夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

講真人人性格唔同,係鍾意玩都無辦法...22歲其實唔算細,我都係22歲生bb,但係我好甘於做個家庭主婦,專心一意湊大囡囡!你老婆明顯係未定性,有咗個女可能湊bb壓力大,反而更加想出去玩!佢成日嚷住要離婚,我諗佢唔多唔少係唔想再被縛住!

你真係好難得,可以乖乖咁修心養性做個好爸爸,我知你已經盡力補救,無奈婚姻係雙方面,唔好太勉強,盡力做過已經好了不起!Anyway,對個女好d(雖然我都知你會),Good Luck~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你囡囡真係超可愛~~好想錫佢一啖為咗個咁可愛嘅女,你一定要加油!雖然你老婆唔識寶,但係你有個女呀嘛,我相信佢會好錫你架!!唔好迫得自己太緊,開心d啦!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

已經無咩安慰嘅說話可以講,只希望你同你囡囡以後嘅日子都可以開開心心咁過,加油呀~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

雖然唔係一個完美嘅結局,但係我諗對你嚟講都係一個HAPPY ENDING~~將來條路或者會比較崎嶇,你囡囡太細個唔明白,或者亦會為呢件事唔開心!不過你唔駛灰心,你對佢好,佢會感受到,到佢長大一定會明白你嘅苦心,祝你哋生活愉快~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我喺JESSICA睇過劉天蘭嘅訪問,講到佢離婚時點同自己個女解釋,我覺得有幾句佢講得好啱!你可以作個參考~

佢話"父母分開,最重要是令子女明白錯不在他們,離婚代表小朋友將會有兩個家,生日收兩份禮物,聖誕也會收兩份禮物,這說法對於一個幾歲的小朋友似乎最容易接受"

到佢個女長大咗,忍唔住向佢發問時,佢就解釋"因為跟爸爸在一起不開心,大家寧願分開,但最重要是,爸爸仍然是你爸爸,媽媽仍然是你媽媽,我們一樣會帶給你安全感,一樣很愛你"

呢篇訪問亦都有問劉天蘭女兒對於父母離婚對佢嘅影響,佢話"不能小看離婚對孩子的影響,我覺得最可怕的一環是離了婚的父母容易把自己對前夫/前妻的不滿傳給下一代,影響他們對父母的看法,有時候是出於不自覺,有時候出於保護子女,都很自然,但會剥奪了子女獨立認識父母親的空間",佢提到自己"幸運的是父母的關係還維持得很好,沒有跟我說任何關於對方的不是",加上佢話自己當時年紀小,所以無特別唔開心!

首頁

尾頁

跳至