婆媳關係

跳至

首頁
12345...18

尾頁

用戶要求終止服務

anidacat 發表於 15-10-18 07:59
1) 後尾我再 send msg 問佢,對叔仔要求我地唔好落樓下有咩睇法?
2) 我想知我算小氣嗎?我重視一家人一齊係唔啱嗎?
1) 如果我係你奶奶, 我都唔答你

2) 此事上不可評為小唔小氣. 只是你慣左樓下也是你家居的部份.

另外, 你話送金鍊及介紹叔仔工作等事, 不可跟上述事件混合來談.

JM, 你認為既然同奶奶及叔仔一家住在同一樓宇,那麼吃渴玩樂(或叫生活作息)應要在一起的想法.....

你不可套用於你叔仔一家吧!

你喜歡不等於別人也示為樂事

大宅

回覆:以前似一家人,而家似陌生人⋯(長)

其實樓主講到一家人咁,你有無關心過你叔仔老婆?唔係話大肚大哂,但大肚既反應人人唔同,會唔會佢老婆真係陀得好辛苦?你覺得佢做乜咁夜唔訓,其實可能佢真係控制唔到呢?一家人就應該互相遷就啦!人地以前未有時都幫你睇細路,應該都唔係太難相處。

利申:本人大肚時由wk7嘔到wk17, 仲要集中係半夜嘔,平均凌晨四五點先能入睡。所以日間的睡眠是十分重要,如果有人遷就我會十分感激

大宅

引用:Quote:原帖由 kyky123 於 15-10-18 發表您

原帖由 anidacat 於 15-10-18 發表
咁真係好傷⋯不過我好彩啲,老公起碼企係我嗰邊!
最重要的是你老公企在你果邊。。。

唔明點解晚飯要分開食叫工人攞上比你地?
係誰的意思?(晚飯不會吵親叔仔老婆啩)

大宅

無話啱定錯, 角度唔同, 叔仔老婆, 新入門又大肚, 仲要同99住, 仲有你地一家四口成日係度, 佢梗係唔慣...
反而你地, 有得喱上樓上其實好幸福, 唔好諗太悲, 其實你幸福過佢...

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:以前似一家人,而家似陌生人⋯(長)

我都明奶奶,你叫奶奶出來主持公道,即咩公道先?幫你維持以前的方式就係公道?你掉轉諗,可能叔仔老婆羡慕你,你返上樓上就有自己空間,佢真係同奶奶同一屋簷,如果你叔仔老婆叫奶奶主持公道,話每家人住一年樓上你又點睇

記得,現在係真正兩家人,唔好為難99了,她都好難做

水晶宮

引用:Quote:原帖由+貧窮媽媽+於+15-10-18+發表99

或者佢同奶奶講話唔知得罪我啲咩,無啦啦唔睬佢。
又或者會喺99面前落藥,係咁數你

用戶要求終止服務

bell18 發表於 15-10-18 08:26
你叔仔同老婆冇當你係屋企人,本應一家人大家煮飯一齊食是件很正常及開心事。
如果你係樓主妯娌就好了

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 bell18 於 15-10-18 發表我覺

我覺得你好聰明⋯其實真係要保持距離的⋯係我以前屋企唔開心,遇到奶奶就真係當咗佢阿媽,攞哂個心出黎⋯

...
手掌又係肉手背又係肉
in case 你二個仔女嘈交時 要脅你 佢再落黎就我走唔番黎 另一個就話 你咁就佢地我以後唔理你

你會點揀
有時有二個仔女就會有咁既問題出現
有時針無二頭利 我明你99點解唔答你住
因為佢仲未諗到應該點做 順得哥情夫嫂意

個細仔野蠻 得罪大佬 但鬧細佬分分鐘世界大戰 委屈大佬又有點過意唔去 唔知點算好

有時想保住定和諧生活唔一齊住就最好 得閒先番去探下老人家
少見就少嘈

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 anidacat 於 15-10-18 發表我

原帖由 小豬澄 於 15-10-18 發表
手掌又係肉手背又係肉
in case 你二個仔女嘈交時 要脅你 佢再落黎就我走唔番黎 另一個就話 你咁就佢地我以 ...
我99個邊上演過差唔多戲碼
最後我搬走 大家會更開心

