跳至

首頁

尾頁

大宅

我最後都決定俾女女08年9月入讀兆麟聖彼得堂,有同道中人嗎?

大宅

各位媽媽:

好野!以後有咩問題都可以請教你地喇!
兩兄妹一齊返學,好溫馨!
我都想俾女女搭校車,但校務處話要8月底家長會先知詳情,叫我到時先問......

原文章由 琛琛 於 08-7-24 16:46 發表
chunchunmama,

係呀!!到時照顧上會舒服好多, 琛琛已經話左校車會同妹妹一齊坐, 唔會同其他同學一齊坐, 琛琛就好期待同妹妹一齊返學

大宅

chunchunmama & 琛琛媽媽:

請問你地知唔知,家長日可唔可以帶埋小朋友返去呢?

原文章由 chunchunmama 於 08-7-22 11:14 發表
Hi CHERRYIEONG ~~

歡迎你加入 siulun 聖彼得堂, 你囡囡一定會讀得好開心.
我細仔升 K2 了.

大宅

redtea9999,

如果你想報k1,就要係8-9月在網上留意各所幼稚園的報名日期,通常佢地既報名表都會在網頁上搵得到,下載後填好,連埋相片一位交回。兆麟去年係11月10日面試的,有五百幾人面試,收8班。
3個月大就要排隊既學校呢, 多數係「名校」同救世軍既學校。

大宅

wingslaw,

Hihi!

Cherry

原文章由 wingslaw 於 08-8-18 17:26 發表
我個仔都讀上午班吖

大宅

wingslaw,

童童讀k1d班,你的小朋友呢?

原文章由 CHERRYIEONG 於 08-8-19 17:16 發表
wingslaw,

Hihi!

Cherry

大宅

carmenaxa & WINGSLAW,

好開心呀,我地既小朋友原來係同一班!日後我地可以多d交流下學校的消息喇!

wingslaw,
我女女話猴子組有一個小朋友叫俊翹,唔知係咪你的小朋友呢?
我女女頭一兩個星期返學大致上都ok,話幾開心。但呢兩日就有d唔開心,話而家d小朋友好頑皮,會搶玩具。
班主任時老師都幾盡責,間中都有打電話俾我傾下,不過我既感覺係而家既老師比青山正校既老師嚴格一d,要求亦高左,可能因為佢地唔再係n1既小bb,已經大左少少,需要佢地守規矩。

原文章由 wingslaw 於 08-9-19 15:07 發表
都幾多K1D喎 你地好吖

大宅

各位媽咪:

唔知大家有無去到學校網頁->「寶寶園地」睇下呢? 前幾日學校已經上載左迎新日及開學日的相片/ video,快d去睇下見唔見到自己既小朋友啦!

原文章由 琛琛 於 08-9-20 22:20 發表
我囡囡係上午1b班....有無同班同學仔 ?

大宅

wingslaw,

我個女都係喜歡青山多d,令我有d擔憂,唔知係咪幫佢做錯決定...
童童之前係青山n1既插班生,返左2個月咋,但佢以前會識講大部份同學既名俾我知,又會同我講佢地邊個乖/ 唔乖,再舉出例子。但而家佢只係話到俾我知2個同學既名,兩個都係坐佢隔離,一個就係晉廷,一個就係焌翹,佢地都係monkey組的。
童童又幾日都唔想返學,話小朋友唔鍾意佢,會爭野....但佢而前係個個小朋友都好friend...令我有d擔心。

原文章由 wingslaw 於 08-9-22 14:11 發表
cherryieong
童童好叻吖, 肯講到班d同學仔名比你知 係吖, 我個仔就係焌翹, 佢個衰野, 我問左佢幾次班d同學仔叫咩名佢都話吾知 原來童童都係青山村轉過黎, 真係岩la, 翹仔都之前係青山村係返下午架 ...

大宅

WINGSLAW,

咁要請翹仔同童童好好相處,互相照顧喇!
話時話,佢地K1D班有6個小朋友既名都有個「童/彤/桐/同/潼」,29人有6個叫「童」,好厲害!我女女叫「善童」SHARICE。
我地無參加步行呀,因為個日有朋友仔搞生日會。
希望下次有機會再一齊玩!

原文章由 wingslaw 於 08-9-24 12:11 發表
cherryieong
係吖, 我問左翹仔識吾識童童係邊個, 佢話識係好朋友仔 係吖, 以前係青山村佢既同學仔名我都係知多d, 肯講d, 但而家仲未肯點講比我聽:;pppp: 我都有擔心過有冇轉錯校問題, 但佢又冇好 ...

