府

引用:最近成日聽到人話唔想做樓奴...想實我唔係

原帖由 Pandorrabbity 於 15-10-10 發表
最近成日聽到人話唔想做樓奴...想實我唔係好明呢個term 嘅意思. 覺得好負面, 同埋點解供樓係幫地産商打工呢 ...
因為樓價貴得唔合理,要供幾十年,加上咁多發水樓,d人咪覺得買左樓變樓奴囉。其實都係發泄下吧。

我好開心有自己安樂窩,供完係自己,至少我地退左休都有地方住,唔駛愁!

侯爵府

引用:所謂樓奴,就係由上車嗰日開始,為咗間屋,

原帖由 siangsang 於 15-10-10 發表
所謂樓奴,就係由上車嗰日開始,為咗間屋,就要節衣縮食,慳得就慳,務求早日供完,但一般打工仔可能要經過 ...
咁租樓咪一樣,無工開,都交唔起租。

供樓係頭幾年辛苦,慢慢人工加,供樓佔收入既比例越來越少,唔辛苦的,唔當儲蓄,賺了安定居所,都係賺呀。

Candywong61    發表於 15-10-10 15:56

子爵府

係儲首期嗰段時間要慳d,要放棄一d個人享受,上咗車開始供數就覺得無咁大壓力,始終租金同樓價會繼續向上

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Pandorrabbity 於 15-10-10 發表
最近成日聽到人話唔想做樓奴...想實我唔係好明呢個term 嘅意思. 覺得好負面, 同埋點解供樓係幫地産商打工呢 ...
如果為左供樓,冇曬自己生活果d算係

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:係儲首期嗰段時間要慳d,要放棄一d個人享受

原帖由 Toffeegirl 於 15-10-10 發表
係儲首期嗰段時間要慳d,要放棄一d個人享受,上咗車開始供數就覺得無咁大壓力,始終租金同樓價會繼續向上
...
樓價仲係咪上,冇人知

大宅

如果比我有錢做首期,我都想做樓奴,起碼係我自己屋企,想点就点,如果要慳錢,咪留係屋企,上網睇下電視,可能每人諗法唔一樣,有人唔鍾意比層樓綁住,咪租樓先。各取所需啫。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

租屋咪又係幫住所打工

寶石宮

引用:Quote:原帖由 Pandorrabbity 於 15-10-10

原帖由 我愛Corina 於 15-10-10 發表
租屋咪又係幫住所打工
有d交租交好少,其實冇乜問題。樓奴係因為背負左好大既債

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-10-10+發表

原帖由 good_pig 於 15-10-10 發表
有d交租交好少,其實冇乜問題。樓奴係因為背負左好大既債
咁背條自己承擔辛苦既數,咁可能會揀租樓

首頁
12345...7

尾頁

跳至