論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

借bk國民Charlotte資料
張 建 宗 : 少 數 僱 主 不 受 惠 於 豁 免 外 傭 徵 費
2008-07-18 HKT 13:18
勞 工 及 福 利 局 長 張 建 宗 承 認 , 豁 免 外 傭 徵 費 兩 年 的 措 施 , 會 有 小 撮 合 約 到 期 後 不 再 聘 用 外 傭 的 僱 主 , 不 能 受 惠 。 他 解 釋 , 法 例 訂 明 已 收 的 外 傭 徵 費 不 會 退 還 , 若 修 例 會 非 常 複 雜 , 政 府 不 是 因 行 政 方 便 才 採 取 現 行 做 法 。 外 傭 徵 費 轄 免 期 由 九 月 一 日 開 始 , 為 期 兩 年 , 日 期 是 根 據 入 境 處 發 出 的 簽 證 , 包 括 續 約 及 新 合 約 。

[轉貼星島其中內容]
張建宗表示,僱主不要因為避免繳交外傭徵費,而提早解僱所聘用的外傭。他強調,這做法沒有需要亦不可取,因為提早解約,僱主須支付一個月代通知金、機票及代理費用。

點解香港政府請左個偏幫"外"人既官黎做福利局局長架呢?(講明福利局既話,乜唔係要幫香港人牟福利架咩?)

點解每次響外傭問題上都係偏幫'外"人爭取多過我地多數搵朝唔得晚既香港人呢? (最低工資問題只有響外傭身上有,香港人no way)

點解佢可以未完全了解香港僱主既境況就加外傭工資呢?(香港人都生活艱難,物價高漲係所有香港既市民既問題,外傭只係放假既時候吃喝玩樂,同香港人物價高漲完全扯唔上關係,係人去得玩既就預左要用錢架啦,再唔係休息日叫佢地學我地咁留響屋企大覺訓囉,呢d點可以轉嫁落我地做僱主既身上,仲包起晒起居飲食水電煤....仲未夠?)

就張局長既以上既發言,條數點計? 而叫外傭僱主不要提早解約是因為不可取呢? (以本人計法:1個月通知金$3400/1個月通知no pay,機票單程暫計$1000-$1500左右,代理費用自己用緊既外傭可自行找代理公司辦理只係$1250/自行與外傭申請都唔駛$1000)
依我本人既計法如下:

如用賠一個月的,即 $3400 +機票 $1000/$1500 + 代理費用 $1250 = $5650 / $6150

咁$9600 -以上任何一條數= $3950(成一個月外傭人工有多) /$3450 (都即係有數圍啦)

如果用一個月通知仲正 即係只比機票 $1000/$1500 +代理費用$1250 = $2250 / $2750

嘩 仲sso喎 $9600- $2250= $7350
/$9600-$2750=$6850

點計都慳幾千蚊食死人咩!!!!

敢請問張局長 你條數點計架?? 我建議張局長去番"自己個國家"做山寨王"啦!! 留番個位比個真正適合香港人福利既人做算把啦!!外傭僱主唔想任你愚辱丫
懇請張建宗福利局局長 落台 落台 落台呀)))))))

[ 本文章最後由 小荻媽咪 於 08-7-21 21:36 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係呀,條數係佢唔識計之嘛....

大宅

佢都係出來做箭靶啫, 要落台就應該係負責派糖果個人, 明話比其實就無比, 另一方面又要問你攞錢

水晶宮

張局長呢條line to take, 只係佢d手下幫佢諗.
佢受命要出黎頂, 唔怪得佢. 最錯果個就係特首. 諗d野出黎唔係以民為本, 連 '紓解民困' 4個字都未理解清楚!

還有, 張局長話根據法例, 已收的levy 唔可以發還, 改例就要 '花時間'. 政府只要肯改例, 我地呢班僱主係等到ge, 上次活雞不過夜, 都拿拿淋攪掂啦. 要做的話, 有咩係做唔到? 問題係政府要企硬.

別墅

原文章由 birdbird 於 08-7-19 09:29 發表
張局長呢條line to take, 只係佢d手下幫佢諗.
佢受命要出黎頂, 唔怪得佢. 最錯果個就係特首. 諗d野出黎唔係以民為本, 連 '紓解民困' 4個字都未理解清楚!

還有, 張局長話根據法例, 已收的levy 唔可以發還, 改例就要 ...

政府只要肯改例, 時間唔係問題,最緊要唔能夠大細超!

