跳至

首頁

尾頁

別墅

我一直寄望自己孩子能夠讀直資小學,所以一開始已經步署讀英普幼稚園,但最終直資考不上還成為了那32%的不幸運,因為得一個仔,加上沒有任何額外分數,故此自行一定入唔到心儀學校,寄望大抽獎能夠沾少運氣,最終所有希望落空,每個星期寫信去111既學校希望有轉機,但係愈臨近開學,心情愈黎愈忐忑,結果都係讀原有的派位,見步行步,打算開左學先再去叩門。到今天為止,呢個念頭已經打消了,因為現在的學校已經給予我覺得足夠既課程,我完全沒有想過,班主任差唔多每星期都有電話講番囝囝在學校的情況,課外活動都尚算多元化(個人認為),因為本人係在職媽媽,所以囝囝係公公湊,學校仲提供埋電腦課程教家長點樣上學校內聯網跟進小朋友的功課及通告,同埋訓導主任舉辦家教課程教家長點樣教小朋友學習。我覺得真係幾好。

男爵府

回覆:agotagugu 的帖子

過度了便好,非常明白你的感受!我現在正正近似境況,考直資並非一開始便步署但因不喜歡抽獎,未能掌握的感覺非常不好,但如無意外直資應該考不上了,希望攪珠情況不要太差!

男爵府

回覆 agotagugu 的帖子

複式洋房

小一派位運氣很重要

複式洋房

小一派位運氣很重要

別墅

回覆:覺得並不是不幸,而是幸運

我仔仔現在只讀k1,但非常明白樓主媽媽的感受,真的關關難過,無論有否準備好都要帶著孩子去衝,他們還很小真的不忍心給他壓力,然後我們爸媽只有自己通通扛起來。
但到小學父母再也頂不了太多,功課默書考試都是孩子自己來,我們只有從旁協助…
希望大家都能順利過渡,來日方長,這個遊戲有排玩。

珍珠宮

最重要的是學校適合小朋友入讀

侯爵府

我奶奶話齋:每個小朋友都有佢書緣,書緣自會決定佢既讀書路。。。我兩個子女都係咁隨緣過黎。。我回頭一看,上天係看顧著我全家。。我好幸運。。

carolizaton    發表於 15-11-19 14:42

伯爵府

引用:我一直寄望自己孩子能夠讀直資小學,所以一

原帖由 agotagugu 於 15-10-13 發表
我一直寄望自己孩子能夠讀直資小學,所以一開始已經步署讀英普幼稚園,但最終直資考不上還成為了那32%的不 ...
邊間小學嘅老師咁有責任吖?
會打電話俾家長,講小朋友情況

別墅

回覆:kiki523 的帖子

每個人有不同見解,未必個個認同,所以我唔方便喺喥講學校名。不過我PM左你

大宅

引用:我奶奶話齋:每個小朋友都有佢書緣,書緣自

原帖由 lazywife 於 15-10-13 發表
我奶奶話齋:每個小朋友都有佢書緣,書緣自會決定佢既讀書路。。。我兩個子女都係咁隨緣過黎。。我回頭一看 ...
x2

伯爵府

引用:每個人有不同見解,未必個個認同,所以我唔

原帖由 agotagugu 於 15-10-18 發表
每個人有不同見解,未必個個認同,所以我唔方便喺喥講學校名。不過我PM左你

...
Oh。。。原來喺妳

男爵府

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 15-10-13 發表我

原帖由 homecooking168 於 15-10-18 發表
x2
你奶奶的意思是睇下八字有冇讀書命,有的話點整都会大學畢業,冇的話,貼埋錢都冇用,好似我朋友咁在美国十幾年都畢業唔到

大宅

引用:每個人有不同見解,未必個個認同,所以我唔

原帖由 agotagugu 於 15-10-18 發表

...
可否PM學校名俾我

大宅

引用:Quote:原帖由 homecooking168 於 15-10-18

原帖由 888Amy 於 15-10-19 發表
你奶奶的意思是睇下八字有冇讀書命,有的話點整都会大學畢業,冇的話,貼埋錢都冇用,好似我朋友咁在美国十 ...
十幾年都畢業唔到?? 幾歲開始過去讀? 小學?? 咩理由十幾年都畢業唔到
??

大宅

引用:我一直寄望自己孩子能夠讀直資小學,所以一

原帖由 agotagugu 於 15-10-13 發表
我一直寄望自己孩子能夠讀直資小學,所以一開始已經步署讀英普幼稚園,但最終直資考不上還成為了那32%的不 ...
想問下學校係唔係真係有好多唔國籍嘅小朋友,同嗰D小朋友溝通都要用英文?

男爵府

引用:Quote:原帖由 888Amy 於 15-10-19 發表你奶

原帖由 homecooking168 於 15-10-19 發表
十幾年都畢業唔到?? 幾歲開始過去讀? 小學?? 咩理由十幾年都畢業唔到
??
,被學校趕出校,成绩差讀左幾所學校

大宅

引用:Quote:原帖由 agotagugu 於 15-10-18 發表

原帖由 angellok1009 於 15-10-19 發表
可否PM學校名俾我
X2

大宅

引用:Quote:原帖由 homecooking168 於 15-10-19

原帖由 888Amy 於 15-10-19 發表
,被學校趕出校,成绩差讀左幾所學校
真難想像得到係咁呀

複式洋房

可否pm學校名給我?謝謝!

首頁

尾頁

跳至