自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

[quote]原文章由 hewett 於 08-7-23 01:54 發表

我到目前為止只是做了份問卷, 無比人sell 過, 指證什麼呢?

應該叫樓主自己講清楚件事, 到底係點? 好過估估吓.
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

e..你都好似係free 影相既"和"
其實有無咁既事呢 ????
你地本身真係有興趣d人..定係假d意想接近我地呀???
講個明白好d和...

原文章由 hewett 於 08-7-23 01:54 發表

完來真係有d人用咁既方式去找生意架!?
真係比呢d人攪衰晒d喜歡學攝影既人!!
如果你知道係邊個就快d企出黎指証佢比大家知道同提防下 !!!!
唔好攪到任何一位 bk 既papa mama 比人 :hehehe ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好意思, 咁你講果位係邊個呢? 可否告知呀????

原文章由 ching070707 於 08-7-22 21:58 發表

我都覺得有d其怪,,我之前都想約佢,,佢種好好人講:你大肚,,,一定要有人陪你先好黎呀..
之前又無啦啦,,,有位j 字頭小組pm話又有free 影相,,佢重叫我send d 全家副被佢睇,,睇下佢幫我地 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都覺得問題唔大, 有時(尤其而家天時暑熱)見 D 人係街搵人做問卷調查都會幫下佢地, 而且又無"要協"要一定買先有相攞, 味當幫朋友做份問卷調查, 而佢就幫你影輯相兼幫你製造個親子家庭日吧!!!! 而我當然都想知樓主講緊邊位,但只不過係想有心理準備吧!!!

原文章由 cat.siu 於 08-7-23 01:28 發表

我不清楚樓主講的是那位攝影師.

如果唔介意, 我都想分享下, 我都有帶仔仔出去影免費相.

那天3位mami帶小朋友出去影相, 幾日後相約一起取相, 當時我地每人都有一隻cd, 影得都唔錯, 跟住做左份好似理財分析既問卷, 做完份問卷會送個相架 + 晒一張相放入去, 再約時間比我地, 基本上就係咁多la.

我個人有以下幾個結論 :
1. 現今社會, 處處商機, 欣賞這個後生仔, 懂得思考, 懂得尋找方法去找 client.
2. 他那天影了好幾個小時, 身水身汗, 週圍影我地既bb, 總算出心出力.
3. 可能取相架那天, 他會向我推銷產品, 這是我預算之內的, 香港是自由社會, 他只是把握每個機會做好自己的工作, 我們也有權自由選擇買與不買他的產品, 去影樓影相都一樣會比人sell, 但這個不同, 他不會因為我們不買他的產品而不讓我們離開, 因為地點是我們自己定的, 我亦相信就算我們不買, 他也不會有什麼, 這個我相信他自己亦清楚知道不是每個mami 都會做得成生意的.

純粹個人意見, 有無其他mami可以分享他的經過.

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

其實真係無免費既午餐,佢點會付出時間、器材、技術而不收分文呢?真係貢獻社會?真係為興趣?
無咁大隻xx架...

如果係專業既人士,係唔會咁樣免費幫人做野架...
唔緊要啦,細路仔樣會好快變...

原文章由 CHINGCHING08 於 08-7-22 00:14 發表
我唔鍾意好似俾人呃左出去咁...無諗過影相之後原來要被人sell, 現家都唔知點推個男仔, 囡囡D相係佢手.....

中左招! 我約左個自稱業餘攝影師既人, 話免費幫我囡囡影相, 出到來影完相, 第二次話約我俾相我, 點知係s ...

大宅

其實sell基金,你可能會因為佢賺錢架...未必係攞你著數,你都可能有著數架....睇你點樣去做者...唔好歧視銷售業啦...

男爵府

唔系岐視...我諗系Sale基金未基金囉....唔好利用其他名義或手段叫我地出黎....之後先至話系叫我地買保險或基金囉....都知佢地系做生意...系未名正言順囉....唔好利用人地既同理心.

好似我擒日收到間美容院既電話...佢系可以講出我姓咩果隻...咁我問佢你點知我電話架...佢話我可能最近做左個問卷調查(我印象中都好耐無做過..唔好話系做美容既問卷調查囉)...之後我唔理佢收左佢線.....所以而家系街或者電話...所有有1問卷調查調查既我都唔會做..做完我都會留個假電話(街果隻問卷調查). 有時見佢地身水身汗..又要追quota...有時都會做, 不過多數唔做.

男爵府

個人認為, sell基金同做問卷係兩回事, sell基金係要做好一份好完善既proposal黎比你睇 = 有目的, 當然咁做既手法有唔正當既地方, 但只係做問卷調查, 可能只係想做一D資料搜集/統計, 咁又唔好用個"中招"既形容詞咁難聽

(以上只係個人意見)

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我最憎呢d "有目的的人"。

就係因為佢地, 令好多香港人都唔敢做好人, 怕被誤會。成日要提防被騙, 真係做人做到好累

民房

回覆 #13 cat.siu 的文章

咁佢真係有幫我囡囡影相, 我都好佩服佢既創意, 諗到用呢條橋sell野, 不過我個人唔鍾意咁被人sell, 當然有人buy都唔出奇。我講出黎只係想提醒咁多位媽咪, 影完相有第二次見面, 要填d 理財問卷, 會被人sell, 等大家有心理準備

別墅

最好推一推上頂..........

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個人好討厭呢d手法, sell 野就sell野, 唔好又話同人免費影相, 引人出黎。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

世上真有免費影相的,請看此 link 的兩位小孩
photo sample :-
http://picasaweb.google.com/MrTerryTse

複式洋房

世上真有免費影相的,請看此 link 的兩位小孩
photo sample :-
http://picasaweb.google.com/MrTerryTse

首頁

尾頁

跳至