夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個心理學家話:老公係半個仔來架,必要時都需要管教。
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

大宅

原文章由 晴B媽 於 08-7-26 15:32 發表

有時我情緒突然好down, 我會諗做單親媽咪可能仲舒服, 因為而家我1個人做晒1家3口的大小事務兼返工。如果離左婚, 我只係做1家2口, 湊少一個人, 少左 3份1的事務!!!!!! ...

我有時都會咁諗,佢返來,我做多d野,佢唔返,我又做小d,睇小一個細路...好矛盾

大宅

我老公都係細過我, 仲係一個台灣大男人, 以前一直都係比佢阿媽寵壞, 可能好多台灣人都重男輕女, 我奶奶照顧佢o地簡直係百分百. 到依家呢刻每次返親去我奶奶果邊, 我老公就會變番一個大少咁, 係咁點佢阿媽, 連沖杯o野飲都叫阿媽, 有時我真係好火, 但我奶奶又俾佢點, 好似妹仔咁. 本來佢o地點來點去都唔關我事, 但問題在於點埋我先火, 以前唔駛湊仔都冇所謂, 依家我都忙到一頭煙, 又湊仔又煮飯做家務, 有時我寧願返工都冇咁攰同把火.

因為我奶奶老爺想同個孫玩, 所以每個星期我o地都會帶bb 返去住2日, 果2日我老公就會變返一個大少咁, 平時會幫我做o既都唔會再做, 有咩都叫我奶奶幫手做, 有日我m到痛到死想叫佢幫手餵奶, 佢又叫我奶奶話自己唔得閒(打緊online機) 激死我, 最後又係自己餵. 跟住一返自己屋企我又要再trian 佢, 好幾日再返去我奶奶度佢又變番一個大少咁, 所以我好憎返我奶奶度.

有時我都幾嬲我奶奶, 點解要攪到2個仔(我老公+叔仔) 都好似小朋友咁, 鍚唔係咁鍚, 所以我死都唔會俾佢o地湊我個仔, 我唔想又多一個懶人.

上年生意唔好頂o左間舖之後我老公都冇做o野, 又唔去打工, 每日都打機打golf, 我叫我奶奶話下佢, 家下唔止有老婆, 仔都有埋都唔知點解仲好似細佬仔咁. 但最終奶奶比個answer我係, "沒辦法啦, 現在經濟不好好難做生意, 打工他又不是那種人, 其實他自己也很頭痛很難做." 頂~~ 我個戶口就o黎乾塘啦, 難做, 我都好難做呀, 我個頭都勁痛呀. 私已都就o黎冇曬, 妳個仔又唔去做o野, 係咁叫我慳d駛, 冇收入慳咩呀??

對住佢o地成家一家3個男人都冇叉用~

[ 本文章最後由 SK77 於 08-8-9 02:18 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至