母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近泵奶變少了~ 由最初一天可泵10安, 現在只有5,6安~
有什麼可以增奶量的湯水 or 方法呢??

大宅

亞b夠唔夠食先??
&呢個...page有好多法寶架..
係個topic 最上..你可以參考下..
而我就會用...通草..都ok架...

男爵府

你用緊係咪手泵呀?
我由用手泵轉咗用電泵後有好轉.
無論用詳泵, 記住泵完後用手"節"清個乳房, 等個腦知道要多些奶. 我最後用手"節"都可有1-1.5安士, 千祈唔好睇少.

湯水 : 木瓜 + 花生 + 魚(可選疏鑼魚/大魚尾)
平日多飲水, 豆奶.
比心機啦, 我都經歷過少奶的情況, 努力呀. 偉大的媽媽.

大宅

原文章由 小豬莉 於 08-7-24 22:37 發表
亞b夠唔夠食先??
&呢個...page有好多法寶架..
係個topic 最上..你可以參考下..
而我就會用...通草..都ok架...

我呢兩日都有飲通草煲奶, 希望會多番d奶啦~
你用通草係咪都係煲奶? 定係煲其他野呀??

大宅

原文章由 LHLMother 於 08-7-24 22:37 發表
你用緊係咪手泵呀?
無論用詳泵, 記住泵完後用手"節"清個乳房, 等個腦知道要多些奶. 我最後用手"節"都可有1-1.5安士, 千祈唔好睇少.

平 ...

我用電泵架~
我唔係好識用手"節"呀, 我試過會整到手指濕哂, 但係滴唔到落奶樽, 有冇咩技巧可以教下我呀??

禁止訪問

大宅

原文章由 ChicChi 於 08-7-29 10:56 發表
我生咗3個幾星期... 個女唔肯埋身啜...所以我pump比佢食...而家每日只pump得200ml...係咪好小呀? 只係用pump, 係咪會越來越少奶ga? ... 有咩方法可以多d奶呀?

我覺得如果可以既, 都係埋身餵好d, 如果佢唔係啜, 試下去健康院時問下d姑娘丫, 個時我都有叫姑娘教下我餵架, 佢地好好人架~

大宅

依度有唔少媽咪都係全泵型架!
唔洗太担心。
我自己唔係全泵,就覺得 bb啜係通d同吸得淨d lor。
就算埋身餵,要增加奶量好多時都要靠泵多d。

原文章由 ChicChi 於 08-7-29 10:56 發表
我生咗3個幾星期... 個女唔肯埋身啜...所以我pump比佢食...而家每日只pump得200ml...係咪好小呀? 只係用pump, 係咪會越來越少奶ga? ... 有咩方法可以多d奶呀?

子爵府

我都係差不多全泵型,初初都係每日得200 – 300ml咋,但係只要不停密密泵,您會睇到奶量慢慢升,二個月後就好穩定架!其實我中間都有d日子奶量少d架,不過唔洗灰心,只要繼續密密泵,又會慢慢升番.
不過您有無check過您有無乳塞呀?

大宅

原文章由 NickBB 於 08-7-29 14:48 發表
我都係差不多全泵型,初初都係每日得200 – 300ml咋,但係只要不停密密泵,您會睇到奶量慢慢升,二個月後就好穩定架!其實我中間都有d日子奶量少d架,不過唔洗灰心,只要繼續密密泵,又會慢慢升番.
不過您有無check過您有無乳塞呀? ...

我想問下點樣check呀??

子爵府

摸下個乳房有無一粒粒/一舊舊.

原文章由 celerydream 於 08-7-29 15:36 發表

我想問下點樣check呀??

大宅

原文章由 celerydream 於 08-7-29 10:07 發表

我呢兩日都有飲通草煲奶, 希望會多番d奶啦~
你用通草係咪都係煲奶? 定係煲其他野呀??

我想問其實通草係邊度買???
同埋通草係乜黎架???

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我已經日日魚湯架喇
我埋身餵完bb, 再兩邊pump, 都係得50ml咋...
好驚返左工唔夠bb食
點算好呀? 飲多奶茶?

原文章由 LHLMother 於 08-7-24 22:37 發表
你用緊係咪手泵呀?

平 ...

別墅

我都少咗好多...

番工差不多一個月, 每日泵四次, 初初都幾好... 一次都泵到 8-9oz, 不過因為 lunch time 好趕, 又要食飯又要泵奶, 所以我次次都開到個泵好大馬力, 希望佢快 d 泵完... 泵咗兩個星期, nipple 竟然泵損咗, 於是我唯有細力 d 泵, 結果泵到夠鐘都泵唔清... 再整整下變咗塞奶、乳腺炎...

之後元氣大傷, 用咗成個星期先至通番, 依家出奶變成好慢, 成個 lunch time 飯都唔食用晒啲時間泵奶都只係泵得出 6-7oz... 番到婆婆屋企(BB唔係一齊住)好少少, 有時可以泵番 9oz...

不過因為泵得耐, 結果夜晚更加少時間訓, 好唔夠訓, 好攰... 明知攰會影響奶量, 但係又知唔泵清亦會影響奶量, 真係唔知點算好...

點知啱啱 BB 開始猛長期, 本來出都只係啱啱夠食, 依家變成唔夠食, 好彩冰格有少少存貨, 不過平時要番工, 根本唔可以密密泵去再提升奶量, 都唔知點解決呢個問題...

大宅

我都係呀~ 我餵左bb11個月後, 奶量開始跌, 跟住黎左m... 之後都keep住餵同pump (跟之前嘅schedule相若, 因為要返工, 不能餵/pump密d), 個多月後, 奶量仍然無辦法回復之前嘅水平... 而家早晚勉強都夠bb食, 不過佢應該未好飽 (佢唔肯食耐d), 同埋無儲備做下午茶... 係咪無得救?

大宅

原文章由 NickBB 於 08-7-29 16:37 發表
摸下個乳房有無一粒粒/一舊舊.

咁可能有少少塞呀~ 點算好??

大宅

連續飲左2日通草奶, 都好似冇乜進展咁~ 好唔開心呀~
已經日日飲奶, 又飲豆漿, 仲有隔日飲魚湯, 都唔知點先可以增上去~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