婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

醫生無開比你咩?

Antihistamine,Phenothiazines類。此類藥物能幫你減輕不舒服的症狀。

複式洋房

在未找到暈的真正原因的時,一般會用藥物減輕症狀

你可以先試下promethazine或diphenhydramine。呢2種是Antihistamine類中止暈嘔效果比較好的。而無效果就試用hyoscine hydrobromide之類.(你去睇醫生會開比你,或者藥房買,部分屬於處方藥物)
原文章由 universityls 於 08-7-22 18:28 發表
Antihistamine,Phenothiazines類。此類藥物能幫你減輕不舒服的症狀。

複式洋房

或者dimenhydrinate都得

我介紹你的,是一d副作用極度輕微的Antihistamine類藥物。建議你不要輕易服用精神科藥物!!!副作用大和成癮性極高。相信我,在未找到真正暈原因前,利用此藥物吧。你e+食緊咩藥?
原文章由 universityls 於 08-7-24 11:56 發表
你可以先試下promethazine或diphenhydramine。呢2種是Antihistamine類中止暈嘔效果比較好的。而無效果就試用hyoscine hydrobromide之類.(你去睇醫生會開比你,或者藥房買,部分屬於處方藥物)
...

[ 本文章最後由 universityls 於 08-7-24 12:14 編輯 ]

複式洋房

你平時仲有無食其他類別的藥物?(指其他疾病的藥物)

Merislon治療耳水不平衡引起的暈吐都有效。Stugeron的成分是Cinnarizine,和我介紹比你的都屬於Antihistamine類,也用於止暈嘔,按道理Stugeron 25mg 對普通暈都有效。如果你食了成個月都無用。你要同醫生傾下幫你轉藥物。但估計醫生都是會比我之前提起的Antihistamine或Anticholinergics類。
原文章由 liulokyi 於 08-7-24 12:47 發表
之前5月初睇過ENT,食咗 Merislon 6mg + Stugeron 25mg 約一個月,但無勿效。請問你提及那兩種藥和這些有甚麼分別?

感激你的Post !

[ 本文章最後由 universityls 於 08-7-24 14:07 編輯 ]

複式洋房

liulokyi是因爲頭暈持續才感到抑鬱?

LIULOKYI,你在頭暈發作前是否經常有悲傷、孤獨或發怒的情緒呢?
另外你有無食D咩其他咩藥物或者做過化療之類?因爲某些藥物的副作用和化療也會引起你這樣的頭暈。
原文章由 littlecook 於 08-7-24 15:52 發表
會唔會係血壓或者血糖問題?有無驗過啊?
又會唔會真係耳水不平衡呀?
就算係睇精神科,都唔一定要食藥,睇左睇下有無問題,几大問題先決定療程!
如果係血清素低既depression,輕微既可以多做運動,飲奶類及食糙米,補充vitam ...

複式洋房

唔記得問你,你體位變動時,暈的程度會否有所不同

醫生開比你的藥和我介紹比你的藥,只是減輕你的徵狀。未明病因的時候通常會用呢類藥物,呢d醫學上叫治標不治本。要搵出真正病因先可以治本。所以先問下你詳細情況和情緒問題。
原文章由 universityls 於 08-7-24 13:45 發表
Merislon治療耳水不平衡引起的暈吐都有效。Stugeron的成分是Cinnarizine,和我介紹比你的都屬於Antihistamine類,也用於止暈嘔,按道理Stugeron 25mg 對普通暈都有效。如果你食了成個月都無用。你要同醫生傾下幫你轉藥物 ...

首頁

尾頁

跳至