自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽,有否給子女看 "唐詩300首",或者有沒有好介紹的書本給約 5歲小朋友看 or 講 story !俾小小意見我啦! 我個囡升高班了,好動型,沒什麼專注力呢頭講,轉頭 forget it !!!有點嘔血!!

pls help me !! tks of lot !!!
:oops: 千歲公主 :oops:

水晶宮

福音书店有很多适合不同年龄小朋友阅读的圣经故事

男爵府

俾阿仔睇就冇(佢都唔識睇),但我有教佢背唐詩囉,好簡單嗰D,另外就都買左好多小朋友的故事書,中英文都有,每晚臨瞓前講故事。

我個仔專注力一向都唔錯,但我有個朋友個仔係專注力不足,學左一年鋼琴之後,有明顯的改善。又或者可以同佢玩D比較需要專注的遊戲,例如砌圖、畫畫、七巧板等。

原文章由 千歲公主 於 08-7-21 23:30 發表
各位媽媽,有否給子女看 "唐詩300首",或者有沒有好介紹的書本給約 5歲小朋友看 or 講 story !俾小小意見我啦! 我個囡升高班了,好動型,沒什麼專注力呢頭講,轉頭 forget it !!!有點嘔血!!

pls help me !! t ...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 千歲公主 於 08-7-21 23:30 發表

pls help me !! t ...

我有俾大囡(就黎5歲)睇啊,不過係教佢背多d,而家就當係唱歌仔咁,唔會完全要佢明白首詩點解。
到時大個d讀小學就好有用囉,對作文都有幫助啊...

我買左精英出版社既「唐詩三百首」彩圖本,入面有插圖,同下面有譯文,我覺得OK架

複式洋房

回覆 #4 haileymama 的文章

係咪"精英"出版社出的書,比較好呢?還記得讀書時期我都有用出版的書本報!:;pppp:

[ 本文章最後由 千歲公主 於 08-7-22 17:46 編輯 ]
:oops: 千歲公主 :oops:

首頁

尾頁

跳至