婆媳關係

跳至

首頁
45678...18

尾頁

珍珠宮

回覆:以前似一家人,而家似陌生人⋯(長)

其實各有各諗法 一齊住得磨損實有啦
點可能咁多人住埋一齊呀
你99唔表態好正常

你難受 人地亦一樣

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 ZetaGundam 於 15-10-19 發表

用戶要求終止服務

anidacat 發表於 15-10-19 01:00
可能比較難令人理解⋯但所謂樓上樓下唔係間隔同功能上一樣嘅兩個單位,天台屋係舊樓潛建出黎,一房一廳一廁 ...
阿JM..

問心....如果你係我大嫂....我真係會頂你唔順 ( 唔係罵你或取笑你, 請平心靜氣聽下我分析)

我同我老公結婚, 就係想同此人生活...彼此照顧, 我喜歡此人...所以同佢結婚就係咁簡單.

我問你丫...你成日話咩大家庭....無分彼此, 生活作息, 家庭活動想甚麼都一起分享..

咁請問你當初結婚時,有無一併考慮到你能否接受叔仔才結婚呢?(雖然你話叔仔婚後才遷入)..

你結婚前, 叔仔已是你先生細佬, 係未?....如果你一家同奶奶出街吃飯去玩, 有無叫埋你叔仔...物都無分彼此, 搬開住唔等於唔係你先生細佬喎!

你有你同你先生生活 PATTERN , 你叔仔老婆就不可以有自己生活PATTERN 咩? 佢嫁人係唔需要跟大嫂生活PATTERN 喎!

妯娌關係, 岩傾傾多句, 唔岩傾HI & BYE 算啦!

公爵府

我好似係你叔仔角色
我係呢度呻過,叔仔兩公婆唔識煮飯,老婆又有左bb大哂,99日日叫佢黎我屋企食冇問題,最慘係10點先黎晚飯,嘈到我仔冇得訓,工人又要朝6晚11咁做,等佢地食完先洗碗,真係好煩,唔明點解佢地唔自己煮

男爵府

回覆:anidacat 的帖子

樓主!我好明白你感受!因為你入門先,雖然你地分樓上樓下住,但其實就係房同廳差不多!甘你同小朋友不嬲出廳度活動,訓覺就入房,同普通屋企差不多,但無啦啦弟婦嫁左入來有左,就叫小朋友吾好出廳喎,吾好煮食,等同難聽d叫你搬,因為係連煮都無得煮!大肚係好大,不過吾係大晒,弟婦亦都要體諒下!你話一日半日就話者!長期無得煮,為小朋友健康著想,吾可以日日出街食!兩個老公都係靠奶奶!甘者證明個廳大家都有份!同埋一入門就大肚就叫人地d小朋友吾好落來玩,吾好落來煮食!改變人地以往既習慣!自己會覺得吾好意思囉!其實個個叫樓主買電磁爐,又出去食呀!但大肚覺得嘈果個亦可以做小改變,就係戴個耳塞,隔音都幾好,我有用過,效果不錯,有覺好訓喎!
樓主嬲係好正常!因為連奶奶都無幫你,小朋友嘈都話可以關佢入房吾出來呀,煮都無得煮時,你奶奶就應該出聲啦!一人讓一步,你小朋友已無得落來,已讓左,仲話吾比煮,已過左火!你老公都係仔喎!無理由你就晒!煮早餐都好快者,半個鐘都吾使! 如果你弟婦不嬲都知你會落來煮,甘佢同老公都要想下解決方法,吾係一味要人去就你!你叔仔話幫你買埋煮食爐,不如你地對調房啦!又吾使晒佢錢!反正你又吾介意同你奶奶面對面,你工人又住樓下!甘味剩係叫你工人打理樓下同照顧小朋友囉,樓上吾使理啦!
不過講到尾,搬一定搬,不過依家搬吾到,無計,送對耳塞比你弟婦啦!一個星期忍一個朝早,仲要係煮早餐半個鐘都忍吾到,生bb個時甘痛甘辛苦點忍呀?如果你已經讓左步無需再讓了!亦都吾需要問奶奶,奶奶好明顯幫你叔仔!換房係其中個好方法!
最後講多句:傍晚,如果你弟婦訓緊覺,你奶奶屋企係咪吾使煮飯,大家停止一切響廳既活動,全家出街食呀?因為大肚婆訓緊覺嗎?

phebz    發表於 15-10-25 04:07

男爵府

回覆:mok239 的帖子

我贊成所謂一家人係口上既者,大家有咩大事,過時過節交流下就算了,吾好咩都要一齊做,自己想,人地未必甘想!當一家人吾好甘天真!
不過大家有大家生活既模式係岩,不依家好似係弟婦同細佬去改變阿哥阿嫂既模式喎!阿哥阿嫂有去就喎!不過人地仲係覺得吾夠哩,最好阿哥嫂搬走就最好了!

男爵府

回覆:emimi 的帖子

吾同!你叔仔兩公婆係有得煮吾煮,去騷擾你,而樓主係想煮無得煮,去就人地!仲要煮都係一星期一個朝早者!我以前都係大肚都無恃大肚用到盡!因為就係吾想恃肚行兇呀,比人話大肚就大晒!吾想人地咩都就晒自己!令到自己黑人憎!就係有點時候要就,但吾係咩都就囉!

用戶要求終止服務

queenie3y 發表於 15-10-19 09:55
我贊成所謂一家人係口上既者,大家有咩大事,過時過節交流下就算了,吾好咩都要一齊做,自己想,人地未必甘 ...
在樓主妯娌角度..佢已經有樓上那個"地頭"...

