論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得有d咩亞頭, 才會有d咁既下屬, 一齊返鄉下, 日日吹口哨養錦鋰啦!

大宅

"佢立場係講外傭虐兒唔重要"

一單都嫌多啦, 咁既話都講得出!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢係話我地唔好拎d個別例子出黎講.:;pppp:
係我地講既case入面,佢都話佢試過喎.(咁佢都即係知有問題啦 )
成日就話唔好咪炒左佢囉...真係好鬼火架,大佬,炒人唔駛$$呀,又唔敢比一個月通知期,怕佢地玩野...

唉,總之就火燒心啦.:;pppp:

大宅

佢都short既, 2年後我比個突首你做

個腦生係c忽度

稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

Quoted from IOI " 我尋日已經sende-maille個不知所謂的張局長, 我同佢講, 我剛剛先請工人, le兩年內要換人, agent只收我$500, 包晒新工人的手續費, 機票, 驗身, 保險等. 只要我俾一個月通知現任工人, 得新工人接任先放個舊工人走, 我中途又唔會無人用, 出張單程機票就得, 加埋都唔駛$3000, 甚至唔駛$2500. 咁如果現任工人的表現只屬一般, 我何樂而不為呀?! 我出$3000, 但可以慳番黎緊兩年的$9600, 都有著數呀! 即使換完人再換人, 我都仍然有著數啦, 仲可以拖長d唔駛交徵款添.

佢以為咁樣講, 嚇下我地, 就唔炒人呀, 佢都short short地嘅, 當我地Lu Lu唔識計數呀!!

我諗唔可以話佢手指拗出唔拗入, 但係可以話佢懶到出汁, 複雜但有問題的政策就唔想去修例去搞, 完全無為我地的福利為依歸, 虧佢出咁高人工, 我覺得佢應該引咎辭職!!"

說得好!條友都是愚民政策下的一個打手.

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 FA8866 於 08-7-20 09:52 發表
佢係話我地唔好拎d個別例子出黎講.:;pppp:
係我地講既case入面,佢都話佢試過喎.(咁佢都即係知有問題啦 )
成日就話唔好咪炒左佢囉...真係好鬼火架,大佬,炒人唔駛$$呀,又唔敢比一個月通知期,怕佢地玩野...

...

條x腸咁既野都講得出.....唔係人先講得出呢d野喎..點解比個位呢d生物做架,佢係生化人黎架,唔拎例子出黎講點知有件咁嚴重既事唧,佢以為自己係咩官呀....... 叫佢執包袱啦,再攪唔清既話寫mail上中央,等領導人關注,今時今日既領導人"胡爺爺同溫爺爺"一定唔會好似條x腸咁冇情,妄顧人命

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

倒"宗"事件 解民怨 由低倒起!!!!!!

原文章由 小荻媽咪 於 08-7-19 03:19 發表
借bk國民Charlotte資料
張 建 宗 : 少 數 僱 主 不 受 惠 於 豁 免 外 傭 徵 費2008-07-18 HKT 13:18勞 工 及 福 利 局 長 張 建 宗 承 認 , 豁 免 外 傭 徵 費 兩 年 的 措 施 , 會 有 小 撮 合 約 到 期 後 不 再 聘 ...

引用番我第一個post 希望大家以及所謂政府高官既呼籲唔好炒外傭呢d癈話,識計+ - 數既人都知炒左再請一定慳...... 而家得一萬個家庭受惠,阿張局長.....請外傭既家庭有廿幾萬架.....咁有咩用呀 同個生物講即係對牛彈琴.....

點解香港政府請左個偏幫"外"人既官黎做福利局局長架呢?(講明福利局既話,乜唔係要幫香港人牟福利架咩?)

點解每次響外傭問題上都係偏幫'外"人爭取多過我地多數搵朝唔得晚既香港人呢? (最低工資問題只有響外傭身上有,香港人no way)

點解佢可以未完全了解香港僱主既境況就加外傭工資呢?(香港人都生活艱難,物價高漲係所有香港既市民既問題,外傭只係放假既時候吃喝玩樂,同香港人物價高漲完全扯唔上關係,係人去得玩既就預左要用錢架啦,再唔係休息日叫佢地學我地咁留響屋企大覺訓囉,呢d點可以轉嫁落我地做僱主既身上,仲包起晒起居飲食水電煤....仲未夠?)

