自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

sat 行深圳灣口岸去青青世界, good & 平 (原來7月20日前去門票有9折, 折左大人$45, 小朋友$27)

0915出發, 1045過深圳口岸關口(打的去青青$20), 1100已到青青世界~

個日天氣唔錯, 時晴時陰, 無落雨, & 一路都有微風~ 行過熱帶雨林幾好&條吊橋 - 阿囝都行左3次!

行到1點幾, 頂5順 去食lunch, 選左西餐廳食pizza, 好味! 4人成惠$97-, 朋友介紹中餐都好味, 但我d kids唔嗅米氣, so 選了食pizza~

食完lunch再行到約3pm, 已 very exausted, 之後搭公巴369去南山書城, (好近的, 5個站巴士至南山郵局下車)~ 南山郵局落左車行去我唸約15mins到, 我地唔識行, 打的$12.5去到~

係書城磨左2hrs比d kids睇書, 之後very tired, 係海岸城味千拉麵吃個quick dinner後打道回府~

返到屋企9:30pm已好tired, 拿拿林沖涼洗頭訓覺!

此行發覺深圳灣口岸都幾好行, bus 駁 bus, 又平好多~

[ 本文章最後由 多利是 於 08-7-21 14:48 編輯 ]

水晶宮

sharon

唔好意思, sat 無搵你呀, 因為我地very tired, 無打算出返去市中心, 一路都係南山蒲, 最後累到求其係海岸城食d野就閃啦~

原文章由 sharonchoi 於 08-7-21 10:35 AM 發表
多,

你星期六有無去青青世界呀, 我三點幾四點先到深圳.

水晶宮

我地先係南山書城行去海岸城, 約10mins, 之後係海岸城打的去深圳灣關口, $20-

369係青青世界門口搭架, 其實個度係無選擇, 一定要搭呢架車走! 因為的士都好小會駛入來~

369係青青世界-布吉, 途經世界之窗站 & 東門等旺區

原文章由 cc0524 於 08-7-21 10:50 AM 發表
多, 我想問回程你係南山書城點走呀?? 另外係青青世界坐公巴 369 係邊度坐架??

水晶宮

yes. 南山書城行去海岸城是很近的, 一條直路, around 10mins 吧?

其實走出南山書城門口, 往左右望望, 都望到海岸城的~ 我幾次都係 drive car 去, 今次先係第1次行去~

369是可以去到世界之窗站的, 我地有唸過去世界之窗站轉地鐵去返少年宮書城及深圳市中心, 但好 tired, 所以選擇了較近的南山~

原文章由 bobo 於 08-7-21 11:06 AM 發表

cc, 如果識行, 其實由南山書城行去海岸城其實好近架咋, 遲 d 會仲好 d, 佢起緊條天橋誇過條 highway, 唔用兜咁遠過馬路, 依家就行遠少少囉, 369 係可以去到世界之窗地鐵站架, 我上次都搭過 ...

水晶宮

我地平時多數過落馬州 & 羅湖口岸

不過今次去青青世界, 深圳灣山岸平,近&方便好多, so選擇了呢個關口~ 青青世界去南山好近架咋, so 係青青世界去書城, 貪方便選了南山書城囉~

海岸城有好多野食架, 有之前其他bk友推介既'大飽口福自助餐', 仲有間好大的中心明菜, 有滋味堂瓦x湯, 仲有味千拉麵, 麵點王..等等.....

仲有 jusco 食街...jusco, 對面就係家樂福~

我 of course 唔係 drive car 上去啦, 係我細佬而家係深圳做工生活, 咁就到佢時間, 多數都可以坐佢順風車囉~

原文章由 cc0524 於 08-7-21 11:11 AM 發表
係呀?? 真係唔該晒你!!
咁海岸城仲有咩好食呀??

你平時係落馬洲定係深圳灣過關架?? 係深圳灣那邊係唔係無車搭呀?? 乜南山書城唔係近深圳灣多 d 咩?

...

水晶宮

bobo

why 你地行落馬州會平d?? 5係行深圳灣會平d咩??

原文章由 bobo 於 08-7-21 11:29 AM 發表

cc, 深圳灣比起其他口岸係比較無咁繁榮, 你一出關口就行前少少就會見到 245 架啦, 其實佢有架 90 號去世界之窗果邊架, 好近好快到, 但我老公就 like 經落馬洲多 d, 因我地去方便 d, 同埋平 d, 南山書城果邊, 我又 ...

水晶宮

CC

落馬州去南山打的都好貴架..要成$60架..

if 要去南山, 一係就搭地鐵去到世界之窗站打的, 或轉bus~ 一係就從深圳灣口岸去, 可以搭245或打的$20-

其實我幾like行南山, 感覺無咁多人, & 規劃好d, 單南山書城, 海岸城, 同埋bobo講個個家樂福, 已可行一整天了!

cc, 我又5覺味千拉麵既味道比香港差 wor

水晶宮

哦..咁係好行d & 平d既~ 但, 5洗轉黃巴士咩??

