論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在我不能取回LEVY, 誰能保証兩年後我還能聘請外傭?! 世事難料, 緊係即時括免呢!

誰能擔保兩年後的事, 可能我自己都無工開? "政苦"說現在享用唔到免年兩LEVY的在九月一日期後新約或續約可免兩年LEVY, 但我與現有工人完約或斷約後或不再打算再聘請外傭呢?! 甘我咪乜都無?!

媽媽丫丫 "政苦"

禁止訪問

民房

張建宗 assume each 外傭僱主打算再聘請外傭

大宅

就係啦.....我個女今年都8歲啦....年半之後我先有優惠, 我個囡都成10歲啦.....我請鐘點照顧佢都都得啦, 由放學到我放工返屋企, 都係3個鐘頭咋.....仲洗鬼請個工人嚮度咩...要俾佢食, 俾佢住.....依d唔係錢啊....

如果政府一意孤行, 分分鐘提早炒咗佢.....早d用鐘點好過.....

[ 本文章最後由 cherrytso 於 08-7-21 20:34 編輯 ]

別墅

Is he encouraging us to employ 外傭, then it is really contradictary to the aim of collecting levy (i.e. to train the local labour). Ridiculous?! He should stop asking us to pay for the levy immediately. Why he needs to relate the waiver of levy with contract renewal/signing? They are in fact totally two kinds of things!

原文章由 mccheng 於 08-7-21 20:25 發表
張建宗 assume each 外傭僱主打算再聘請外傭

男爵府

2年後...都唔知咩環境啦!

侯爵府

好媽媽勳章

真係呀 2年甘撓軟既事 邊個知ar 我都分分中比人炒左啦 係就而家即刻cut/hold住啦 攪甘多野 吃力不討好 仲衰個憧建華個時
原文章由 sylviawong 於 08-7-21 20:36 發表
2年後...都唔知咩環境啦!

禁止訪問

大宅

咪就係囉....好似我個工人咁, 佢大姐一日沖兩次涼架....水費, 煤氣費, 唔係錢呀 ~~~~

甲蟲媽媽, 妳就好啦....我都想我媽咪幫我, 但一來佢地住得遠, 我住香港島, 佢住九龍, 二來佢好鍾意去旅行架.....所以我唔想佢兩個走都無得去玩吓囉....所以我情願請鐘點囉...一個星期都係五日啫....

首頁

尾頁

跳至