心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的奶奶是極品

當我第一次見倒老公的媽媽時,我在想下半生一定很難過,她是一個人未到聲先到,笑面虎,啦叭筒....
由結婚後我以為有自己的家可以少些見面,不用再煩我,我和你的仔結婚幾年,你說想抱孫,OK冇問題,反正我都想要BB,但現在最錯的是返你的家坐月,及親手將我的兒子交給你湊,你知道嗎,我和我的媽媽是多麼的心痛,是多麼的痛恨你,你給我的一切我永遠都不會忘記,我好慶幸我的抑鬱病可以好返,再過多一個月你便不需要再湊我的仔了,因為我會自己湊返,你休想可以再常常見面..........

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 我的奶奶是極品

咁點解你呀媽唔幫你湊住先呢?

侯爵府

奶奶做左mug野事令到你甘激心?
有事佢地做的野可能你認為無知, 但都可能出於一番好意.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

Eat:

我好讚成你自己湊返, 唔駛令自己日日都唔開心, 原本生個仔係一件好開心及好私人既事, 唔明白原來係要遷就咁多人.

所以真係唔明白, 每個奶奶都會當自己個孫好似係自己生咁, 永遠覺得自己做的事係o岩哂, 永遠要我地就佢, 出句聲話佢即刻黑口黑面.

民房

我媽媽要幫我妹妹湊緊佢個仔,同照顧我爸爸,沒有能力再幫手

複式洋房

totally agreed! 我的奶奶都係咁

mymelody2003 寫道:
Eat:

我好讚成你自己湊返, 唔駛令自己日日都唔開心, 原本生個仔係一件好開心及好私人既事, 唔明白原來係要遷就咁多人.

所以真係唔明白, 每個奶奶都會當自己個孫好似係自己生咁, 永遠覺得自己做的事係o岩哂, 永遠要我地就佢, 出句聲話佢即刻黑口黑面.

別墅

EAT,
恭喜你,可以脫苦海.....:-P
我還有很長的路要挨....:-(
你筆下的第一段已是我心聲.... :-( :-(

大宅

多謝你地的支持,我會開開心心和老公一齊照顧仔仔,一直以來我知最辛苦的是我老公,因為他在中間,左右做人難,亞媽當然不可以責怪,但又心痛老婆日漸消瘦,老公真的多謝你,更要多謝健康院的醫生及姑娘,如沒有你們的協助我是沒有這麼快康復,
在這痛苦的日子裡,媽媽真的對不起,要你這樣為我東坡西走,你是最偉大的母親,我會永遠愛你的,我知爸爸的去世你是十分傷心,我和哥哥妹妹同樣傷心,當辦妥爸爸的事後,希望你可以重拾開朗笑容,你要記住有我們照顧你,不用擔心將來的事,祈求一切安好健康快樂

別墅

EAT:

記住最重要身體,如果妳有屈病咗BB就慘啦!妳重有個好媽媽,我就只有個後母,始終唔係親生會唔同,所以要獨力面對奶奶。妳可以選擇到自己揍,我因經濟問題,唔可以自己揍。
坐月時我奶奶話我唔好濕水,所以要由佢同BB沖涼,但BB衫同奶樽就可以我冼!叫我地唔好緊張個BB,所以連佢傷風感冒都可以鍚佢個咀!講多兩句就黑口黑面,其實佢知唔知BB只係佢個孫咋!

大宅

mymelody2003,我都好讚成你講法.我唔係同奶奶住,但係我奶奶幫我接個仔放學,然後食埋晚飯先返屋企.佢好錫個孫,我個仔話飲汽水又比,益力多又比,維他奶又比,之後仲比茶佢飲,試過幾次要睇醫生.而家好d,我話過佢嗎!但又轉另一樣,就係成日炸雞翼仲好多油同鹽個隻.我話佢但無用.
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]
該用戶已被刪除