原文章由 bobo 於 08-7-21 11:49 AM 發表

深圳灣果邊我地要搭 B2, 大人$12 一位呀, 落馬汌我地可以 DRIVE CAR 泊黃崗再搭綠 VAN $4.5過關轉 MTR, 其實都要左轉右轉架, 不過因 B2係屯門元朗天水圍左兜右兜好晒時間, 加上夜晚返來時都幾多人搭 B2(因 NO CHOI ...

水晶宮

yes yes..我坐過, 由福田口岸去南山海岸城, over half hour, $60-

原文章由 bobo 於 08-7-21 12:06 PM 發表

我TOTAL 搭過都無5次, 真係唔知要幾耐喎, 但一定多過半個鐘啦

水晶宮

人樟木頭乘火車去深圳, 咪羅湖總站落車囉

照市邊間平, 我就真係5知啦, 我無咩格價~ 不過佢地話家樂福較人人樂平, 咁你係羅湖火車站落, 咪轉地鐵去購物中心站家樂福囉, 都好大好好行架~

原文章由 pinkypiggy 於 08-7-21 12:12 PM 發表
hi~~

我已好耐冇去過深圳,因怕治安唔好,對上一次係去做衫,俾果度d人恐嚇。e+見咁多人去,所以想請教大家:

其實我想去買布、烘焙用品、同一些平的食品 & 用品

1) 我打算早上由,應在哪個站下車?

2) 哪間超 ...

水晶宮

呢個場有見到, 係正海岸城對面, 但無行到, so 答唔到你

原文章由 noodles9112002 於 08-7-21 12:43 PM 發表
請問有冇人行過樂安居家具城, 係海岸城對面既, 唔知多唔多野買

水晶宮

bobo

sat 聽 radio, 原來今年有好多特價機票好抵, 可以係暑假用之仔餘, 仲要係吉機~

例如 : sq 去 penang, & 沙巴$2650, 回程仲可以停sin, 台灣航空 (我唸eva瓜)去台灣$1020, 等等....

佢話今年出奇地多人去三亞..mouth: mouth: mouth:

水晶宮

Day 1, 23/7

HK-TP, CI602 arrive 1200noon
到達桃園中正國際機場terminal 1,機場依然那麼舊。 後來朋友告訢我, 坐長榮會停 terminal 2,新裝修的。 另大家千萬別把台証釘在護照上, 因為海關人員要把護照過機, 這樣做他們要拆釘過機, 會花多了時間。

到達後朋友已到來接機,隨即出發。 我們先駛車往關西休息站小休, 之後就直駛a)台中高美濕地 (很好玩, 風景很美, 而且小孩可以走到一大篇海邊濕地玩耍及找磅蟹)。
之後到全台灣第3大的b)逢甲夜市,真的很大, 要逛的話, 逛半天也逛不完, 但由於天氣太熱(應該有37度吧?!), 我們逛了一會兒, 吃了1點小吃就打道回府了。 (小吃首選烤魷魚,炸香菇..等等)
晚上住宿於台中汽車旅館 - 3)春水漾 (台灣有很多不同style的汽車旅館, 其實是給情侶用的, 但有些較大的房間, 例如4人, 6人等等, 比住民宿更便宜, 房間較特式。 我們這晚住的這家, 約HK$800, 4人房, 我們睡3大2小, 計計有餘, 非常大, 房間以西班牙為特式, 很特別。 這房價還包了我們全人類的簡單buffet早餐, 沒有另外收費)

Day 2 – 24.7.08
早餐於汽車旅館
後駛往台中c) 新社農莊 看古堡, 小瀑布等等… 風景怡人。 這天天氣很好, 太陽很亮, 拍照勝地。 隨後參觀沿途的 d) 香菇莊, 此處稱為香菇街,沿途都是香菇種殖場, 可供參觀拍照, 但由於我們到時, 颱風剛過, 很多香菇都給淹死了, 否則還可以自採香菇呢!!

午餐就要d) 香菇莊 吃全菇宴

之後直到桃園海岸吹海風, 玩水。 再到向陽農場看太陽花, 蓮花池看蓮花。 都是因為颱風剛過, 花都不是開得太密太多。

之後回到台北市板槁區跟朋友一家人晚飯, 吃湘菜。

Day 3 – 25.7.08

早餐於市內快餐店 (朋友妹妹自家開的店子), 好吃。

之後前往 e) 綠光森林, 沿途都是一些上山的山路, 難怪這裡有叫’小清鏡’之稱了! 其實這裡是蠻好玩的, 但由於那些羊咩show及一些表演只是在周日才會有, 小朋友沒有跟羊兒跑山。 所以, 要去這裡, 都是挑假日好了!