大宅

今日收到通告,4/10(六)有海上親子遊,我地一家三口會參加。你地有興趣嗎?

原文章由 wingslaw 於 08-9-24 14:00 發表
我都希望佢地好好相處, 希望我個衰仔吾會百厭la 原來有咁多"同"名吖 咁老師要好小心叫名羅, 原來你地要去生日會咁開心, 咁唯有下次機會再見la ...

大宅

wingslaw,

唔緊要,咁下次再玩過啦!
另外,我想問翹仔係咪都搭校車(我記得時老師講過)既1號車?
童童係搭一號車的,但今日童童回程時在行駛中的校車跌左落地!我覺得校車好有問題!
1)校車姨姨沒有同我地報告呢件事,係工人同童童沖涼時發現佢膝蓋瘀左,一問之下先知佢跌親。我主動打俾校車姨姨,佢竟然不以為然咁話:「係呀!佢八卦突個頭出黎睇野,跟住跌左落地。我問佢有無事,佢話無事,咁我見佢又無流血,咪無講囉!」嘩!我好嬲呀!咁既態度唔要得呀!
2) 開學時已跟校方投訴,校車沒有扶手及安全帶,好危險!
我已經打左俾時老師,請佢向曹主任反映呢個問題!
如果翹仔都係搭校車,你要提佢小心d , 盡量坐入邊位呀!

原文章由 wingslaw 於 08-9-26 10:30 發表
吾得吖, 我SAT. 都要返工架

大宅

WINGSLAW,

童童無咩事,係膝蓋瘀左少少o者,多謝你關心
時老師幫我轉告俾主任知道及跟進,但我都明白而家法律有漏洞,都未必幫得到,不過起碼都表達下意見俾佢地知啦!
我想問下,其實佢地星期五係咪唔駛帶書架?

kiki,
我女女返左一個月學,我覺得佢在青山開心d,但而家都ok,班主任都跟得幾足,玩具/資源都多d。兩者各有長處,我諗要返耐d先可以回答你呢個問題。

原文章由 kiki523 於 08-9-30 00:43 發表
請問呢到有冇曾經在青山那兒轉來兆麟的媽媽呀??
可否話我知兆麟OK嗎??
因我想安排拒轉來這裡,心大心細 !!
係咪老師真的冇青山果邊咁有愛心呀??
唔該曬 !! ...

大宅

WINGSLAW,

唔該曬你!我本來都唔知星期五唔駛帶書,不過我搵左時老師,佢話星期一至四要帶曬d書,星期五就唔駛帶,費時佢地孭多一日咁重喎!
黎緊星期五係化妝生日會,唔知大家會扮咩呢?

kiki,
如果小朋友而家都仲喊緊,再轉校似乎唔多好喎,俾d時間佢啦!以下係我個人意見,唔代表啱,純粹參考﹕
青山的好處﹕
1. 老師/校務處員工都咁有愛心
2. 學生人數少,相對呢講參加活動既機會比較多
3. 有d家庭feel

青山的壞處:
1. 好多蚊
2. 玩具較少及舊
3. 校舍有樓梯,小朋友要行樓梯

兆麟的好處:
1. 多活動多比賽(是好是壞,見仁見智)
2. 玩具又新又多
3. 多英語老師

兆麟的壞處:
1. 學生人數多,相對而言,被挑選參與活動的機會少
2. 較近「公司模式」,無咁家庭式
3. 冬天時超級大風

純粹個人意見,唔好介意。

原文章由 wingslaw 於 08-10-3 11:49 發表
CHERRYIEONG
係吖, 星期五係吾洗帶書架, 佢地會有其他活動(不過我今日吾記得左係星期五添 翹仔帶晒D書返學 )但就吾知平時(星期一至四)係咪全部書都帶晒呢, 帶晒都幾重 ...

