論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

陳偉業都覆左我地EMAIL, 佢話會同政府開會, 我想借呢個機會, 回覆佢, 我地對政府的訴求, 內容如下:

別墅

陳議員您好!

自以前葵青區(新界西), 由你伙拍李永達的年代, 已經知道陳議員是務實派議員, 為我們做過很多事, 客氣話不說了

我便是東方訪問那位劉先生, 星期六我們一行十人, 跟著葉太及黃議員, 向政府遞信
http://news.XXXXXXXXX.cgi/2/1/1/811848/1.html

我們覺得:其實提早實行,是更大件事!

這只對新請工人有利, 但已簽約, 會更加困局!

以我自己做例, 我剛六月簽約, 本來按政府原先九月開始, 我當呢個工人完約唔做, 我去搵工人, 我都多個月走盞, 只要在 2010 年 九月前搵到, 我都仲享有優惠 (當然, 係一個兩年後, 而唔係立即解決通脹對我現在壓力的"小恩小惠"!)

但提早一個月, 即係2010 年八月份前, 我要決定請到工人, 才可以享有呢個優惠, 否則, 我係又被屈機了!

其實而家請好工人咁難, 所以 24 萬外傭僱主家庭, 都有機會跌落呢個情況!

所以請社民連線各位議員, 在與政府開會時提出:

第一, 一定要照顧已簽約的外傭僱主, 立即停止再徵收任何無意義的"再培訓徵費"(已滾存四十多億),

第二, 今年已繳納外傭稅的僱主, 可以獲得退稅,

第三, 須考慮永久取消外傭僱主"再培訓徵費",

因為我們外傭僱主, 因要照顧小朋友, 才迫不得已請外傭, 本地工人多不願做, 我們外傭僱主生活壓力已經非常大, 所以這項優惠, 不能轉作外傭最低的工資, 理據是, 我們已全面供養外傭一些在港起居飲食及機票, 我們要承受埋佢地生活所產生的通脹壓力!

所以, 希望陳議員及各位可以幫我們向政府, 提出這方面的訴求, 多謝!

劉先生

珍珠宮

醒目開學勳章

Thanks CreativeAccount, your letter exactly expressed what I want to say. Please keep posting for further information.
I will support you!

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 13:05 發表
陳議員您好!

自以前葵青區(新界西), 由你伙拍李永達的年代, 已經知道陳議員是務實派議員, 為我們做過很多事, 客氣話不說了

我便是東方訪問那位劉先生, 星期六我們一行十人, 跟著葉太及黃議員, 向政府遞信
http://n ...

伯爵府

但政府好似會企硬..吾改主體法例,因為好覆雜...反而,免兩年稅就只用附加法例就搞店.

所以....

別墅

各位, 最可怕的事係...

其實影子殺手一直係外傭工會, 今次我們爭取"假停"外傭徵費事件若失敗... 我估計外傭工會會在過左呢度氣, 會遊行向政府示威, 要求分享部分"停止徵費"得益! 到時, 簽左contract 一邊仲要交levy, 另一邊新約要再加多d人工比外傭!

若今次我們示弱, 你估下呢個無能政府係咪真係做唔出?

坦白講, 我係政府, 若外傭工會壓力大, 我為保飯碗都會咁做, 到時, 我地外傭僱主就 "TOTAL LOSS!"!!!!!!!!

伯爵府

我跟本冇享受過免稅....點加野俾個傭工呀

別墅

回覆 #1 Snoopywy 的文章

局長 / 司長(模擬對白):我明白市民對通脹之苦感到困難, 我們會對漏網之魚提供協助

伯爵府

creative :

基本上..冇野可以講
多謝政府響今次行動作出一d 冇能反應...
只響中產伸手.....向人地派福利

別墅

對! 講係冇用, 只有行出來, 才真正幫到自己

螻蟻尚且偷生, 魚兒臨被宰亦會掙扎。 我們作為萬物之靈, 被人迫到死線, 究竟我們做過什麼? 坐以待斃? 還是期待他人會幫到我?

最幫助到自己的人, 便是自己, 沒話可說, 只有行動! 要快!

別墅

好多謝你向陳議員發出的信 如果政府不接受, 我地下一步係唔係要上街??

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 13:05 發表
陳議員您好!

http://n ...

[ 本文章最後由 LoloJuly 於 08-7-21 15:23 編輯 ]

別墅

回覆 #1 LoloJuly 的文章

我認為要等fafa, winnie 及ella 佢地安排, 因為涉及好多層面的問題, 不宜妄下決定, 留意fafa 她們公佈

別墅

ok, 等你們的安排, 只要有用得著的地方我一定會出席, 去爭取, 全力支持你們

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 15:24 發表
我認為要等fafa, winnie 及ella 佢地安排, 因為涉及好多層面的問題, 不宜妄下決定, 留意fafa 她們公佈

大宅

好媽媽勳章

其實今次各方咁關注哩件事,真係要食注個勢,希望政府認真去考慮去製定有關外傭嘅法例,减少僱主損失!

別墅

回覆 #2 LoloJuly 的文章

好老實講, 我呢個星期日媽咪同囝囝book 左個日營去玩, 約哂外家好多人去

但我放棄唯一親子的機會, 我都出黎, 可能出得黎一陣都好, 我會出黎, 我唔覺得偉大, 但我覺得如果我貪圖逸樂, 會換來日後好大代價..

我都係度廢up 左一段時間, 我係一個很理智的人, 如果唔係覺得真係開始出問題, 可能我同大家一樣, 寧願返去陪囝囝玩及飲茶算了..

伯爵府

creative :
我好想行動...企出黎
但我同fa 講,我8月頭預產,恐怕又係只說不做的人...你話點算,現只可以用電郵向議員發洩.

別墅

我覺得有能力的人, 盡量出來便可, 我相信大部分人都係為人父母, 自己或伴侶都經歷過陀仔, 尤其 24-28 周後, 的確係舉步艱辛, 尤其在炎熱天氣...

出黎都衡量下自己危險性, 如有任何風險, 我都認為應以照顧自己及BB 安全為上!

伯爵府

多謝體諒......

別墅

唔好咁講, 我是重視每一條生命, 包括外傭, 我只是希望盡可能下, 人人平等...但平等並不能濫用

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 Snoopywy 於 08-7-21 15:35 發表
creative :
我好想行動...企出黎
但我同fa 講,我8月頭預產,恐怕又係只說不做的人...你話點算,現只可以用電郵向議員發洩.

您大住肚,走出黎我地仲擔心,幫手係版面CALL人仲好啦.

民房

我都係鑼咁大個肚,否則一定出來行。

原文章由 FA8866 於 08-7-21 16:50 發表

您大住肚,走出黎我地仲擔心,幫手係版面CALL人仲好啦.

首頁

尾頁

跳至