Lunch於沿途的f) 台式小店, 吃拉麵, 炒山豬肉, 餃子, 炒蕃薯苗…等等, 想不到這些小店的食物也十分可口美味。

之後往 g) 六福村 玩過痛快, 我們選擇夜場(4:30-9:00pm, 因為較平宜 - 半價!及沒有那麼熱)大家都玩的很開心, 那些水上機動遊戲可以把我們全部弄的濕濕的! 所以自備雨衣較好, 哈哈!

隨後駛回台北朋友家附近一家有名的店吃 g) 麻辣火煱, 好吃! 但全部人都上火了,呵呵!

Day 4 – 26.7.08 CI617 depart 6:30PM

朋友買來不小台式早點, 有菜肉飽, 拉麵,蛋角..等等…也真想不出這些外賣也蠻不錯呢!

由於今天需趕飛機回香港及天氣太熱, 故此選了較簡便的行程 : h) 八里 (在淡水的對岸) - 坐船到 - 淡水, 再轉船往 魚人碼頭; 否則我們會去 金山 泡溫泉, 只好留待下次了!

Lunch at 淡水魚人碼頭的一家 I) 德國餐廳, 休閒地吃了一頓午餐。 隨後打道回港。

此行收穫豐富, 老公搬了1個電子防潮箱回香港, 節省了千多元! 由於他剛買了新相機, 我們這次行程影了千多張相, 需時整理, 待整理好再給大家分享, 抱歉! 而上述的景點資料, 應該可以上互聯網內 search 到的 。

水晶宮

雪文

我上次住新區, 環境較好, 樓較新~ 但較遠離會所, 約10-15mins車程吧?! 都ok的~

原文章由 雪文 於 08-7-29 09:26 AM 發表
唔該晒, yuenfong .

咁你話我呢次指定住新區好嗎, 新區去會所大約要坐幾耐車呢 ?

水晶宮

係呀...好熱~ 無計, d kids like~ 我晒到變左燒豬, 面 & 身敏感, 牙肉又痛

我地此行都係去郊區, if 唔同kids去, 我會去台北市行,逛, 食, 打書釘

原文章由 yuenfong 於 08-7-29 12:02 PM 發表
多利是

你們去了台灣呀?
天氣好熱呀!
我地今次去清遠都熱死
老公成日投訴下次唔好攪佢喎!mouth:

下次都係選擇春冬的假期去旅行好一點了

好期待你的相片呀

...

[ 本文章最後由 多利是 於 08-7-29 12:38 編輯 ]

水晶宮

yuenfong

咁你此行又洗左幾多$$呀???

原文章由 yuenfong 於 08-7-29 12:20 PM 發表
我地都係在中餐解決午餐及晚餐
但好奇怪,我地中午飲茶時,覺得佢啲點心好差
就好似外來交貨的一樣
和街坊酒樓無異
完全唔似五星酒店的出品

晚餐原本都好猶豫,唔知食唔食佢好
怕又係好差
哈!點知佢晚餐又超水準
樣樣都好 ...

水晶宮

yes, 花園酒店飲茶...又平又好味

原文章由 aves_y 於 08-7-29 01:09 PM 發表
雪文,
我又報下去三正啲料先,
1.搭車到羅湖
2.轉火車到樟木頭 (好方便,大人數35,小童$18,超小童$free)
3.12:00 shuutle bus 到酒店 (最好早d去係火車站附近食咗lunch)
4. 房租$1310 平日
5. 晚飯 (+15%)
6. 早餐 (有 ...

水晶宮

樟木頭係平呀, 但無野玩呢~

原文章由 雪文 於 08-7-29 02:19 PM 發表
多謝各位報料.

車錢好平呀, 點解去樟木頭可以咁平加 . 食都OK, 都算平.

但住就對我來講貴啦, 一間房成仟幾銀, 不是我可預算的范圍. ...

水晶宮

bobo

d c6 係咁架啦, 佢早d決定到去台灣, 我d 機票平一大x啦!!!!:;pppp: :;pppp: :;pppp:

原文章由 bobo 於 08-7-29 03:59 PM 發表

去鬼咩, 我老公話唔係池畔房唔去, 佢咪即係講緊癈話, 依家我去邊死間池畔房比佢遮, 剛打去問永東係有呀, but 閒日, 個衰佬又話閒日行唔開, 差 d 叫佢食屎啦, 咁講乜 q 遮, 真係嬲到想講粗口#$%#%$%^$$^:;pppp:

嬲 ...

水晶宮

5知, 我回程去左南山落車~

但賣飛姐姐話無站到mtr個bor, 唯一一個mtr到既係'世界之窗'站, 你可以上車時問下賣飛姐姐, 5到既, 咪係世界之窗轉車去中心城囉

原文章由 JJA 於 08-7-29 04:01 PM 發表
多多,

369号巴士所經的"會展中心南"是否就在深圳地鐵"會展中心站"旁邊?

路线线路详细信息369路
起点: 布吉水径阳光花园 → 青青世界
车型:大巴 票价: 2元起,全程9元 运营时间:06:30-23:30 [往程] 布吉水 ...

首頁
12345...8

尾頁

跳至