跳至

首頁

尾頁

別墅

問題如下,
1,請問可否帶熱水壺(內有水)上機?
2,bb籃內有冇安全帶?
3,有冇0708bb搭過零晨機?請分享經驗!

複式洋房

I have flied with my baby 6 times between canada and canada, canada and US, canada and hk. But there may be some differences in different countries. So please see the following:

Yes when we flied but it still depends on the country. We were allowed to bring 1 bottle of water. Since we sometimes can line up for a special queue for baggage checked, I found they actually didn't really check once they saw my baby, since I've forgot to tell i have 2 or 3 bottles of water in my baggage and we were still allowed to go.

even you don't bring water, there will be warm or hot water for you on the plane. People always help when they know you are flying with baby.

But if you are flying to mainland china, I believe there may be more restriction and they would check more seriously. Just tell them honestly what you bring for the baby and why...

The basket should have. but my baby hasn't tried it since the basket is for babies below 18lbs and those were unable to sit up. So if your baby is 0708 baby, i don't think your baby will be allowed to use it.

My babies have taken morning and afternoon flights only. But I don't think there would be any difference when they are flying. We flied to hk for 15 hours when my baby was 8 months old. Depend on how many hours you fly, don't expect they still sleep on regular schedule on the plane. Let them sleep whenever they want on the plane. if your baby has started to crawl, it is harder to fly with them as they always like to move instead of sitting with you quietly. Don't forget to bring snacks, their favourite toys and enough empty bottles for them.

Hope that helps!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 dannypang 於 08-7-19 00:58 發表
問題如下,

1)入閘時只可帶150ML LIQUID. 只可以係入閘後買. 你可以問FA攞水沖奶. 可以戴個壺, 水就唔好帶啦.係機上叫FA裝D畀你啦
2)我搭個個我記得訧無既
3)我雖然唔係搭零晨機,但我都係搭夜機. 9.15
我兩個女平時都係7點瞓到7點既.所以上機時都已經好攰
飛機起飛時要手抱BB.到佢話可以解安全帶就放BB入籃
我個女6個月時搭12個鐘機.佢都瞓咗8個幾鐘.醒既時間好少,所以都唔係好差
係呢,你零晨機...係咪飛英國呀?
仲有呀...我個女瞓時要佢既BLANKET GA
平時我都唔會畀佢攞出房以外既地方.不過上機就例外囉

FLO_ANG都講得啱,要帶多D SNACKS 呀~
同埋呢...你連樽裝既BABY FOOD都唔可以帶入閘GA
要係入閘後買過(我知係咪度度都係咁...)

你仲會帶BB車嗎?

[ 本文章最後由 yennie 於 08-7-19 22:32 編輯 ]

別墅

唔該晒兩位mama
其實我知道機上有熱水,不過驚成日問人攞唔好意思,而且又聽過有人講話如果係for bb嘅水就多多都得,所以都係上嚟問清楚
hi yennie,我唔係去英國,係去日本,我擔心bb唔瞓驚佢會嘈住其他人,多謝你提醒唔可以帶樽裝嘅baby food上機(我仲買咗幾種,bb都未食過,都唔知到時肯唔肯食mouth: ),anyway,我想問吓响機上換片方唔方便?

[ 本文章最後由 dannypang 於 08-7-19 23:26 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 dannypang 於 08-7-19 23:24 發表
唔該晒兩位mama
其實我知道機上有熱水,不過驚成日問人攞唔好意思,而且又聽過有人講話如果係for bb嘅水就多多都得,所以都係上嚟問清楚
hi yennie,我唔係去英國,係去日本,我擔心bb唔瞓驚佢會嘈住其他 ...

哦~咁你飛幾個鐘啫...咁應該會易好多

你坐零晨機都該唔洗咁擔心沖奶同換片啦
我個女坐咗12個鐘都係著住嗰條片
因為佢地晚晚都係咁
如果我係你,我諗我會換咗片先上機
到上到機BB都瞓,唔開大都唔洗換
如果係換,我都會係返個位到同佢換囉

唔知你BB仲可唔可以瞓到個BASSINET呢
可能BB會超重架喎
我個女6個月時都已經頂頭
你仲要記住同AIRLINE BOOK咗第一行,多腳位個位先,咁會多D位畀你同BB

大宅

hi flo_anf,

tks for your info blw. I will take my son to canada in the early sept when the plane was fully booked and afarid of his cry during the long flight hrs. can tell how to stop him cry esp when the moment of the plane depart and arrived? did you bright the carrier along when he sleep? my son will become 1yrs old and so active to move around, so really afarid of him cannot sit quitely. pls adv.

原文章由 flo_ang 於 08-7-19 21:15 發表
I have flied with my baby 6 times between canada and canada, canada and US, canada and hk. But there may be some differences in different countries. So please see the following:

1,請問可否帶熱水壺(內 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mouth: baby food都唔比帶ar~咁包裝d粥粥得唔得?
去到都唔知邊度有得買,依家個仔要食固體食物.無得食佢會發皮4架.
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 djlee 於 08-7-20 14:03 發表
hi flo_anf,

tks for your info blw. I will take my son to canada in the early sept when the plane was fully booked and afarid of his cry during the long flight hrs. can tell how to stop him cry esp w ...

