論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

佢個名叫 SRI SUMARNI

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

其實一開始佢咁對你地一家,應該炒左佢唔洗煩,走時仲一定要國泰機票?好似我個工人咁,佢話機票要$,咁我都比佢,不過佢好識貨呀,要我比國泰機票$佢,我彩佢都傻,:;pppp: :;pppp:
D$你唔要唔緊要,我買機票比人咪唔洗煩,佢咪死死氣話要囉

不過我諗佢會同你玩野多啦,你都係留番D野保護自己啦

洋房

bebesilver

佢擺明玩野啦!你現在炒佢,好似要給她 long service payment due to her work with you 6 yrs wor?

男爵府

你個工人衰得咁交關一早就炒得,唔明點觧你可忍佢, 你老公叫佢做野佢都唔做! 係我老公就炳到佢七彩! 買机票比佢走重要揀"国泰" 你話比佢聽無得改,自己比錢改机位.
依加佢一定去左我地幫工人果個署--"勞工署"告你, 你要準備好出糧簽收d糧單,簽收已放嘅假期單, 机票....睇佢一定告你, 你要小心!

別墅

你之前無上bk補下課㗎, 佢咁樣, 仲比國泰佢? 有無得改? 法例無規定比什麼機票, 你唔駛理佢. 唔通佢要頭等都要比?

大宅

我都明白,個仔響佢手上..
老實講對佢好d,希望佢對個仔好d,
mouth:mouth:" />點知.....
嘩....
睇佢唔出咁衰架,
等你仲當佢朋友,
成日買野預埋佢....
咁反骨架.......

[ 本文章最後由 ~~kitty~~ 於 08-7-22 17:22 編輯 ]

大宅

呢個工人真係串到爆喎!仲識要求坐國泰!
你同你老公EQ真高!甘都忍到甘耐。

開佢名,等其他人吾會中招啦!

男爵府

I seldom smiles in front of my Yan Yan. I know she works in very slow motion. Never trust them.

複式洋房

其實一直相處都知佢耐唔耐發癲, 但個仔佢又湊得几好. 所以一次又一次算數, 每次都諗住仲有几個月約啫, 得過且過就算, 點知越近完約就越冇心機越衰, 咁心諗好來好去, 同埋都知道有D工人衰D都仲有, 咁咪隻眼開眼閉囉, 我真係有比個心對佢架, 但最後佢咁樣我真係好失望, 好嬲佢..

別墅

個工人叫咩名,話俾大家知,等佢唔好將來黎香港害人害物。
原文章由 bebesilver 於 08-7-22 02:18 發表
話說我呢個姐姐, 在港4年, +完埋我呢份約就已經第6年, 本來佢今個月26日就會返印尼, 唔再續約, 一心諗住好頭好尾送佢走啦, 點知條友仔今晚又發癲, 故事如下:mouth:mouth:" />

咁我同個仔換片時整濕左張 ...
[

複式洋房

My ex-maid's case is similar to yours too

Hi bebesilver,
Don't be angry, domestic helpers are just so....unpredicatable. I have mine working for me for 5.5 years. When I asked her if she would like to continue with the 4th contract, she tried to play trick and said she wished to retire and go home. So i found another one to replace her, I gave her everything including long service la. then gave her a lift to the airport, somehow, she got off the plane and went to Labour to complain I had deprived her leaves totalling HK$30000 over. What!!!!
I too have a baby, how would I do something bad on her, hoping that she would be good and do no harm to my son. I treated her so nicely, brining her (I paid) to Disney (stay over night at hotel) and ocean park, etc... buy her things before she said she would go back, etc... at the end, she turned round and bit me! Helpers are so.... nasty, I will never trust them, and I am currently so caution with my new maid (Philipinne this time, but still need to keep an eye on her and remind myself not to be nice to her at all) at the end of day, it will not be worth it ! So, please calm down, and hope yours is not as nasty as mine :)

原文章由 bebesilver 於 08-7-22 02:18 發表
話說我呢個姐姐, 在港4年, +完埋我呢份約就已經第6年, 本來佢今個月26日就會返印尼, 唔再續約, 一心諗住好頭好尾送佢走啦, 點知條友仔今晚又發癲, 故事如下:mouth:mouth:" />

咁我同個仔換片時整濕左張 ...

珍珠宮

佢地真係以為對她們好, 以為老馮, 其實想她們對自己小朋友好咋.

原文章由 bebesilver 於 08-7-23 11:13 發表
其實一直相處都知佢耐唔耐發癲, 但個仔佢又湊得几好. 所以一次又一次算數, 每次都諗住仲有几個月約啫, 得過且過就算, 點知越近完約就越冇心機越衰, 咁心諗好來好去, 同埋都知道有D工人衰D都仲有, 咁咪隻眼開眼閉囉, ...

複式洋房

經過今次的教訓, 我會不提醒自己不要再對工人咁好, 不應該太信任他們, 畢竟大家文化有太大差距, 以前常認為待他們好些, 讓他們融入些, 到最後願來只是自己一廂情願, 我亦相信有很多苦主好像我們一樣有過這些經歷, 如你所說, 自己最心愛的兒女亦交托了給她, 又怎會對她差呢? 但或者她一早已有不滿, 有了計劃, 只是我們不知道而已.
但人非草木, 我都需要時間去適應, 很多謝你的關心! 謝謝!!

複式洋房

佢個名叫 SRI SUMARNI , 樣子娟好, 我真係唔識看人 , 我身邊未請過工人既親朋戚友知道都話看唔出, 跌眼鏡, 但請過工人既就話太"林", 同叫我咪再咁蠢, 咪以為對佢地好佢地會調得番頭!!

伯爵府

原文章由 小BMumMum 於 08-7-22 10:06 發表
我之前都咁對我工人,唸住佢離鄉別井,我對佢好,佢就對阿B好,但完全錯囉!佢只會变本加厲,對你態度越來越差,我之前就因為見佢開始冇禮貌,又駁咀,開始懷疑佢平日屋企得佢同阿B時會有幾懶,所以响廳放咗個防盗錄影,點知你就驚。:tooco ...

Have you reported to the police???

複式洋房

回覆 #21 miu529 的文章

唔好意思,因返工太忙遲咗回覆。

佢硬係唔知啦!因宜家科技太先進,又針孔機,部机都只係放音響隔離,一心唸住影阿B活動,點知作我影埋佢啲衰嘢, 所以鏡頭以外我都唔咁唸...

複式洋房

原文章由 bebesilver 於 08-7-23 11:13 發表
其實一直相處都知佢耐唔耐發癲, 但個仔佢又湊得几好. 所以一次又一次算數, 每次都諗住仲有几個月約啫, 得過且過就算, 點知越近完約就越冇心機越衰, 咁心諗好來好去, 同埋都知道有D工人衰D都仲有, 咁咪隻眼開眼閉囉, ...

之前我都咁唸,佢對阿B好咩都冇所謂啦!當我炒咗佢後,我阿婆話曾經個工人同佢講,"我會錫BB架,BB係我銀行呀",聽到後咪明個工人想繼續做就會係你面前做好,背後唔敢唸

複式洋房

原文章由 iusiube 於 08-7-25 05:06 發表

Have you reported to the police???

其實我都打算投訴Police,做事太草率,以後我哋啲顧主真係求助無門。

首頁

尾頁

跳至