大宅

原文章由 miutang 於 08-7-19 09:17 發表
佢都係出來做箭靶啫, 要落台就應該係負責派糖果個人, 明話比其實就無比, 另一方面又要問你攞錢

所以最好野係"憎先生"....把口成日話派錢,轉頭即刻諗辦法搵件"蛋散"攞番,好人就"憎先生"做,箭靶就d細做,自己民望一跌,即刻拖d細出來,轉移視線.........

張生仲要死撐,炒左工人,你地班僱主,都唔係好着數,又要補錢,又要機票,仲要無人用添,好似同d市民鬥大.....

唐先生....徵收左禁多年,做過d咩呀???你自己開支紅酒幾錢呀??
養幾隻馬幾錢呀 ?? 體諒下d市民呀??

考慮下提前到9月1日實施,聽完真係感動到即刻想咸... .....

殺雞日日清,唔駛一星期攪掂.....

振災撥款,又係幾日攪掂.......

自己市民福利,又唔見幾日攪掂.....

[ 本文章最後由 wlai888 於 08-7-19 09:54 編輯 ]

民房

張局長可能唔知到自己係到分化入境處,勞工處and勞 資 審 裁 處三個部門。如果到時好多外傭僱主炒外傭,三局一定做到死死下。真係需要勞工處and勞 資 審 裁 處幫助人,可能排期要排好鬼耐。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係咁話, 佢地d蛋散, 個個咁高人工梗係唔志在果$9600啦, 你又唔諗下我地, 老實講, 比百幾億聲震災話比就比, 我地得果22幾億重要諗埋d屎'橋'.

原文章由 wlai888 於 08-7-19 09:52 發表

所以最好野係"憎先生"....把口成日話派錢,轉頭即刻諗辦法搵件"蛋散"攞番,好人就"憎先生"做,箭靶就d細做,自己民望一跌,即刻拖d細出來,轉移視線.........

張生仲要死撐,炒左工人,你 ...

男爵府

我想補充,如果係經 agent 請人,多數都有 2 年免費包換,僱主淨係要心新工人的簽證+文件費約 $7xx 咋!

另外,以前換工人,因為要將舊工人 levy 的 balance 帶返落新工人度, 先焗住要送舊人走先, 入境處先批新 visa, 變成中間有個真空期. 依家的情形, 反正比左的 levy 都冇得退, 大家大可填放棄舊 levy, 咁就唔使等舊人走先批新visa 架 lar!

子爵府

減齡達人勳章

張局長尼條粉人當初收我地d外 傭 徵 費時, 又唔見佢話法例加入複 雜, 唔去做??? 而家叫佢退還 , 又話 修 例 會 非 常 複 雜 ,咁係咪唔使佢做呀?

別墅

大家無謂勞氣, 不理智的批評, 只會被政府視我們為刁民, 大大減低我們議價能力, 亦得唔到議員對我們的支持...

我相信fafa 他們會有一套方向與策略, 希望大家可以對fafa 的活動多多支持, 這才是最有效為我們爭取所需的妥善方法..

我理得張局長係非洲人定邊度人仕, 我們只要一個公平的待遇與合理的權益, 我們這條路很長, 需要想一個最有效的長遠解決辦法, 才能對正下葯...

大宅

最不滿佢話修例好複雜,其實政府如果有心要做的話,點會有困難,事在人為,修例要時間,我們可以等,但如果措施不公平的話,我們就不會坐以待斃。

再者,佢話叫我們不要怱動去炒外傭,話炒外傭都要成本,我覺得如果政府一意孤行,我不排除會咁做,一切都是政府迫我們的。睇死我們中產不會為咗$9600而這樣做,但係佢哋唔知$9600對我們好重要。

公爵府

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-19 14:07 發表
大家無謂勞氣, 不理智的批評, 只會被政府視我們為刁民, 大大減低我們議價能力, 亦得唔到議員對我們的支持...

我相信fafa 他們會有一套方向與策略, 希望大家可以對fafa 的活動多多支持, 這才是最有效為我們爭取所需 ...

多謝您理解.
其實行出黎講既時侯真係唔可以任意漫罵的,我地要有理據去爭取.我地係希望各界能理解我地呢班小僱主既困難,我地唔係要刻薄d家傭,而只希望正苦能公平對待我地.

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 FA8866 於 08-7-19 17:09 發表

多謝您理解.
其實行出黎講既時侯真係唔可以任意漫罵的,我地要有理據去爭取.我地係希望各界能理解我地呢班小僱主既困難,我地唔係要刻薄d家傭,而只希望正苦能公平對待我地. ...

FAFA你講得好岩,我地係要公平,唔係事無忌旦咁去無理鬧人,而係請外傭對好多家庭都係有需要既,並唔係"有錢人"先請妹仔既想法,但政府幾年來當我地班小僱主羊牯咁噤,呢個計時炸彈唔爆一日,政府又收多一大筆,所以係有需要"發出聲音"令有關部門正視.

