家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 aliceandleo 於 08-7-23 13:31 發表
我屋企個分體式泠氣機滴水!!!!!如要換機,要搭棚!!!!好慘!!!你地有無好介紹呀???

我部分體機都係滴水呀!不過係屋入面個風機度滴水,周地都係。
CF話係個去水位細同個水兜積左好多塵,變左去水好慢,因為多塵,所以平均年零要攪一次。
CF教我買條糼膠喉,最好插到入個"loan"度,企上去插條膠喉入去水個"loan"出力吹幾吹,將D水谷出去,水兜D水會慢慢溜走,之後再抹乾淨D塵就得。

複式洋房

原文章由 aliceandleo 於 08-7-24 13:27 發表

唔係好明!!!有無相睇....thanks!

好難影相,因要拆開個殼,我屋企有兩部分體分別都試過咁樣滴水。廳果部上兩個星期先啱啱試過一次,通常開左機一段先時間出現,過程如下:
1.用把梯爬上去,先揭起個機蓋(同洗隔塵網一樣),冇乜難度
2.取出隔塵網(其實可以吾洗),但會方便D
3.要扭開哂所有機殼既鑼絲(每部機有几多粒鑼絲係吾定,我部機就有6粒),一般係底有3~4粒、兩側各有1粒,個頂係無
4.跟住要將成個機殼取出(呢度有D難度,用少少力),先輕力拉開殼底,兩邊各有一個扣,機頂有2~3個隼扣(所以冇鑼絲)
5.衣機會見到成個機身,係頂部有D銅色密封既喉,怖滿水珠(就係果D倒汗水既來源),下面有出風口,最底就係裝滿水同布滿塵既水兜。(側邊會有D感應器或零件,吾好攪佢)
6.水兜兩邊既其中一邊會見到個去水"loan",個"load"好細,直徑1cm左右,週圍通常係塞滿塵,當塞滿塵就會攪到D水去得好慢,慢慢就會滴水,甚至會比風吹左D水出尼
7.揾條尺零長幼身膠喉,一邊剪尖,伸入個"load"度,係另一邊用力吹條喉,盡量吹走塞係入面D塵,頭兩三下會感到難吹D,之後慢慢會通哂,會見到水兜D水會流得快左
8.因水兜個位好窄,好難抹,要揾D厠紙索乾水兜D水,同"new"走D塵。
9.之後順便抹下部機同洗下個殼同隔塵網,再装返哂D野就掂
因等CF尼都要有排,夜晚又吾會理,無理由等几日。其實吾難,我都係之前聽CF講過,到真係滴水時再試下自己攪,成個過程約30分內應可攪掂,視乎手勢。

複式洋房

原文章由 aliceandleo 於 08-7-28 12:59 發表

唔該晒你地!我部機無滴水啦!!!!
Thank you very much!!!!!

攪掂喇!自己拆開部機通去水兜?難吾難呢?乜都試下吾會好難!
屋企入面九成野都係我自己攪,左換右換,只要有架生就無乜難度。
投影機、投影幕、plasma都係自己一個人度位鑽牆再掛上去,雖然好鬼煩,但裝掂哂就好有成功感架....

複式洋房

原文章由 jo10 於 08-7-28 16:49 發表
irhk:

thanks for yr reply!

我部機係跟新樓就有响喥,02年入伙,初初幾年冇事!
係揾大金通去水,但今次通吾倒,佢就話去水主喉斜度吾夠,去不到水,再通都吾係長遠之計,要安過條去水喉才治本!
我都會叫番今次洗機個師傅 ...

個師父點幫你通條喉呀?揾鐵線通?揾膠喉吹(我用呢個方法)?
其實冇話條喉夠吾夠斜架,有地心吸力丫麻,除非外牆喉位高過冷氣去水位。因我係兩部分體機share一個木殼藏哂d喉,兩係雪種及兩係去水喉疊埋一齊貼住陣底打橫走7呎先出到外牆,斜水高度都係得2~3吋左右(裝修時咁啱見到),一樣係吾夠斜,一樣有漏水。因為第一次漏水時揾冷氣CF睇過,佢都話可能係斜水問題,一係間吾中自己吹下,一係拆左哂再做過mouth: ﹔雖然我個裝修CF話免費幫我重做,但係最後我都費事搞,因為我係用gym board包哂全條陣做左個假木殼走喉,一郁就好大工程,我寧願自己通下條喉。
你話沿住牆身漏水..位置淨係分體機底、還是整幅牆沿住去水喉呀?
希望只係分體機底啦!咁樣可能係塞咗D塵响條喉度
如果係沿住去水喉一帶滲出水就麻煩喇!

複式洋房

原文章由 jo10 於 08-7-28 17:56 發表
felix.lee:

thanks for yr reply!

我見個師父揾膠喉吹的,又洗過成部機!
之前我見大金師父打開個假天花(分體機後面位置),話條去水喉吾夠斜(好似係指住d鐵喉)。
佢都係叫我拆左哂再做過先一勞永日mouth: ,我就係驚 ...

"話條去水喉吾夠斜(好似係指住d鐵喉)" <--点解會係鐵喉咁重手既?一般膠喉咋!
頭几次-部機先係出風口噴水兜D水同係機側漏水出尼,我地吾理佢...淨係熄機一陣再開...又冇事喎!
過左一排,出風口又噴水、機身同牆邊條縫幾度地方跟住漏水....call CF check機,CF拆機後話去水"loan"好多塵,用膠喉吹通去水喉,搞掂。
好耐之後、到房部分體出事,呢部机條出水喉基本上好近牆身,小於三呎,所以我覺得吾關斜水事,都係D塵攪事,吹完到衣加年幾都無事。最近到廳部機攪事,又係吹几野通返哂!
咪當係大洗下部機,反正平時淨係洗得隔塵網,都冇理過其它野。
其實窗口機咪一樣會漏水,機底個盤裝得重多水呀!吾好諗住去水會好快呀!以前住响海邊,試過打風食正風位,半夜時底盤D水比D風監生吹返入屋呀!好似暴布咁呀!跟本連玻璃膠都吾唧得

複式洋房

原文章由 aliceandleo 於 08-7-28 21:46 發表

係呀!攪點啦!之前滴水真係滴得好勁,滴到要拿個桶裝住.....一通完後就好左好多,好耐先有一滴......不過遲D又再通下我諗會再好D..
因為果日無膠侯,用左支飲管吹......ANYWAY, 多謝你felix.lee :kis ...

Good! DIY既好處就係除左慳到錢,另外就係成功感!
BTW,膠喉尺零兩尺夠架喇!太長會好唗氣架!記緊條喉要夠幼"室"得入個"loan"度,最好削尖佢。

複式洋房

原文章由 cindybb 於 08-7-29 06:57 發表
咁大裝修要換分體機是否要換晒D喉?

我諗去水喉可以吾雖要啩?淨係換雪種喉得啦!
不過我暫時未雖要換機,睇吾到點整,所以吾太清楚個程序,答吾到你。
我諗就算換哂都冇乜所謂啦!反正一件係污、二件都係污。

首頁

尾頁

跳至