在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

本身中五都未畢業仔仔就讀k1遲d讀小學都未必教到佢有d擔心

大宅

我同你都係一樣架, 你唔好比咁大壓力自己喇, 慢慢黎喇, 加油呀.
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

複式洋房

回覆 #1 candycandy2004 的文章

吾駛擔心, 同囝囝一齊學習, 又可以 溫故知新.

男爵府

乜都比番哂先生啦! 依家D嘢咁深, 我都驚搞唔!

大宅

我都驚搞唔,現在樣樣都深,上playgroup都全英文.

別墅

係呀, 現在連d兒童圖書的英文生字樣樣都深過人, 以前細個時教abc 的英文書教d for dog, 現在教 d for dragon ; e for egg 就好啦, 現在有些書教 e for eeyore ? 咁深的?讀都唔識讀.
珍惜眼前人

男爵府

好媽媽勳章

深但係無用呢
我寧願學 d for dog, e for egg, i for ink 好過 d for dragon, e for eeyore, i for igloo 啦 :;pppp:

原文章由 janet818 於 08-7-23 10:51 發表
係呀, 現在連d兒童圖書的英文生字樣樣都深過人, 以前細個時教abc 的英文書教d for dog, 現在教 d for dragon ; e for egg 就好啦, 現在有些書教 e for eeyore ? 咁深的?讀都唔識讀. ...

大宅

係啊, 現在d o野真係深過我之前好多o架, 有時候我都唔識讀, 所以諗住佢上小學就帶佢去補習社做功課, 之後就c6同佢溫習

原文章由 tingchichi 於 08-7-23 12:18 發表
深但係無用呢
我寧願學 d for dog, e for egg, i for ink 好過 d for dragon, e for eeyore, i for igloo 啦 :;pppp:
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

洋房

回覆 #1 fion2504 的文章

but上補習社好易冇心機

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都會遇到同樣問題...但我就同佢一齊學習o羅...當我遇到o的唔識讀又唔明o既生字,我會查字典機,先自己明白及識讀後才教佢。

相信,佢見到我咁努力同佢一同學習,佢都會一樣努力去學習的。

即使第時讀幼稚園、小學,都一樣可以咁做。
大家一齊努力、加油啊!~

大宅

原文章由 tingchichi 於 08-7-23 12:18 發表

深但係無用呢

我都係咁話, 以前個d好似實際d
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

大宅

原文章由 ChristieMing 於 08-7-23 16:03 發表

我都會遇到同樣問題...但我就同佢一齊學習o羅...當我遇到o的唔識讀又唔明o既生字,我會查字典機,先自己明白及識讀後才教佢。

相信,佢見到我咁努力同佢一同學習,佢都會一樣努力去學習的。

即使第時讀幼稚園、小學,都一樣 ...

係呀, 所以我而家都好努力學習.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

冇計...我自己就諗住一齊學囉..(當然自己學好d先再教佢)....

大宅

我都擔心 第時返學一齊學囉!

男爵府

請問eeyore是甚麼呢?

原文章由 janet818 於 08-7-23 10:51 發表
係呀, 現在連d兒童圖書的英文生字樣樣都深過人, 以前細個時教abc 的英文書教d for dog, 現在教 d for dragon ; e for egg 就好啦, 現在有些書教 e for eeyore ? 咁深的?讀都唔識讀. ...

民房

我想eeyore可能是迪斯尼卡通片winnie the pooh裏面的一個驢仔的角色,哈哈,不知道對不對。哎,我也覺得現在帶小孩還是挺困難的,很多都不懂,我對孖B現在19個月了,我自己都要學普通話又要學英語,希望增長自己的知識之餘可以教導他們。

別墅

回覆 #1 lancylee 的文章

哈哈, 應該就是了, 咁都比你估到,
睇真d, 我個仔本教abc的英文兒童圖書又真係叫Winnie-the-Pooh's ABC
珍惜眼前人

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

而家d課程係好深,幼稚園讀小學,小學讀中學,有時教唔掂都要搵人教,唔係教錯會影好大。

別墅

我讀到中三就無讀~~又唔係讀得叻啊~~!!
但我都無諗過仔仔D嘢~~因我知我點諗都好~~之後的嘢無人知會係點~~~

首頁

尾頁

跳至