大宅

wingslaw,

係呀係呀, 係17/10至真,唔知點解我打錯左,sorry!
我見佢地學校網頁既相,應該係扮咩都得。我估我會俾童童扮「蝴蝶仙子」囉,因為我屋企有呢個造型既材料。
無錯, 行樓梯對腳仔的運動有幫助,但落雨個時就真係好令人擔心! 始終都係2個老師照顧30人,如果一個小朋友滑倒,咁就麻煩喇。
而家咪有親子圖書可以借既,但如果童童搭校車,唔知係咪要自己在網上book左,再俾佢自己拎返黎呢?學校話一定要在校內借的圖書先計算在閱讀計劃中,所以唔可以用自己家中圖書...

kiki,

老師方面,我接觸既唔多,唔可以妄下判斷。
但青山既老師大部份都好好,好有heart。以前好多唔識老師都會同我打招呼,話我既女女肥嘟嘟好得意(可能俾面啦)。到我地話決定要轉校,幾位老師都好唔捨得童童,又留左字條俾我地,令我好感動。
而家在兆麟,我多數只係接觸班主任。我會覺得佢地都係有愛心,但會比青山要求得多d (可能唔再係n班掛)。童童話有時老師都會鬧小朋友,以前既老師唔會。不過我推測係因為k1的小朋友活潑得多,唔似以前n1咁「傻豬豬」,會爭野玩,所以老師會鬧唔乖既小朋友。只要老師鬧既出發點同方式ok,我都贊成佢地管得嚴少少,如果唔係個課室咪好混亂? 我聽童童講,而家的普通話同英文老師都幾好,佢最鍾意英文既miss maria同miss judy。所以我估老師都係ok的。

原文章由 wingslaw 於 08-10-6 10:32 發表
CHERRYIEONG

我都吾該晒你揾左時老師喎, 化妝生日會吾係17/10咩 我未決定同吾同翹仔扮野, 如果扮,係咪扮以 halloween為主會應節d, 仲諗緊, 你同童童會點攪呢

*(仲有關於學校好壞, 青山村有樓 ...

大宅

WINGSLAW,

唔係呀, 我係指家中有現成的裝飾,唔係自己做呀。我邊有時間做喎, 返工太忙喇!
遊船河個日我地無得去呀, 因為太多人報了!
今日童童無返學呀, 因為佢呢2日唔舒服,昨晚咳左成晚,成家都無得訓,所以今日我叫佢 在家休息,免得傳染其他小朋友。(不過,童童話其他小朋友都咳/病...唔知係咪咁...中左招...)
你又講得好啱,係青山既老師太好喇, hehe。
不過佢個度d蚊患就真係.....

原文章由 wingslaw 於 08-10-8 11:08 發表
CHERRYIEONG
嘩, 咁叻吖, 會自己整材料化妝, 我就好渣斗LA, 冇呢D天份, 都係買現成咋, 係喎, 吾記得問你, 4/10既遊船河好玩嗎?

KIKI
CHERRYIEONG 講得好岩, 兆麟係公司化D, 但老師都算OK, 初返學時, 我送亞仔返學時 ...

大宅

童童無睇醫生呀,都係爸爸開d藥俾佢食.爸爸做配藥的。
佢今日好好多喇,星期一應該都正常返學。

原文章由 wingslaw 於 08-10-10 12:17 發表
因為好多媽咪都對手工藝都在行,所以咪以為你自己整 係吖, 又會咁多人去船河既, 咁唯有下次la
童童病左吖, 有冇睇醫生吖, 而家天氣開始轉涼, 真係要保重吖, 小朋友病就一家人都慘, 希望佢快d好番la:b ...

大宅

WINGSLAW,

好左幾日,前晚童童嫲嫲竟然俾佢食左炸野,結果發燒,所以昨天都請左假,休息下。
好在昨日都退左燒,今日可以返去化妝生日會,yeah!
我今日難得有一日假期,所以第一次同爸爸一齊接送童童,好開心!
今日童童扮小魔鬼,俾左件hello kitty既斗蓬同埋紅色既devil角仔頭飾,都幾得意。我見到d小朋友個個扮得好厲害呀!好多都係全套武裝,有d扮海盜既拎埋「刀」,又有美人魚,仲有「大量」公主,好得意呀! 好期待學校快d有相睇!
前幾日同時老師傾開,我問及童童跟其他小朋友的相處,我地都傾到翹仔呀!佢話翹仔都好得意,成個bb仔咁,連手仔腳仔都好似bb仔。佢話童童有時都會「照顧」下翹仔,特別係食茶點。希望佢地兩個能夠互相幫忙啦!有機會我都好想見下翹仔呀!我今日去到學校接放學既時間,去左窗門度偷睇佢地上課既情況,個時翹仔已經去左搭校車,所以見唔到佢呀!

cherry

原文章由 wingslaw 於 08-10-13 11:38 發表
童童返到學咁就好la嘩, 童童爸做配藥咁好, 大吉講句咪醫藥費都慳吾少

首頁

尾頁

跳至