伯爵府

遲早有一方要幫,兩個家庭(嚴格黎講係 3 伙人)共用一個廚房邊得,邊個有能力就搬,千萬唔好玩鬥長命,呢 D 不友好關係一開左頭,基本上返唔到轉頭的

其實樓主試下調轉黎諗,你係嫁一個男人,點知個男人原來成個套餐咁又阿娘又你一家四口,朝朝睜大眼就要對住 D 根本就唔熟既人(人地好明顯唔想同你太熟),只有自己間房先係自己空間,真係命都無,你喜歡熱鬧大家庭好溫暖,人地可以嚮往小兩口靜靜地自由自在,大家都無錯,但一定相處唔到

mothercare8888    發表於 15-10-20 00:44
luckybaby2011    發表於 15-10-18 18:14
優悠在澳洲

大宅

引用:其實樓主講到一家人咁,你有無關心過你叔仔

原帖由 theluckysheep 於 15-10-18 發表
其實樓主講到一家人咁,你有無關心過你叔仔老婆?唔係話大肚大哂,但大肚既反應人人唔同,會唔會佢老婆真係 ...
當然有!我借哂啲陀b 書俾佢,分享自己陀b 時係點,教佢點排政府醫院,大概咩時候有咩產檢要做等等。只係佢地開口叫我地唔好落去,我先覺得點解掉轉頭唔歡迎我地⋯

大宅

引用:Quote:anidacat+發表於+15-10-18+07:59+1)+

原帖由 mok239 於 15-10-18 發表
1) 如果我係你奶奶, 我都唔答你

2) 此事上不可評為小唔小氣. 只是你慣左樓下也是你家居的部份.
咁又係嘅,以後各家自掃門前雪,互不關心先係正確相處之道。我而家明白並實行中。

大宅

引用:遲早有一方要幫,兩個家庭(嚴格黎講係+3+

原帖由 jump.jump 於 15-10-18 發表
遲早有一方要幫,兩個家庭(嚴格黎講係 3 伙人)共用一個廚房邊得,邊個有能力就搬,千萬唔好玩鬥長命,呢 ...
我都覺得返唔到轉頭了。我冇辦法再對住佢地面露笑容。叔仔老婆都唔好惹,上次姐姐放假,去完街返黎屋企樓下冇人,我就快啲煮小朋友嘅晚餐,順便食埋。食食吓佢地兩個返,我有啲碗係廚房未洗,餵哂細佬我就即刻入廚房諗住洗,咁叔仔就係度洗緊隻我之前冇用過嘅碟,之後佢老婆走入黎同佢講:「你淨係洗隻碟好啦!」我梗係當聽唔到,洗完碗拿拿聲走人!

大宅

引用:無話啱定錯,+角度唔同,+叔仔老婆,+新入門又

原帖由 janicelwy 於 15-10-18 發表
無話啱定錯, 角度唔同, 叔仔老婆, 新入門又大肚, 仲要同99住, 仲有你地一家四口成日係度, 佢梗係唔慣...
反 ...
係嘅!我明白!所以我其實只係執著於奶奶唔答我嘅問題啫⋯就當係做女嘅想要阿媽少少關心⋯咪就係傻仔咗囉!

大宅

引用:Quote:原帖由+anidacat+於+15-10-18+發表或

原帖由 貧窮媽媽 於 15-10-18 發表
又或者會喺99面前落藥,係咁數你
都唔理得咁多了⋯想講咩就講咩,從此我唔會再理佢地諗乜講乜,總之儲夠錢就搬

大宅

引用:我都明奶奶,你叫奶奶出來主持公道,即咩公

原帖由 jacobkit 於 15-10-18 發表
我都明奶奶,你叫奶奶出來主持公道,即咩公道先?幫你維持以前的方式就係公道?你掉轉諗,可能叔仔老婆羡慕你 ...
我唔係要佢主持公道,只係想佢講吓佢點諗,就算佢話叫我就吓佢地啦,我都會冇咁唔開心

大宅

引用:你係早上落去先嘈到佢地遮,咁你不如買個電

原帖由 michelle_mc924 於 15-10-18 發表
你係早上落去先嘈到佢地遮,咁你不如買個電磁爐同煎pan在樓上煮早餐,早餐比較簡單,應該冇問題。有時食下 ...
唔係啦,佢地話下晝都嘈到喎⋯雖然一星期有五日帶住兩個細路早出晚歸,都係嘈到佢地

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 肥妹心 於 15-10-18 發表晨早

大宅

引用:搬開得吾得?加多一個人已經係大既variable

原帖由 mini1204 於 15-10-18 發表
搬開得吾得?
加多一個人已經係大既variable
仲要係大肚婆你點拗都輸
儲緊錢等樓價跌⋯

大宅

引用:樓主你心中之對人家人,交心。一廂情願。人

原帖由 kyky123 於 15-10-18 發表
樓主你心中之對人家人,交心。一廂情願。人地母子為各自「家人」出聲、你唔開心.我都明。你要放下。因你氣 ...
多謝你⋯我覺得你最明白我⋯

首頁
12345...18

尾頁

跳至