論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

而家未開估, 大家不妨玩下遊戲?

我認為, 最聰明做法, 當然立即派粒糖, 停左我把聲先, 但最多都係八月以後唔駛交(已簽約都係), 咁支持人數就顯著下落... 對政府的影嚮亦減至最少... 當然, 後尾我會泡製你地...

冇咁聰明的, 會拖, 拖到星期三四五至公佈, 離星期六日時間短, 我地能聚集遊行人數一定冇咁容易...

最蠢的政府是, 立即話由 8 月 1 日簽約的可以豁免, 即 7 月 31 日之前的麻煩呢兩年繼續比, 咁既政府, 大家都知咩事了....

男爵府

政府點會唔知呀??佢地係度過架, 唔係我地身上榨取金錢唔通係綜援戶身上榨咩??班外傭都要靠我地養架, 再培訓費用又係我地負責,你話佢點會咁容易取消交費??????
如果遊行有五萬人以上,或者政府會考慮下。

[ 本文章最後由 123BB 於 08-7-21 16:35 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

我地dC9仔諗到既野,你估佢地諗唔到咩?只係度諗埋D縮數,但點知我地會咁大反應,佢預料唔到,而家要諗吓佢地又可以搵到著數,我地又唔會嘈

男爵府

收左外勞稅都只係政府自己袋袋平安, 對本地家務助理有乜幫助?
條外勞稅跟本就有問題, 收顧主外勞稅, 但又無話如果顧主請本地家務助理可以用這筆錢來當津貼工資, 對顧傭兩方都無得益.
政府外判工作同我地請外傭都係同一理由 ~ “平”. 政府本地努力外判工作, 咁又怎能單單要求市民請本地家務助理呢?

別墅

回覆 #1 amysnlee 的文章

真係唔好意思, 我地在bk 王國入面再嘈, 都只不過係"無聲"的抗議...

我地有我地勞氣, 如冇行動, 佢地仍然係"闊佬懶理", 司長局長咁高人工一個月, 又有埋公家工人服侍, 你認為佢地要交levy嗎?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 16:50 發表
真係唔好意思, 我地在bk 王國入面再嘈, 都只不過係"無聲"的抗議...

我地有我地勞氣, 如冇行動, 佢地仍然係"闊佬懶理", 司長局長咁高人工一個月, 又有埋公家工人服侍, 你認為佢地要交levy嗎? ...

鬼咩,上次遊行得個小貓兩三隻,搵鬼彩你
不過下星期D外僱遊行,我覺得政府係怕左D工會多過我地囉,兩大工會夾擊佢,佢死得仲慘呀,仲會好似而家咁咩?

首頁

尾頁

跳至