樓主叔仔會覺得幢樓係阿媽嘅, 我"霸"番一層, 唔得咩? 阿媽都未出聲..

只怪如果當初樓主一家的睡房在樓下( 即所謂而家她口中的廚房及廳)

JM....LEE D 野...無話邊個錯...

同時你亦可以認為叔仔一家, 試圖改變樓主一家的生活模式吧! ( 大家閒談一下,無話岩唔岩)

大宅

引用:Quote:anidacat+發表於+15-10-19+01:00+可

原帖由 mok239 於 15-10-19 發表
阿JM..

問心....如果你係我大嫂....我真係會頂你唔順 ( 唔係罵你或取笑你, 請平心靜氣聽下我分析)
叔仔之前長期係大陸,有一排嬲咗奶奶(詳情唔講了)連帶嬲埋我地,仲寫咗封勁長email 逐個數番以前細個佢覺得奶奶同老公點對佢唔好,奶奶嗰次都好傷心,嗰年過年佢都冇返香港。嗰次,只有我回番好長好長嘅 email 俾佢,關心番佢,幫老公解釋,勸佢返香港過年,連老公都嬲冇覆佢!你話我接唔接受佢?我自己都好上心呀⋯好想佢可以睇開啲,生活好啲,奶奶都開心啲⋯所以佢終於結得成婚又搬番黎,我都替佢同奶奶開心的⋯

用戶要求終止服務

anidacat 發表於 15-10-19 10:12
叔仔之前長期係大陸,有一排嬲咗奶奶(詳情唔講了)連帶嬲埋我地,仲寫咗封勁長email 逐個數番以前細個佢覺 ...
你的確為此家(男家) 出左不少力....LEE 點無容置疑.

但你叔仔現在居住及生活作息等問題...無想過你從前的付出.

在他們(叔仔兩公婆) 角度...你霸上層, 你霸下層罷了.

至於你覺得"唔底"...或無人認同你過往的付出....

那只是你心理關口問題

禁止訪問

引用:樓主!我好明白你感受!因為你入門先,雖然

大宅

原帖由 queenie3y 於 15-10-19 發表
樓主!我好明白你感受!因為你入門先,雖然你地分樓上樓下住,但其實就係房同廳差不多!甘你同小朋友不嬲出 ...
好認同queenie3y 既留言,雖然大部分既jm都偏向話樓主唔岩,但樓主一家既生活模式的確因為叔仔兩公婆正式入主樓下而產生巨變。明白大肚婆需要休息,但連煮食比小朋友都阻止好似太趕盡殺絕了吧,家裡廚房煮的比外賣健康干淨是常識吧,不明jm如何認為買外賣同不需煮的食物是解決方法?!如果話樓主爭寵,叔仔老婆又何嘗不是要插旗爭地盤?!更何況樓主99曾經同佢地一家咁close地生活了幾年,作為母親,也想多啲人錫自己的仔女吧,一下子見少咁多,對小朋友都唔公平。住開樓的jm當然唔知道天台僭建屋的環境,夏天熱焗久久不散,冬天又寒冷刺骨,如何可以,也想小朋友在大一些,舒適一些都環境活動吧。樓主,祝你老公爭氣,盡快搵到錢買個安樂窩。相信你也不想對住那個假面孔的老太婆,更不用講自私的叔仔一家!

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

點解我覺得個PO熟口熟面,以前好似出過

複式洋房

我自己都係住村屋,又係住樓上加天台
我明白樓主既感受
不過就算男家點對我好,我都明白一點,我係外人始終係外人
有D野唔洗咁上心,我諗樓主係覺得對男家好,人地唔領情
呢件事冇話對錯,好多野一家唔知一家事,TAKE IT EASY

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 jump.jump 於 15-10-18 發表

原帖由 anidacat 於 15-10-18 發表
我都覺得返唔到轉頭了。我冇辦法再對住佢地面露笑容。叔仔老婆都唔好惹,上次姐姐放假,去完街返黎屋企樓下 ...
嘩, 好惡!
其實件事無話啱定錯, 只不過大家立場看法不同. 叔仔和老婆愛靜愛私隱,覺得你自己有地頭,仲咩要踩場, 相信佢地無體你過你既難處. 99手心手背都係肉, 新抱同仔, 幫仔唔出奇. 認同其他JM講99唔覆其實係唔想hurt 你

大宅

只能奉勸樓主:一山不能藏二虎

大宅

原帖由 queenie3y 於 15-10-19 發表
樓主!我好明白你感受!因為你入門先,雖然你地分樓上樓下住,但其實就係房同廳差不多!甘你同小朋友不嬲出 ...
好多謝你!你完全講哂我嘅心聲出黎⋯

水晶宮

引用:Quote:原帖由 queenie3y 於 15-10-19 發表

原帖由 anidacat 於 15-10-19 發表
樓主你和叔仔對調房,即你一家住樓下,叔仔住樓上,問題就可以解決!

男爵府

引用:Quote:原帖由+queenie3y+於+15-10-19+發表

原帖由 anidacat 於 15-10-19 發表
其他jm講到你有層天台屋仲要侵佔叔仔地方可能唔了解天台屋係咩回事。

不過我覺得點都搬出去住好d,天台屋始終係僭建有危險,同埋你都話俾屋宇署發現左遲早都要拆。

男爵府

回覆:anidacat 的帖子

我都好同情你,但事實係就算之前冇叔仔喺度,你細仔出世後奶奶都開始覺得煩,寄人籬下要靠人嘅話,就算道理點樣喺你度都冇用。

首頁
45678...18

尾頁

跳至