伯爵府

原文章由 小荻媽咪 於 08-7-19 03:19 發表
[轉貼星島其中內容]
張建宗表示,僱主不要因為避免繳交外傭徵費,而提早解僱所聘用的外傭。他強調,這做法沒有需要亦不可取,因為提早解約,僱主須支付一個月代通知金、機票及代理費用

我尋日已經send左e-mail俾le個不知所謂的張局長, 我同佢講, 我剛剛先請工人, le兩年內要換人, agent只收我$500, 包晒新工人的手續費, 機票, 驗身, 保險等. 只要我俾一個月通知現任工人, 得新工人接任先放個舊工人走, 我中途又唔會無人用, 出張單程機票就得, 加埋都唔駛$3000, 甚至唔駛$2500. 咁如果現任工人的表現只屬一般, 我何樂而不為呀?! 我出$3000, 但可以慳番黎緊兩年的$9600, 都有著數呀! 即使換完人再換人, 我都仍然有著數啦, 仲可以拖長d唔駛交徵款添.

佢以為咁樣講, 嚇下我地, 就唔炒人呀, 佢都short short地嘅, 當我地Lu Lu唔識計數呀!!

我諗唔可以話佢手指拗出唔拗入, 但係可以話佢懶到出汁, 複雜但有問題的政策就唔想去修例去搞, 完全無為我地的福利為依歸, 虧佢出咁高人工, 我覺得佢應該引咎辭職囉!!

男爵府

其實呢D數唔難計﹐佢地D高官如果真係有心計又點會計唔到。。。要即免又點會免唔到﹖只係如果要即刻免﹐又或者之後退款既話﹐佢地D政府人員就多好多野做。。。敢大家都明啦

公爵府

原文章由 jitjitma 於 08-7-19 22:02 發表
其實呢D數唔難計﹐佢地D高官如果真係有心計又點會計唔到。。。要即免又點會免唔到﹖只係如果要即刻免﹐又或者之後退款既話﹐佢地D政府人員就多好多野做。。。敢大家都明啦 ...

但佢又唔諗下會做到immg既人死死下??真係好鬼衰.:;pppp:
immg呢鋪真係比佢地累C呀,做到人都癲.

子爵府

醒目開學勳章

大家唔好以為呀光頭cake(我地高智商局長)係難頭卒,現實中佢係一條粉x,點解我會咁講呢?
係因為義工隊同佢開會,拎幾單嚴重虐兒(我地曾經開過虐兒記招,可參考置頂僱主天書)
佢竟然同我地講係小數個別case(佢立場係講外傭虐兒唔重要,僱傭合約無需更改)xz#5&%3!@

所以大家唔需要呢D廢人做局長
下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台、下台

公爵府

原文章由 winnie_sh 於 08-7-20 00:47 發表
大家唔好以為呀光頭cake(我地高智商局長)係難頭卒,現實中佢係一條粉x,點解我會咁講呢?
係因為義工隊同佢開會,拎幾單嚴重虐兒(我地曾經開過虐兒記招,可參考置頂僱主天書)
佢竟然同我地講係小數個別case(佢立場係講外傭虐兒 ...

原來義工隊同條x腸交過手既, 亦都比我知道條x腸有句口頭禪"小數/個別"黎做16:9既錄音例牌答案既......... 高智商咪即係 咁即係就算佢眼見到一個外傭虐兒都坐視不理囉?! 涼血既不知名國家品種x腸!!!!

其實外傭虐兒情況係多不勝數 例如:拖住/跟住尾既小朋友過馬路傾住電話唔理交通情況我成日見 鬧都鬧唔少, 外傭睇電視/傾電話時疏忽小朋友安全意識(我經常遇到),外傭響房訓晏覺 小朋友自己顧自己(我屋企幾個外傭都試過,比我捉到好幾次,只可以話好彩冇事) ,對小朋友發脾氣/恐嚇 未必係郁手 但係小朋友心理某程度上有問題,獨留兒童在家外傭外出辦私事 (點解呢d唔駛告虐兒?? 唔通香港法例只係可以告媽媽獨留子女為虐兒??!!) .....隨便數下都有幾項 仲有更多都未up出黎....咁究竟外傭係咪有優待先?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

呢d咁不負責任既野係呢件cake先講得出! 睇下如果俾人虐o個個係佢d仔女, 仲會唔會咁講?

原文章由 winnie_sh 於 08-7-20 00:47 發表
佢竟然同我地講係小數個別case(佢立場係講外傭虐兒 ...

首頁

尾頁

跳至