跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb而家就嚟9個月大嘞! 我地自從由佢2個月大度, 就每日朝朝都會"逗"佢去便便, 而如果係屋企or環竟許可下(例如係親友屋企or可以入到一個乾淨d既廁所), 當我地發現佢出現個"屎樣"時, 我地都會即刻同佢除片片, 逗佢痾埋d大大佢!
不過佢大大下, 我就成日想訓練佢自己坐potty去大大, 但次次都失敗呀! 例如佢細個d o個時, 我地一放佢落potty度, 逗佢去大大, 佢就唔知點解好唔高興, 會唔肯痾+喊晒口咁, 到而家都識爬嘞! 我地每次嘗試要佢自己坐potty, 佢就成日都企起身, 又係唔肯痾, 不過你一逗佢, 無耐佢就有得出喎! 真係無佢辦法 !
我想問bb既用potty既ma ma, 你地點教佢自己用potty架?

別墅

我個女當坐POTTY係騎馬仔

別墅

katie 都係要有人扶住佢唔比佢走開至得架, 始終佢地依家都好活躍成日想周圍走四圍拎野玩, 佢有時仲成日撐起身唔肯坐低架, 慢慢比佢習慣囉唯有, 不過依家已經真係好少o係片片道臭臭

別墅

我看過幾本外國的書籍, 佢地話唔使太早教potty training. 當bb識行才開始教都未遲. 如果bb好抗拒, 就要停一停, 過幾日再嘗試, 否則bb唔開心更加拖長左個學習過程.
我都有d十五十六, 早d俾阿仔嘗試, 定係好似d書講, 遲d先教呢??

大宅

我99 train my bb on potty training, very successful, wheneven she wants to bubu., she will call us and gives us a signal ar...hahaha....

首頁

尾頁

跳至