家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家股票市場咁波動,錢放喺度又冇乜息,投資日本樓有5厘回報,亦都問哂關於維修同管理既問題,都好簡單,而且而家yen低水,好似真係投資得過,大家覺得可行嗎?

大宅

覺得唸法ok, 反而有多餘錢, 不妨試....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:打算買日本樓投資

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

幫大力推.

男爵府

回覆:大力大力 的帖子

其實我睇中既都係四十萬內既細單位,唉,風險我當然明白,但而家股市太飄忽,幾十萬放喺度又冇乜息,人民幣又唔多明朗!好煩惱

禁止訪問

引用:其實我睇中既都係四十萬內既細單位,唉,風

男爵府

回覆:問心無愧 的帖子

因為要睇埋有冇人租囉!同埋日本人冇乜租霸!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

四五十萬不如係香港買車位

男爵府

回覆:patpat904 的帖子

我仲有一個諗法係因為日元低水,如果匯率升我巳經等於賺錢!當然,買樓唔係買菜,始終唔係喺身邊,所以要諗清楚!

大宅

引用:我仲有一個諗法係因為日元低水,如果匯率升

原帖由 mushroomcat821 於 15-10-19 發表
我仲有一個諗法係因為日元低水,如果匯率升我巳經等於賺錢!當然,買樓唔係買菜,始終唔係喺身邊,所以要諗 ...
依你講法,不如直接買日yen。

男爵府

回覆:yyfong 的帖子

唔一樣,我可以一邊收租,可以一邊等匯率升!如果淨買日圓,就成筆錢冇回報地淨坐喺度!當然,我諗得到好處,亦諗得到好多壞處,最簡單,維修間屋,agent話會負責幫我搵兼報價,但到時要整幾錢真係由得佢開價,唔通我唔整?所以有冇人買過可以分析比我聽?

男爵府

引用:其實我睇中既都係四十萬內既細單位,唉,風

原帖由 mushroomcat821 於 15-10-18 發表
其實我睇中既都係四十萬內既細單位,唉,風險我當然明白,但而家股市太飄忽,幾十萬放喺度又冇乜息,人民幣 ...
四十萬。。。買樓
香港只夠首期

男爵府

引用:Quote:原帖由+mushroomcat821+於+15-10-18+

原帖由 問心無愧 於 15-10-19 發表
咁點解吳近近地係大陸買,
大陸樓已經要過百萬。。。有位朋友既媽媽起羅湖買左樓收租,元已升過百萬

大宅

有冇考慮過日本樓價年年跌?

男爵府

畀面勳章

投資日本樓分享

1. 共買了兩層.也是在東京.是上年2014年年初和年中買的.買日本樓我貪銀碼細.兼且搏2020日本攪奧運同呢幾年開賭場.兩層合共約一百萬港(巳包括1成雜費).我當分散投資.一個在板橋區.約16.X平方米大.一個在目黑區.約12.X平方米大.我買時匯價約7.5.租金扣完所有雜費約7.5%回報.雜費包括每月的管修費.類似我們的管理費和維修費.還有每年的固都稅.類似我們的差餉.地租.由於間間不同.所以費用有別.大約佔租金兩成多吧.我是透過香港仲介買的.由於筍盤太快被搶.一般是中港台的人和你搶.所以我買兩間也是看Google map買的.其實頗兒戲.每月由仲介代收租後轉入你戶口.他們每月兩個單位也會收四千日元服務費.我選的是東京區近鐵路站.一個行八分鍾.一個行四分鍾到.連租約買.當時一個六百萬.一個六百三.現在每個也要八百萬或以上.約升了兩成多三成.但匯價跌至現在6.4X.匯價跌了十多%.樓價仍升一成幾.但租金回報跌至每年約6.4%.買日本樓要留意五年內賣.要比賺價三成.五年後也要付一成半.類似香港新的額外印花稅.另外.日本樓約二十多至三十多年樓齡很新淨. 因他們隔幾年會做外牆維修. 所以三十年摟也像香港十年樓差不多. 買日本樓要抱最少摣五年以上準備.

2. 兌換在永隆開戶相對好價.但日本那邊匯錢給我我就在匯豐開.因貪匯豐取同入外幣也不收費用.例如有時去日本.就會從匯豐戶口提日元.每次上限十五萬.用剩的存番入去.現在有百多萬日元租金去旅行才用.其他等匯價升. 我也知可向日本的中銀借錢做按揭.對沖匯價下跌風險.但那時要每個單位計要二千萬日元才能做.現在好像降到一個單位千五萬也可以.

3. 如買日本樓.買價是樓價加約一成雜費.另一項是日本1/F即是地下.2/F即香港的1樓.另外.日本有些得五.六層樓高的未必有lift.但日本四層樓梯的級數等於香港的一半, 即行日本樓梯上四樓, 等於行香港樓梯上二樓, 所以見到日本樓盤在四樓無lift也不用怕, 其實行樓梯的級數只是香港行上唐樓二樓禁上下.

4. 我認為在自己的投資中.如日本樓佔兩成以內投資組合的話不妨買.畢竟穩定的租金加上賭場和奧運因素.也是升值的有利因素而且相對其他國家.這幾年日本樓升幅仍較細.而且銀碼較細.但如佔組合比例太高的話便要小心考慮.畢竟隔山買牛也有風險.

買日本樓最主要其实是貪銀码细.约五十萬一個.以此價如果買英国的话.也只是買倒类似宿舍.租俾當地學生.仲難賣番出去.日本有賭場同奧运因素...其他地区一定超過百幾二百萬一个.风險也同樣大

5. 簽約有些代理要求你去日本簽, 有些不用.

6. 收到租金可以保留不兌換, 等到幾年後再用此租金多買一層日本樓, 或者升左才賣

7. 吾好唸住等日圓再跌多d再買日本樓. 從我的例子看, 現在才買要比貴多十幾%

8. 我認為分散投資好重要, 樓, 股, 基金, 公積金, 保險, 定期, 現金...樣樣要有d, 樓未必永遠賺, 要有吾同類型既, 所以樓我也是不同地方......當中樓同保險吾易轉, 這兩類也有好處, 變成強迫性坐貨... 像呢個经济下行时期.固定收息既投資实在好重要

男爵府

畀面勳章

投資大陸樓租金回報太低.只有兩厘以下, 所以買大陸樓一般人不會放租......不過我都有買, 搏升值...

男爵府

畀面勳章

日元匯價有机再跌, 但日元跌目的係推高資產, 現在樓价比我買入時約升了兩成多至三成.但匯價跌至現在6.4X.匯價跌了十多%.我的樓價仍升一成幾....理論上匯价越跌, 資產越升, 睇下邊個快d, 暫時係樓价快上過匯价跌.

男爵府

回覆:kenmclaw 的帖子

多謝你咁詳盡分析

男爵府

畀面勳章

回覆 mushroomcat821 的帖子

有興趣可再問, 由買到現在, 已收了近一百三十萬日元租金

首頁

尾頁

跳至