我有個FD係會用DRUG GA...
佢飛過幾次LONG HAUL, 自從飛過第一次,佢個仔喊全程之後...佢之後都有用藥
我個FD佢係英國既BOOTS 到買咗隻藥,可以幫BB瞓覺既
佢放咗落佢個仔既奶到.佢個仔就瞓足全程
好似誇咗D,但係...我都覺得有D必要
因為我上次同兩個女一齊搭咗12個鐘
我真係攰到飛起
你真係可以考慮下

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 梓軒媽咪 於 08-7-20 15:39 發表
mouth: baby food都唔比帶ar~咁包裝d粥粥得唔得?
去到都唔知邊度有得買,依家個仔要食固體食物.無得食佢會發皮4架.

我個女都無食粥好耐啦
成日都跟我地出去食
我之前係BK見過呢個POST...佢地去咗日本

"我都試過有bb(fd的bb)同行去日本玩, 其實3餐都唔難解決. 早餐一定係hotel食buffet早餐, 因為一定有粥or白飯供應, 用個保溫胡拎少少粥, 加少少菜菜, 就解決左lunch, 而且阿b成日都有餅餅, 麵包, 士多啤利食, 食方面一點也沒問題. dinner的話就一定係食set dinner"定食",有飯, 有旦, 有魚, 都ok架, 而且日本都係一個好乾淨的地方, 衛生唔係問題."

我覺得佢咁講都幾OK 架喎!

大宅

原文章由 dannypang 於 08-7-19 00:58 發表
問題如下,

唔知你塔邊間airline?如搭國泰,你可以預先request baby meal,佢哋會俾2 jars 享氏baby meal and 1 jar apple juice...而BB籃有安全網,but for 1歲BB,多數唔like...至於機上d水,個人覺得一般乾淨and唔係boiling water (本人係FA)...如果你只係飛日本,建議先餵奶才上機,如BB inflight肚餓,叫FA warm返佢哋提供嘅baby food俾BB食,最緊要帶c+被仔,機上d blanket超污漕,機上toilet有diaper changing board,可問FA攞即棄換片墊,預防bb耳仔痛,起飛、降落時用奶樽俾d水佢飲...希望這小小意見幫到你

[ 本文章最後由 豬嘜仔 於 08-7-21 00:38 編輯 ]

侯爵府

原文章由 yennie 於 08-7-20 23:00 發表

我個女都無食粥好耐啦
成日都跟我地出去食
我之前係BK見過呢個POST...佢地去咗日本

"我都試過有bb(fd的bb)同行去日本玩, 其實3餐都唔難解決. 早餐一定係hotel食buffet早餐, 因為一定有粥or白飯供應, 用個保溫胡拎 ...

唉~至衰我係去台灣泥....我又第一次去唔知果邊咩環境!
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

別墅

上次去台灣玩, 最記得係台灣的酒店早上自助餐一定有粥食. 另一個印象係所有入口貨都比香港的貴, 所以如果要到那边才買bb食品, 可能會貴囉. 不過飛台灣就只係2個零鐘, bb應該唔會有什么問題.

原文章由 梓軒媽咪 於 08-7-21 02:00 發表

大宅

原文章由 梓軒媽咪 於 08-7-21 02:00 發表

你可以帶thermos燜燒罐去,放d米入去,跟住落滾水,焗半個鐘就有好綿嘅白粥,再加d baby food就攪掂

大宅

我八月都要同bb去日本, 你地d資料好有用. thank you.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好意思我路過想問問如果bb唔識用奶樽, 有無其他方法預防bb耳仔痛,起飛、降落時用...

侯爵府

原文章由 ma828327 於 08-7-21 15:41 發表
唔好意思我路過想問問如果bb唔識用奶樽, 有無其他方法預防bb耳仔痛,起飛、降落時用...

比奶咀佢啜喇.我諗同飲水差唔多.

侯爵府

原文章由 MamaQueen 於 08-7-21 12:36 發表
我八月都要同bb去日本, 你地d資料好有用. thank you.

你去日本邊度ar?

大宅

原文章由 梓軒媽咪 於 08-7-21 17:28 發表

你去日本邊度ar?

我去北海道.

侯爵府

原文章由 MamaQueen 於 08-7-21 18:31 發表

我去北海道.

我都好想去ar!!

大宅

hi yennie,

I also heard there has drug for bb to sleep well, may ask droctor when take injection. even this is 1st time to take bb in flight, anyway, hope everything smooth and fine.

原文章由 yennie 於 08-7-20 22:46 發表

我有個FD係會用DRUG GA...
佢飛過幾次LONG HAUL, 自從飛過第一次,佢個仔喊全程之後...佢之後都有用藥
我個FD佢係英國既BOOTS 到買咗隻藥,可以幫BB瞓覺既
佢放咗落佢個仔既奶到.佢個仔就瞓足全程
好似誇咗D,但係... ...

首頁

尾頁

跳至