就張局長既以上既發言,條數點計? 而叫外傭僱主不要提早解約是因為不可取呢? (以本人計法:1個月通知金$3400/1個月通知no pay,機票單程暫計$1000-$1500左右,代理費用自己用緊既外傭可自行找代理公司辦理只係$1250/自行與外傭申請都唔駛$1000)
依我本人既計法如下:

如用賠一個月的,即 $3400 +機票 $1000/$1500 + 代理費用 $1250 = $5650 / $6150

咁$9600 -以上任何一條數= $3950(成一個月外傭人工有多) /$3450 (都即係有數圍啦)

如果用一個月通知仲正 即係只比機票 $1000/$1500 +代理費用$1250 = $2250 / $2750

嘩 仲sso喎 $9600- $2250= $7350
/$9600-$2750=$6850

點計都慳幾千蚊食死人咩!!!!

敢請問張局長 你條數點計架?? 我建議張局長去番"自己個國家"做山寨王"啦!! 留番個位比個真正適合香港人福利既人做算把啦!!外傭僱主唔想任你愚辱丫
懇請張建宗福利局局長 落台 落台 落台啦)))))))

水晶宮

回覆 #1 小荻媽咪 的文章

呢個局長唔死都無用,無主見,個腦生响pat pat度

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 winnie_sh 於 08-7-20 00:47 發表
大家唔好以為呀光頭cake(我地高智商局長)係難頭卒,現實中佢係一條粉x,點解我會咁講呢?
係因為義工隊同佢開會,拎幾單嚴重虐兒(我地曾經開過虐兒記招,可參考置頂僱主天書)
佢竟然同我地講係小數個別case(佢立場係講外傭虐兒 ...

記者們有無興趣呀?
呀光頭cake好威o架,開會時好明顯佢完全唔熟外傭政策,D答案真係嚇到你驚,要助手救命。
仲有副局長都係一個口面o架!

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

原文章由 winnie_sh 於 08-7-22 00:16 發表

記者們有無興趣呀?
呀光頭cake好威o架,開會時好明顯佢完全唔熟外傭政策,D答案真係嚇到你驚,要助手救命。
仲有副局長都係一個口面o架!
...
原文章由 sweetcouple 於 08-7-22 00:24 發表

當時我都在場, 親耳聽過局長此等言論!

實在係不負責任兼且不了解民間疾苦的講法!!

真係要公諸於世喎....一個局長既言詞唔應該咁答法,仲要話自己都試過,試過虐兒定被虐兒先?! 咁如果係後者,你都只係當小事既話,真係好想睇下你D血係咩色........
果幾單虐兒CASE都係會對小朋友有長遠創傷既CASE,但X腸 答唔岩就炒呢句野咁就唔應該坐呢個位啦,快D CALL 記者爆料好過等記者黎問好D喎

公爵府

push~ push~

男爵府

我工人係4月簽既約,我打算明年既4月同佢解約,再請返佢, 跟住係2010年既4月又炒佢, 再請佢,手續自己搞, 咁就可以慳返3年既外傭稅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢個廢局長.
次次都耍太極最叻~~~

不知所謂!
連巿民大眾, 民怨四起o既原因都唔知.

仲以為已 體恤民困, solve all the problems.

特首有d 咁o既"得力" 助手~~ 真係"下台"有望.

阿曾特首, 你見到呢d 累人局長都唔炒,
下鋪就係你俾人叫下台架喇~~ 天主祝福你~~~

別墅

落台 落台 落台

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

張建宗表示,僱主不要因為避免繳交外傭徵費,而提早解僱所聘用的外傭。他強調,這做法沒有需要亦不可取,因為提早解約,僱主須支付一個月代通知金、機票及代理費

咁就係喇!張生你都知要有這些不合理的東西,最好連這些都取消埋去呀!

別墅

"倒宗" 勁讚成, 他跟本唔回應我地顧主的意見, 自話自說, 都唔知點解要我地納稅人比咁多人工養埋晒呢d自以為是的傭官!

:;pppp:

公爵府

PUSH~~ PUSH~~~

請支持倒"宗"事件 免政府浪費公帑.................養乜都唔塞既生物:;pppp: :;pppp:

大宅

贊成倒宗,佢完全唔理民情!

原文章由 Queenie_0012 於 08-7-22 09:45 發表
呢個廢局長.
次次都耍太極最叻~~~

不知所謂!
連巿民大眾, 民怨四起o既原因都唔知.

仲以為已 體恤民困, solve all the problems.

特首有d 咁o既"得力" 助手~~ 真係"下台"有望.

阿曾特首, 你見到呢d 累 ...

別墅

佢自己都試過被工人虐兒就知道係普遍現象啦, 仲話係個別CASE, 佢D"推理能力"同"邏輯"都好弱, 反正錢又比左, 我出埋錢比佢再培訓又點話 !!
我都好想去遊行, 但天氣真係好熱, 我建議星期日用私家車慢駛中環支持遊行。唔知需唔需要預先申請呢?

首頁

尾頁

跳至