論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人新來我家3個幾月DAY 1 到我家同佢講每晚沖涼後要即刻用手洗返佢自己D衫, 但最近唔見佢沖涼後冇哂衫, 咁今晚就問佢點解唔見你哂衫既, 佢話夜晚 busy 朝早先洗(沖完涼就返房講電話)o
其實叫佢即晚洗係唔想佢有機會將我地d衫連同佢d衫一齊放入洗衣機攪, 朝朝起身佢都哂緊衫都唔知佢有冇撈埋黎洗o
如果係你地, 你地會由得佢還是再同講要佢晚晚沖完涼即刻洗呀

男爵府

原文章由 pearjadema 於 08-7-23 23:40 發表
工人新來我家3個幾月DAY 1 到我家同佢講每晚沖涼後要即刻用手洗返佢自己D衫, 但最近唔見佢沖涼後冇哂衫, 咁今晚就問佢點解唔見你哂衫既, 佢話夜晚 busy 朝早先洗(沖完涼就返房講電話)o
其實叫佢即晚洗係唔想佢有機會 ...

我都唔俾工人將佢啲衫同我啲衫一膂洗,不過就準佢用洗衣機,但要佢等夠一機先可以洗.so far佢都好聽話.

大宅

我都係咁做嘅!都好彩佢都聽話。

与其限定佢幾时洗衫,(因她們可能唔明我地嘅用意係唔想捞埋我地啲衫洗)不如讲明比佢聽,唔理你幾时洗,總之唔准同我地啲衫一齊洗。

我以前都有唸過唔好比佢用洗衣机,但“将心比己”,如果雇主要我用手洗,以工人啲咁懒嘅民族性,洗床单呀,牛仔裤啲咁辛苦嘅嘢,當然唔想咁辛苦用手洗啦,咪偷偷用洗衣机洗咯,咁仲有可能會捞埋我地啲衫一齊洗,因费事比雇主發覺佢地用洗衣机净洗自己啲衫。

有见及此,我寧願讲明你可以用洗衣机,但就列明规矩,起码儲够半机衫先洗(我架洗衣机有Half load mode),因得一個人嘅衫,要儲一机可能要等成個月咯,咪臭氣昏天!!一來我唔使成日“提心吊胆”怕佢偷用,二來又唔使霸住個厕所洗衫,仲有比埋你用洗衣机洗衫,即多咗时间做嘢,無借口偷懒!

原文章由 Vincent913 於 08-7-23 23:50 發表

我都唔俾工人將佢啲衫同我啲衫一膂洗,不過就準佢用洗衣機,但要佢等夠一機先可以洗.so far佢都好聽話.

[ 本文章最後由 filleul 於 08-7-24 10:36 編輯 ]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至