自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個正苦都有問題既 ,
申請公屋
#3人家庭入息限額係12 600元 (13 263元)
邊夠用呀 , 淨租都起碼用左 1/3. 另外 1/3 搵錢果個既返工開支 , 淨翻1/3 得個 4000 乜可以用到1家3口既生活費咩 . 就算真係勁勁勁慳咁夠用 ,都無錢淨 又養唔到自己既父母 , 又無錢買退休保險 , 到我地呢班人老左無野做,d仔女又無錢養我地 , 我地到時逼住要咬綜援,唔該醒少少啦正苦官員 , 計下數先立例啦.

大宅

我都係下下產

係咪應該計劃吓, 2公婆一齊唔做野, 等個"上等"政府養, 跟住申請公屋, 攪掂先再做野

民房

原文章由 mdl832832 於 08-7-19 17:42 發表
我都係下下產

係咪應該計劃吓, 2公婆一齊唔做野, 等個"上等"政府養, 跟住申請公屋, 攪掂先再做野

我曾經都有咁諗過........但我C6話我痴孖筋.
但有時見到好多人都係咁呃間公屋返來,
條氣真係好唔順.

[ 本文章最後由 sailormoon 於 08-7-19 17:57 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

原文章由 叮鈴 於 08-7-18 20:36 發表
的確,中下階層才真是最慘的一群吧?

窮又唔係, 有錢又唔係, 真係夾到好應嘅中間個層.

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係呀,我咪係個d人囉,而家唔上唔落,因為我8月開始自己湊返2b,大女返學要跟返,老公份糧又同限額差唔多,佢份commission幾個月先出一次,但又唔定,萬一過左1蚊都冇公屋,因為排左2年幾,可能差唔多有,希望順利拎屋,可以自己一家人住,自己湊2b,唔使同62,99一齊,咁對大家都好,佢又唔鍾意我,我對住佢地又唔開心,都係因為冇間屋

[/url]

大宅

係喎, 我地一家4口, 我同C6一個月加埋得果2萬蚊多D, 但每個月俾埋保險 / 家用 / 大女既返學費 / 細佬既開支, 每個月真係無錢淨, 申請公屋又過額, 但又唔可以用綠表, 用白表又同出面交D租金一樣咁貴, 而家夾左係中間就唯有一家四口迫住係6299+姑仔7個人一間屋, 好煩....

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 natalielin 於 08-7-20 01:50 發表
係呀,我咪係個d人囉,而家唔上唔落,因為我8月開始自己湊返2b,大女返學要跟返,老公份糧又同限額差唔多,佢份commission幾個月先出一次,但又唔定,萬一過左1蚊都冇公屋,因為排左2年幾,可能差唔多有,希望順利拎屋,可以自己 ...

希望妳快啲可以派到樓,自己可以有個安樂窩 始終同6299住真的不方便.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ykbb 於 08-7-20 02:57 發表
係喎, 我地一家4口, 我同C6一個月加埋得果2萬蚊多D, 但每個月俾埋保險 / 家用 / 大女既返學費 / 細佬既開支, 每個月真係無錢淨, 申請公屋又過額, 但又唔可以用綠表, 用白表又同出面交D租金一樣咁貴, 而家夾左係中間 ...

我哋又係一家三口加埋$18,000,唔上唔落,邊緣中下產,自問自己真的沒有本事出去租屋住,而家出面閒閒地都要$5-7千租,仲未計水電煤什費,囝囝的生活費,又要給家用自己和c6的父母,返工搭車食飯都要$,真係所淨無幾,唯有都要迫住同6299一齊住,有時仲要同個嚴重智障大伯一齊住,大伯又成日攪人打人,依種生活真的不好過,但又冇辦法喎,鬼叫自已同c6都冇本事,我哋是但一個唔做嘢都唔得,哎,政府淨係識得體恤啲低下層,有冇唸過我哋依啲邊緣人,啲攞綜緩的大6人,派$俾佢仲起到嘈三嘈四,多謝都冇句

[ 本文章最後由 晴朗ma 於 08-7-20 08:47 編輯 ]

伯爵府

原文章由 claudia 於 08-7-19 10:02 發表
點好呢?

1) 起一些夾心層公屋比班萬拎二萬蚊的家庭租住? 租金較公屋租金高, 唔洗平租出黎, 但就可以提供一個"較長久"的地方比呢類家庭. 唔洗怕隨時比業主狂加租迫遷. 搬屋都要錢嘛!

2) 比佢地係MPF拎錢出黎做首 ...

絕對讚成

大宅

唸起自己係下下產真係好笑,等左好多年,一年揾少個一年,而家份人工一家三口卒知都夠資格申請公屋,有份人工高少少都唔咁去做,邊度有人想揾份少人工d嚟做嫁,唉.唉.唉
1月遞表申請公屋,5月寄返嚟漏左d嘢要我填過,問佢寄返去要等幾耐,佢話當從新遞表要等多4至5個月先知合唔合資格申請,p佢過k咁咪即係申請都要成年,都仲未知批唔批,再等埋派樓又3年,唉都唔知等唔等到,
13000蚊一家三口,交租都5000蚊,一到廿號就冇得食早餐,仲要希望包租婆唔好再加租,唔係就未等到公屋已經死得囉.
政府呀政府幫下我地d下下產啦

[ 本文章最後由 nsk65 於 08-7-20 10:02 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我仲慘, 一家4口個入息O岩O岩過左小小.......而家就加埋62 99 仲有姑仔叔仔一共8個一齊住, 唉......
我SEND左呢條LINK去特首辦公室, 叫佢睇下我地幾口咁"終產"呀!

原文章由 ykbb 於 08-7-20 02:57 發表
係喎, 我地一家4口, 我同C6一個月加埋得果2萬蚊多D, 但每個月俾埋保險 / 家用 / 大女既返學費 / 細佬既開支, 每個月真係無錢淨, 申請公屋又過額, 但又唔可以用綠表, 用白表又同出面交D租金一樣咁貴, 而家夾左係中間 ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 babesiu 於 08-7-20 13:13 發表
可唔可以加埋62 99個名去申請公屋呀?個額大咗可能唔過,仲可以攞間大d.

而家住緊層私人樓係我62 99 ar,如果申請公屋只可以我哋一家三口.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Sharon_1304 於 08-7-20 19:14 發表
我仲慘, 一家4口個入息O岩O岩過左小小.......而家就加埋62 99 仲有姑仔叔仔一共8個一齊住, 唉......
我SEND左呢條LINK去特首辦公室, 叫佢睇下我地幾口咁"終產"呀!

...

SEND左呢條LINK去特首辦公室, Very Good ar......

子爵府

好媽媽勳章

我原本想申請1人公屋,點知入息超了$43
大佬,$7k幾,俾小小屋企人做家用,車費又佔一部份,咁即係我連出去租樓都唔夠錢,唉

[ 本文章最後由 beverly@mim 於 08-7-21 01:04 編輯 ]

侯爵府

新加坡係可以攞返出來買樓
不過佢地每個月供好多
我地只係每月供5%,再加埋公司供個5%
我諗個度就算羅返出來都唔夠供樓

首頁

尾頁

跳至