自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

引用:搭單問下,阿囡個補習姐姐補左好幾年,每星

原帖由 梁阿太 於 15-10-21 發表
搭單問下,阿囡個補習姐姐補左好幾年,每星期一次,最近阿囡想轉人,點同補習姐姐講好呢?

...
同老師講暫時唔補習啦!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 emily22 於 15-10-21 發表補

原帖由 濛查查 於 15-10-21 發表
中二、數學
我會換,你可以上大學生補習網搵,我大女中三補中文個半鐘$200

水晶宮

引用:搭單問下,阿囡個補習姐姐補左好幾年,每星

原帖由 梁阿太 於 15-10-21 發表
搭單問下,阿囡個補習姐姐補左好幾年,每星期一次,最近阿囡想轉人,點同補習姐姐講好呢?

...
Whstapps比佢最好

伯爵府

引用:Quote:原帖由+濛查查+於+15-10-21+發表中二

原帖由 Fion710 於 15-10-21 發表
我會換,你可以上大學生補習網搵,我大女中三補中文個半鐘$200
因為呢個阿sir 係全職補習,所以先會貴d,以前用大學生,撞親嗰d,遲到、走堂、玩手機係必然,佢地考試又唔補,一係又要做exchange 買佢地怕,後其先全部轉全職鬼叫自己個仔唔爭氣

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 濛查查 的帖子

你會改係飯廳補, 一來個仔會專心d, 知阿媽睇住, 二來老師同個仔都冇咁放肆(有時會不停講無謂野), 我自己都係咁做, 因為試過有次我女補中文時, 我有事出左街一陣, 番到門口聽到我女彈琴聲, 開門見一個係琴邊, 一個係窗邊, 之後兩個即歸位, 我亦冇出聲, 不過比面色老師睇, 至此我知道要睇住兩個。by the way, 我個人意見, 男老師補絕對唔會安排單獨兩個係房補, 無論係仔定女。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Fion710 於 15-10-21 發表我

因為呢個阿sir 係全職補習,所以先會貴d,以前用大學生,撞親嗰d,遲到、走堂、玩手機係必然,佢地考試又唔 ...
唔好激氣我細仔又係咁,大女好D,補習老師好唔好其實好睇下運氣,時間大家互相遷就,加油

濛查查    發表於 15-10-21 16:35

伯爵府

引用:回覆+濛查查+的帖子你會改係飯廳補,+一來個

原帖由 Jin2012 於 15-10-21 發表
回覆 濛查查 的帖子

你會改係飯廳補, 一來個仔會專心d, 知阿媽睇住, 二來老師同個仔都冇咁放肆(有時會不停 ...
已經喺廳補廚房同客廳距離好近,連姐姐(廣東話幾好)坐喺廚房,細聲到聽唔到佢講乜

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 梁阿太 的帖子

同補習老師講放學後有必需參加嘅課外活動, 就唔到時間所以唔補。

男爵府

回覆:咁補習,你地接受到?

補數要補四個鐘?!

禁止訪問

伯爵府

引用:補數要補四個鐘?! +

原帖由 吉野 於 15-10-21 發表
補數要補四個鐘?!
唔係,係補咗四個月到,一星期二堂,每次個半鐘

伯爵府

引用:+本帖最後由+bkfans+於+15-10-21+16:36+編

原帖由 bkfans 於 15-10-21 發表
有問,佢淨係話ok 啦!
因為7月先開始,仲未有測驗之類

侯爵府

回覆 濛查查 的帖子

最緊要係知佢哋真係補習而唔係講廢話。 比我會耐唔耐坐係sofa扮睇雜誌, 留意下個老師究竟係點教同教左d乜, 等個老師都知你係留意緊佢, 應該會醒水唔好亂黎。至於遲到佢遲走補番時間就有得佢, 唔係要出聲提佢下次請準時(唔想當面講咪whatapp佢)。

珍珠宮

其實點解要換咁多數學老師? 我由幼稚園開始被逼補習到中學,都有好多年上補習經驗。 如果小朋友真心自己溫書,其實係唔需要補習都能夠靠自己睇書睇練習題而明白點做,自問數學唔叻,都能靠自己諗通。

搵補習最事先要做係小朋友首要自行溫左該課文的內容,做練習題,唔明再靠自己搵原因,都唔明,呢個時候既補習老師先發揮作用。 唔係請個補習老師再教一次課文或逐題教就叫補習的,完全無意思,晒錢晒時間,上堂時小朋友發白日夢好容易咋

伯爵府

如果考試有進步就由佢啦,補習唔一定要黑起塊面先叫好既,輕輕鬆鬆之餘,功課成績有好轉,先叫雙贏。

男爵府

我會炒!

水晶宮

自由太多會令世人失去平衡

男爵府

醒目開學勳章

引用:補習老師中年男人、初中生、私補$200一個鐘

補習老師中年男人、初中生、私補$200一個鐘、,經常遲到、耐不耐改時間、用手機、同仔影相之後Whatsapp 比 ...
我有做補習的,但我唔接受男老師

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

大宅

接受唔到影相, 我仔之前有個補習老師仲衰…係女大學生, 佢攞我仔手機, 睇佢 whstsapp內容, 影佢相,跟手send 比亞仔同學 ! 完全未得我仔同意… 又攬住我仔 (個胸頂到我仔背脊)我喺房睇到晒… 即炒 ! 嬲到震 !

carebearsss    發表於 15-10-21 21:40
濛查查    發表於 15-10-21 19:01

伯爵府

引用:接受唔到影相,+我仔之前有個補習老師仲衰

原帖由 au6822 於 15-10-21 發表
接受唔到影相, 我仔之前有個補習老師仲衰…係女大學生, 佢攞我仔手機, 睇佢 whstsapp內容, 影佢相,跟手 ...
乜d女仔咁喉擒你仔當時幾多歲?佢一定好靚仔

首頁

尾頁

跳至