複式洋房

唉!少D聯絡好

大宅

其實大家都明白奶奶始終不是自己的媽媽,就算有一刻待你好都係做戲比你老公睇,好似我奶奶常常在我耳邊講的話,永遠得我一人可以聽倒,絕對超級動聽,就算佢鍾意黑口黑面都冇問題,我經常扮時運高睇唔倒,現在還學會裝聾作啞,自我娛樂,遲啲自己湊返仔仔時最多見少啲,大家都開心啲
:-P

大宅

老公我知你會看這個網址,我現在才知你這個愚孝冇用的老公,對我一些安全感也沒有,如果有一天不能再忍受你的媽媽,我一定會離開你,請你同你的媽媽想一想,如果死咗嗰個係你老豆,設靈當晚我唔比你出去,你會怎樣,我知仔仔當晚病咗,大家都好擔心,但他已吃藥及睡著了,我只想出去2,3小時,為何你不可以同你媽媽商量,讓我為爸爸做最後的一點孝,仔仔是我的,就算去完靈堂點解唔可以返嚟見佢,你們的迷信,令我真的難以接受,如你想擁有一個完整家庭,請你用腦想想,分清楚才做每一件事

別墅

eat o既老公,
請恕我忍唔住路過都要講幾句, 呢個世界有咩重要得過送老豆最後一程? 唔好話個仔病左, 就算係全家都病晒, 亦都絕無道理去且止為人女兒盡最後一點孝道, 重要返黎之後唔俾見個仔, 請問你地係唔係住係新嘰內亞? 我諗食人族都未有咁野蠻喎!
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

別墅

唉!點解這個世界新抱和奶奶總是不相容?我一直以為她對我都算係咁,我有唔開心都吞聲忍气,我們沒有沖突會相安冇事,怎知有一次她和我老公吵架時,竟然話我在背后整日講她壞話....莫名其妙...真係心淡!!

別墅

我相信自然定律

你地有冇見過一個雀巢有2隻雀乸,仲要三代同堂架?所以唔好違反自然Lo!

大宅

可可2003
我覺得你講得好好,當晚不是為了仔仔,我一定同奶奶吵起來,我從未見過有這麼衰的家婆同老公,我老公只是同我講一聲對唔住,我到現在真的不知怎樣和他繼續相處,他覺得可以請我食一餐飯就解決倒,他不明白這件事是一世改不變,我的媽媽同妹妹都十分之討厭她們,現在每天我也是靠食藥才可以放鬆自己,
現在可以在網上舒緩一點已覺好好,很多謝妳,

別墅

eat
每日我都見到唔少o既 post 係講婆媳糾紛, 兩公婆有 argue, 我真係唔明係宜家都算係好文明o既社會, 都仲有咁多唔講道理o既人, 始終我都係女人, 所以我一定係幫女人先, 因為我發覺男人無論係做到幾偉大都好, 佢始終都係有自私一面, 唔會好似女人咁可以為左屋企,為左仔女搵條命去搏, 盡量忍氣吞聲去制造和諧氣氛......
我已經算係好好命, 有個好好o既老爺同奶奶, 仲有個肯做家務肯湊女o既老公, 但係我老公間唔中講 d 野真係好激心. 好似有次我唔俾佢去夜街, 佢就話 "結左婚之後咩都冇晒", 我真係好 hurt, 我問佢 “咁你想有咩呀? 唔通結左婚生左女之後你仲想好似以前咁, 晚晚去浦, 劈酒同溝女喎? 咁我呢, 我又得到 d 咩?, 又有次我問佢幾時收工返屋企, 佢竟然話 “返到屋企又點嗎, 咪又要拖地做家務” 跟住我話 “你唔鐘意咪唔好返囉, 冇所謂架”. 男人呀男人, 點解你地只係計到自己付出左幾多? 唔通只係得你地有付出, 老婆仔女都只係痴飲痴食架? 唔好意思, 講講下變左我自己呻添.
Eat, 事實已經到左呢一步, 惟有盡量去忍啦, 希望時間可以化腐朽為神奇, 多 d 上黎大家傾下啦, 否則唔病死都谷死,唉........

枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

首頁

尾頁

跳至