婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:米高旅程~分享我的極品99

大宅

大宅

複式洋房

2 帶狗狗被虐待-2

但....當我好放心同C6一齊坐左係SOFA睇電視,無啦啦聽到D開月餅罐既聲音,我下意識就覺得應該關我隻為食狗狗事!咁我就好自然望一望狗狗去左邊啦,原來佢仲係99手中,而99就餵緊狗狗食D唔知咩野,我當期時好緊張,因為其實狗狗好少食其他野,咁我就拉住C6行過去望下係咩黎,再笑笑口問99:「Auntie,我帶左零食比狗狗,岩岩咪比左你既,你可以比零食佢食架!你個罐係咩黎架?佢唔可以亂食野架,因為佢好易病架!」
99當時答我:「唔驚啦~我比我自己整既曲奇佢食,又無糖又無鹽,我又唔落油既~食少少唔怕既!我平時都係咁食者!」一路講就一路比狗狗食

我當時所見,係一個正常長方形月餅罐,有大概十幾塊旺旺雪餅咁大既曲奇,
已經有少少心驚,就同99講:「咁你比佢食完LE塊就唔好再比其他野佢食啦,我地平時只係會比狗糧,零食同白飯佢食,由細食到大,食其他野佢好易病架!,要睇醫生就好麻煩架啦!又貴!」

咁99眼神離不開狗狗答番我:「好啦,但狗狗食得好開心呀,放心啦,我落得好少油個D野架,食少少唔怕既!」呀99,頭先又話咩都唔落,而家又自爆落左油,你講大話都講得好D啦!而le個時候又比多左半塊佢食!

我啤一啤C6,佢先識出聲話:「好啦,夠啦夠啦,唔好比咁多啦」99先停!

咁因為我要C6教我電腦D野,我就同佢入左佢間房,但門係開住既!
LE個時候我又比左狗狗同99玩,我認我係好白痴,覺得同99講左,佢就會識做唔比佢亂食野,結果,C6教左我一陣電腦,狗狗可能發現我唔見左就入左黎搵我地,我見佢個口又食緊D白色既野

99跟住狗狗跑左入黎,講:「哎吖掛住主人啦?香蕉唔好食咩?」我當堂下左出聲!話:「下?你比香蕉佢食?唔好比咁多啦,一陣佢唔舒服睇醫生呀!」
而佢同我講:「我比左好少佢食者,我地一齊分享架,(當時佢手上係將條蕉分開左,我目測佢比左1/3條蕉狗狗食)」
我好自然抱起狗狗,就同佢清潔個咀,再好好語氣講:「咁唔好再比佢食啦,真係會痾架!」

我就抱住左狗狗唔再放落地比99,而99都出左去廳坐,過左一個陣,到下午,因為我同C6要出去搵朋友拎大閘蟹,我就細細聲問C6可唔可以帶狗狗一齊去,但佢話唔方便,又要搭巴士又要拎野,咁我唯有放低狗狗係佢屋企,走既時候再講多次唔好比佢亂食野,咁就出左去...
一直都好唔放心,歸心似箭既我,來回用左兩個幾鐘先番到去C6屋企,我入到去,再次見到99比D唔知咩狗狗食!我當時真係有少少火咁問:「你又比咩佢食呀?」99當時笑住答我:「煲湯個D粉葛囉,我見佢咁得意黎廚房搵我,咪比佢食囉,放心喎,我D湯好清淡,得少少油,有舊豬展,都未落鹽!岩岩出完水都比左舊佢食少少」我當時...係狗狗個口令番舊粉葛出黎,再講多次:「唔該真係唔好再比其他野佢食啦!」99可以答我:「我以前比雞我隻狗食都無事,放心啦
我真係好灰,好想快D走,但無理由人地煲好哂湯就走,咁唯有一齊快D食飯,再收野坐多一陣走啦,而我再比99抱多一陣狗狗,走個時,99又讚妹妹可愛,又要比曲奇佢食,開左個盒,我見到個盒好驚!點解?因為本身有十幾塊曲奇,而家得番3,4塊!
我一個手抱走狗狗,話:「食得太多啦!唔好再比佢食,我都係時候帶佢番去!要執野走啦!今日麻煩哂你要幫我睇左狗狗一陣,又煮野比我地食,BYE BYE」
C6就送我去搭車啦,係車上面,我望住狗狗D眼淚係咁流,我覺得自己今日好似害左佢成日咁,又好擔心佢會出事!

果然!第二日狗狗痾左6~7次血便便!
平時留係屋企照顧狗狗既媽咪去左旅行,我立即唔番工,
成日陪住狗狗帶佢睇醫生!唉,狗狗腸胃炎,好彩,最後佢睇完醫生都無事,而C6就放工立即黎陪我!

別墅

粉葛

大宅

引用:樓主你自己諗清楚會唔會有嘢唔比得人知至好

原帖由 ky0416 於 15-10-16 發表
樓主你自己諗清楚會唔會有嘢唔比得人知至好繼續出post呀,廢事一陣又話驚比熟人睇到又爛尾, 咁我寧願你唔好 ...
講得好好追爛尾故真係好慘,如果係爛尾嘅我寧願一開始你唔好打

複式洋房

因為聽日我同老公出發去honeymoon,所以要麻煩大家等我幾日
我地去honeymoon係無同99講架!因為講左,佢會覺得我地洗佢錢去旅行

複式洋房

回覆:可樂餅 的帖子

我個個朋友都知我99有幾奇怪,結婚既時候表露無遺~
所以無野唔比得人知喎!

大宅

引用:2 帶狗狗被虐待-2但....當我好放心同C6一

原帖由 mikoip0619 於 15-10-17 發表
2 帶狗狗被虐待-2

但....當我好放心同C6一齊坐左係SOFA睇電視,無啦啦聽到D開月餅罐既聲音,我下意識就覺 ...
好肉赤如果有人咁對我狗狗我會同佢抗衡到底!!!我62之前都比過提子我狗狗食不過佢真係唔知佢唔食得,同我話左唔食得嫁佢就無再比,都算係咁

別墅

複式洋房

回覆:可樂餅 的帖子

如果見到狗狗痾血,無哂精神但仲會對住你搖尾個樣,我相信你都會同我一樣喊出黎!
因為,我到而家都仲係覺得好對狗狗唔住好內疚!我帶佢去比人虐待

男爵府

引用:2 帶狗狗被虐待-2但....當我好放心同C6一

原帖由 mikoip0619 於 15-10-17 發表
2 帶狗狗被虐待-2

但....當我好放心同C6一齊坐左係SOFA睇電視,無啦啦聽到D開月餅罐既聲音,我下意識就覺 ...
應該係d 餅擺到過期唔捨得掉揾隻狗食哂佢..

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

比咁多狗狗食,傻左

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

追吓⋯⋯

大宅

別墅

http://www.facebook.com/?ref=home#!/photo.php?pid=10443&id=100001328316511&ref=fbx_album

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

男爵府

回覆:mikoip0619 的帖子

Footprint

首頁

尾頁

跳至